ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Σπουδαία εκδήλωση του 9ου Γυμνασίου Λάρισας

Αποτροπιασμό και θλίψη αλλά και προβληματισμό για τα δεινά του πολέμου, του φανατισμού και του ρατσισμού γέννησαν οι αφηγήσεις των κυριών Μάρθας Ρούσου και Λίζας Φις στους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λάρισας σχετικά με την περίοδο της Κατοχής και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πιο συγκεκριμένα οι  μαθητές είχαν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν τη συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της κυρίας Ρούσου, η οποία παιδί  κατά τη διάρκεια της Κατοχής κρυβόταν με την οικογένειά της, για να γλιτώσουν τη σύλληψη και εξόντωσή τους από τους Ναζί, καθώς και την ιστορία του συζύγου της που ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι μαθητές με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν επίσης την αφήγηση της κυρίας Φις, η οποία έχασε από τη ναζιστική θηριωδία τρεις αδερφές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και τις μαρτυρικές συνθήκες του στρατοπέδου τις μετέφεραν στην ίδια οι γονείς της, έγκλειστοι κι εκείνοι, που κατάφεραν να επιζήσουν και έζησαν με τις φρικιαστικές μνήμες τους για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ταυτόχρονα οι μαθητές στη βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας με θέμα την αντίσταση του Εβραϊκού ελληνισμού στη διάρκεια της Κατοχής. Το ντοκιμαντέρ ήταν συνοδευτικό υλικό της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος e-twinning που υλοποιείται στο σχολείο και τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές  Β. Τουρναβίτη και Κ. Ζησοπούλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ