ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΥΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας

Η διαλυτική τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ που ξεκίνησε στην τελευταία ΓΣ Προέδρων (23/02/2019), συνεχίστηκε και στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ (26/02). Με τη στάση τους επιβεβαιώθηκε ότι τα εκφυλιστικά φαινόμενα που επικράτησαν στη ΓΣ Προέδρων έγιναν με συγκεκριμένο στόχο: να μην ψηφιστεί κανένα αγωνιστικό σχέδιο αντίστασης στα κυβερνητικά,

αντιεκπαιδευτικά, αντεργατικά μέτρα. Έτσι ό,τι κατατέθηκε από τις ΕΛΜΕ με τη μορφή συνθετικών προτάσεων ή ψηφισμάτων στη ΓΣ Προέδρων -και με τις κωλυσιεργίες που επέβαλαν, δεν συζητήθηκε και παραπέμφθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ- χθες απορρίφθηκε με τις ψήφους των εκπροσώπων τους.

ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ αποφάσισαν στο ΔΣ για μια ακόμη φορά συναντήσεις με υπουργούς και ιθύνοντες, χωρίς την οργάνωση κινητοποιήσεων καθώς και την έκδοση ανακοινώσεων κατόπιν εορτής για ζητήματα που έχουν τεθεί εδώ και ένα μήνα στο Δ.Σ. και τώρα ήδη εφαρμόζονται (π.χ. μη παρακολουθούντες ΕΠΑΛ). Με τη στάση τους αυτή συγκαλύπτουν τις κυβερνητικές ευθύνες για τα προβλήματα του κλάδου. Πρόκειται για τακτική αναποτελεσματική και επιζήμια.

ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ απέρριψαν στο  ΔΣ της ΟΛΜΕ:

  • τη μετατροπή της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ (5/3) για 13ο και 14ο μισθό και αναδρομικά, που αφορά μόνο την Αττική, σε πανελλαδική στάση εργασίας με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.
  • την πανελλαδική κινητοποίηση των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας στην Αθήνα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Παιδείας, που ήταν απόφαση του συντονιστικού των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας Θεσσαλονίκης και απόφαση των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Το θέμα αποφάσισαν να το εντάξουν στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και χωρίς κάλυψη της μετακίνησης των συναδέλφων από άλλες πόλεις.
  • την κάλυψη ενός 50αρικου για κάθε συνάδελφο από τα έξοδα μετακίνησής του στις κινητοποιήσεις του Γενάρη από Λήμνο και αλλού.
  • την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για τη Γ.Σ. των Προέδρων σε εκπροσώπους Ικαρίας – Λήμνου, μικρών ΕΛΜΕ που ζήτησαν ενίσχυση, ενώ την ίδια στιγμή ψήφισαν οικονομική ενίσχυση σε φορέα πολιτών περιβαλλοντικών δράσεων!
  • το ψήφισμα συμπαράστασης για τη δίωξη της προέδρου της ΕΛΜΕ Ευβοίας, γιατί δεν έχουν εικόνα για να καταλήξουν «αν πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη ή προσωπική αντιπαράθεση»!
  • την προσθήκη στην απόφαση της ΟΛΜΕ στις «ομάδες υποστήριξης» στην ειδική αγωγή για κάλεσμα προς τους συλλόγους να μην τις συγκροτήσουν, καθώς και την παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης.
  • κινητοποίηση για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής – διορισμούς στο Υπουργείο Παιδείας, όταν γίνει η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τους Διευθυντές Σπουδών δευτεροβάθμιας, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
  • κινητοποίηση για το «νέο Λύκειο» – νέο σύστημα εισαγωγής και το συντονισμό με τους συλλόγους γονέων, απαιτώντας από τον υπουργό της απόσυρση των εξαγγελιών και όχι τη νομοθέτησή τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως δήλωσε.
  • την επαναφορά του παλιότερου ψηφίσματος της ΟΛΜΕ για τις Θεματικές Εβδομάδες για συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων, αφού πλέον παίρνει και χαρακτηριστικά αξιολόγησης.

Τραγική ήταν η στάση του ΠΑΜΕ απέναντι σε όλα αυτά. Ψήφισε μαζί με τους υπόλοιπους να μη γενικευτεί σε όλες τις πόλεις η τρίωρη στάση της ΑΔΕΔΥ για τις οικονομικές διεκδικήσεις για τα αναδρομικά, με την αιτιολογία ότι αν θέλουν, ας το αποφασίσουν οι ΕΛΜΕ, ενώ για τους διαθέσιμους υποστήριξε ότι η κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας δε χρειάζεται να συζητηθεί από τώρα.

Αποκαλυπτική για την εκφυλιστική πρακτική τους, ήταν η στάση των παραπάνω δυνάμεων στο θέμα της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης και της  Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που αφού με πραξικοπηματικό τρόπο αρνήθηκαν να μετρήσουν οι αποφάσεις τους στη ΓΣ Προέδρων τις παρέπεμψαν να αποφασίσει για αυτές το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, καταλύοντας την αυτοτέλεια τους.

  • Για την Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθούν πανελλαδικά γιατί και σε άλλες ΕΛΜΕ οι αποφάσεις παίρνονται με τον ίδιο τρόπο, αποδέχθηκαν την πρόταση των Παρεμβάσεων να καταμετρηθεί η ψήφος της ΕΛΜΕ κατά της εισήγησης της ΟΛΜΕ.
  • Για την Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής ΔΑΚΕ–ΣΥΝΕΚ–ΠΕΚ, κάλυψαν την πραξικοπηματική ενέργεια του στελέχους της ΔΑΚΕ που μετέτρεψε την απόφαση του ΔΣ από ΛΕΥΚΟ σε ΥΠΕΡ. Ταυτόχρονα κατέληξαν σε μια πρωτοφανή απόφαση να ζητηθεί γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ και μέχρι τότε οι αποφάσεις να παίρνονται από το παλιό Δ.Σ., πρακτική που η ίδια ΕΛΜΕ δεν διανοήθηκε να ακολουθήσει ούτε την προηγούμενη χρονιά που δεν κατέληξε σε συγκροτημένο προεδρείο. Με τη στάση τους αυτή επιδιώκουν να εκβιάσουν τη συγκρότηση προεδρείου της Ε΄ ΕΛΜΕ Α. Αττικής με το εν λόγω στέλεχος της ΔΑΚΕ ως πρόεδρο.
  • Η χρησιμοποίηση αλά καρτ των καταστατικών των ΕΛΜΕ από ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ, η νομιμοποίηση της ωμής παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία των ΕΛΜΕ, η παραβίαση της αυτοτέλειάς τους και η απόφασή τους να απευθυνθούν σε νομικό για την ερμηνεία των καταστατικών (λίγο έλειψε να  καταλήξουν και σε διατύπωση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ «σύστασης συνδικαλιστικής δεοντολογίας» προς τις ΕΛΜΕ μετά από πρόταση της ΔΑΚΕ) είναι ένα νέο εγχείρημα των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού με στόχο οι ΕΛΜΕ να λειτουργήσουν καθ’ ομοίωση της συμβιβασμένης ΟΛΜΕ.

Η στάση ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν κόπτονται για τη μαζικοποίηση των διαδικασιών και τη συσπείρωση του κλάδου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που την άνοιξη του 2013 πραξικοπηματικά ανέτρεψαν στη ΓΣ Προέδρων τις αποφάσεις των πιο μαζικών ΓΣ των τελευταίων ετών για απεργία διαρκείας ενάντια στην αύξηση του ωραρίου. Άλλες είναι οι προτεραιότητές τους και αντιγράφουν πρακτικές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, των εργοδοτικών και των άλλων κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που μέσα από «βία και νοθεία», εκφυλισμό και διάλυση προωθούν τα συμφέροντα των εταίρων τους, κυβέρνησης, ΕΕ, ΣΕΒ και τη δική τους κομματική καριέρα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΜΕ που στη Γ.Σ. προέδρων αλλά και στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σιγοντάριζε την επίθεση ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ απέναντι στις δύο ΕΛΜΕ. Άλλωστε είναι αυτό που στην Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης συνυπέγραψε καταγγελία με ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, ενώ χρεώνει ευθύνες στις Παρεμβάσεις επειδή το σχήμα που συμμετέχουν στην  ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, δεν αποδέχεται την πρόταση της ΔΑΚΕ για προεδρείο.

Το τελευταίο  Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έρχεται να αποκαλύψει πλήρως ότι μπροστά στην προεκλογική περίοδο, η τακτική του εναγκαλισμού της ΔΑΚΕ, των κυβερνητικών ΣΥΝΕΚ και της μετριοπαθούς ΠΕΚ που συμπλέει μαζί τους, θα είναι η αδράνεια απέναντι στα αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ο εκφυλισμός και η υπονόμευση των σωματείων και των διαδικασιών τους. ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ συναινούν γιατί υπηρετούν κομματικές προτεραιότητες  για να περάσουν οι επιλογές κεφαλαίου, ΕΕ, ΟΟΣΑ που θα τις διαχειριστεί όποια κυβέρνηση προκύψει μετεκλογικά, είτε με κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ και πάντα πασπαρτού το ΠΑΣΟΚ.

Οι Παρεμβάσεις από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την αντίσταση των εκπαιδευτικών και τη μαζική, μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ