ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Τάσου Tσιαπλέ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση, με το οποίο βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ, ολοκληρώνοντας την βρώμικη δουλειά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στο ινστιτούτο εδώ και 42 χρόνια.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει με «fast-track» διαδικασία, αφού θα συζητηθεί 4-5 Μαρτίου και θα ψηφιστεί στις 7 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα προκειμένου να «εξυπηρετήσουν» το σύστημα που υπηρετούν θα είναι το νομοσχέδιο περί Γεωθερμίας, ΔΕΠΑ και άλλα συμπαρομαρτούντα!

Μ’ αυτό το νομοσχέδιο «διευκολύνουν» το ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου σε μια χούφτα κοράκια, με ταυτόχρονη «εκκαθάριση» προσωπικού (αφού υποχρεώνει να αποχωρήσουν αναγκαστικά πολλοί εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση), αλλά και με την υπαγωγή στους νόμους 4484/2017, 4354/2015 και 4369/2016, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η διατήρηση κανενός από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ, όπου και με την «αξιολόγηση» όχι μόνο θα υπάρξουν μειώσεις μισθών για μεγάλο μέρος προσωπικού, αλλά και απολύσεις με πιθανή αντικατάσταση νέου προσωπικού για να γίνεται μακελειό μεταξύ εργαζομένων, αποχωρησάντων και νεοεισερχόμενων.

Η Υπηρεσία που δημιουργείται δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Θα είναι ένα γραφειοκρατικό «μικρό και ευέλικτο σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού» με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα υλοποιήσει το αντιδραστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ψηφίσει το ΔΣ του ΙΓΜΕ παρά την αντίθεση των εργαζόμενων.

Καταργεί ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο παραδίδοντας την μεταλλευτική έρευνα στις πολυεθνικές εταιρείες, μετατρέποντας το σε μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού – γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που προσχηματικά διατηρεί τα ερευνητικά της αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα βάλει το ΙΓΜΕ σε κατάσταση εκκαθάρισης.

Διογκώνει την γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων, χωρίς να υπάρχει εκλεγμένος εκπρόσωπος εργαζομένων (για να ξεπουλάνε ανενόχλητοι τον 66 ετών επιστημονικό πλούτο του ΙΓΜΕ), ενώ ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό είναι 520 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα για κάθε αποχωρούντα από την υπηρεσία ΔΕ και ΥΕ θα αντικαθίσταται από ΥΕ ή ΤΕ, για να μην μπορεί να έχει αυτοτέλεια στην λειτουργία του από διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ανοίγοντας τον δρόμο για αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ