Η “ΧΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΤΗΣ “ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Ανακοίνωση της παράταξης του υποψηφίου δημάρχου Τυρνάβου Αστ. Ροντούλη

Η δημοτική παράταξη “Δράση Πολιτών” του κ. Στέλιου Ροντούλη δημοσιοποιεί σήμερα τις βασικές δεσμεύσεις που συγκροτούν το περιεχόμενο της ήδη ανακοινωθείσης  “Χάρτας Πολιτισμού”, με την πρόσθετη επισήμανση ότι, συν τω χρόνω , το περιεχόμενο αυτό θα εμπλουτιστεί  με  νέες προτάσεις,  προερχόμενες από την τοπική κοινωνία των πολιτών.

ΧΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΔΡΑΣΗΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ”

1) Δημιουργία  “Κειμηλιοφυλακίου” , για να διαφυλάξουμε και να συντηρήσουμε σπάνια ιερά σκεύη και εικόνες που αφθονούν στον Δήμο μας.

2) Λειτουργία  “Δημοτικού  Θεατρικού Εργαστηρίου”  με τη συμβολική επωνυμία “ΤΖ(ART)ΖΑΝΟΣ”.

3) Δημιουργία  ” Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων ”  διαδραστικής τεχνολογίας, στο Φυλάκιο (Καζάρμα) που είναι πάνω από τον Προφήτη Ηλία.Η εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων, που διπλασίασε την Ελλάδα , ξεκίνησε από τον Τύρναβο και αυτό πρέπει να αναδειχθεί για πολλούς ευκολονόητους λόγους.

4) Θεσμοθέτηση  “Γιορτής Τσίπουρου”, που θα γίνεται στην Κεντρική Πλατεία του Τυρνάβου σε ετήσια βάση.Στο πλαίσιο της γιορτής αυτής , θα γίνεται και αναπαράσταση της απόσταξης με άμβυκα, προκειμένου να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα σε όσους ονειρεύονται την απαγόρευση του χύμα τσίπουρου.

5)Δημιουργία  επισκέψιμου  ” Πάρκου  Ωδικών Πτηνών ” μέσα στο Άλσος του Προφήτη Ηλία, που θα δώσει στον χώρο μια επιπλέον  ευχάριστη νότα.

6)Ανάδειξη του  “Κάστρου Δαμασίου” και του “αρχαιολογικού χώρου της Φάλαννας” στη θέση  Καστρί  μεταξύ Τυρνάβου – Αμπελώνα.

7) Ήπιες παρεμβάσεις στο παραπήνειο φυσικό  ” Ρουμάνι  Πλατανουλίων ” , έτσι ώστε να καταστεί ασφαλές για όλους  και να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή.

8)Δημιουργία  “Λαογραφικού Μουσείου Κρασιού και Αμπέλου”  στον Αμπελώνα, έτσι ώστε να σχηματισθεί ένα αρμονικό ζεύγος πολιτισμού  με τη γνωστή “Γιορτή Κρασιού”.

9)Λειτουργία  ” Χριστουγεννιάτικου Στρουμφοχωριού” μέσα στο Άλσος του Αγ. Γεωργίου Αμπελώνα, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

10) Χάραξη και διαφημιστική προβολή μια  ” Τοπικής Ιερής Διαδρομής” , που θα αναδείξει τα θρησκευτικά μνημεία και θα αποτελέσει την βάση του Θρησκευτικού Τουρισμού στον Δήμο μας. Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζεται και η επαναλειτουργία  μοναστικού κέντρου στον Προφήτη Ηλία του Τυρνάβου.

11)Συγκρότηση και λειτουργία ενός  “Γυναικείου Συνεταιρισμού “, που θα  προσφέρει εισόδημα  και θα προβάλει σε καθημερινή βάση τα προϊόντα που παράγει η τυρναβίτικη γη, δίνοντας  το έναυσμα για μια επίσκεψη γευσιγνωσίας στον τόπο μας.

12) Θεσμοθέτηση ενός ετησίου “Συνεδρίου  ευφυούς Γεωργίας”, παράλληλα και ταυτόχρονα με την Agrothessaly  της Λάρισας. Οι αγρότες μας πρέπει να εξοικειώνονται με τις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες της αγροτικής παραγωγής, για να ωφελούν την τσέπη τους και το περιβάλλον.

Από την προεκτεθείσα  φιλοσοφία  της  “Χάρτας Πολιτισμού”  , διαφαίνεται η πρόθεση της Δράσης Πολιτών να “δέσει”  σε ένα αρμονικό σύνολο την  Παράδοση- Πολιτισμό με το φυσικό Περιβάλλον και την Παραγωγή ,  έτσι ώστε να ευνοηθεί η τοπική αγορά και οικονομία από την παραγόμενη εξωστρέφεια και επισκεψιμότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ