Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε μία γεμάτη αίθουσα στο ΚΑΠΗ του Αμπελώνα ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Χατζηκράχτης έκανε σήμερα την πρώτη παρουσίαση θέσεων και προτάσεων για το δήμο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή.

Ο κ. Χατζηκράχτης αναφέρθηκε εκτενώς στη φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση όπως αυτό διαμορφώθηκε με την “Κλεισθένη”, υποστηρίζοντας ότι είναι ενταγμένο στη φιλοσοφία που θέλει λιγότερες υπηρεσίες για τους πολίτες, περισσότερους φόρους και ιδιωτικοποιήσεις.

“Με την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένης 1» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλείνει ο πρώτος κύκλος των αντιδραστικών  αλλαγών στην Τοπική Διοίκηση.

Συγκεκριμένα με τον «Κλεισθένη» πραγματοποιείται:

1ο: Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση, με προσανατολισμό την αύξηση των ιδίων πόρων των δήμων από δημοτικά τέλη και φόρους και από την πληρωμή κάθε παροχής υπηρεσίας από τους δημότες.

Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στην λογική αυτή εντάσσεται και η μεταφορά στους δήμους αρμοδιοτήτων Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας, για να μεταφέρεται το κόστος από το κράτος στις πλάτες του λαού, πέρα από το «σπάσιμο» του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν (Βρεφονηπιακοί σταθμοί).

Ακόμα γίνεται σταδιακά η μεταφορά νέων φορολογικών βαρών όπως το περιβαλλοντικό τέλος και η νομιμοποίηση παλιών που να εισπράττονται μέσω των δήμων  όπως σχεδιάζεται για τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμα ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί εισπραξιμότητας φόρων και τελών.

2ο: Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Τοπικής Διοίκησης και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνονται οι δήμοι να στήνουν επιχειρήσεις ή να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά σχήματα και να γίνονται πιο ελκυστικοί στην προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων με τη δυνατότητα που τους δίνεται να παραχωρούν με μακροχρόνιες μισθώσεις δημοτική ακίνητη περιουσία με τις υποδομές της, να επιταχύνουν την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων των απορριμμάτων, του νερού και άλλων δομών (φυσικό αέριο, διαχείριση στερεών αποβλήτων).

Ακόμα μέσα από τη λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία» που προωθείται σαν μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, προχωρά παραπέρα η παραχώρηση σε ιδιώτες μιας σειράς κοινωνικών παροχών δίνοντας χώρο σε ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, δίκτυα και συνεταιρισμούς προσώπων με σκοπό να απαλλαγεί το κράτος από τις ευθύνες του.

3ο:Γενικεύονται και γίνονται μόνιμες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους δήμους, με απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας. Η κατεύθυνση είναι να γίνονται προσλήψεις προσωπικού σε επιτελικές θέσεις των δήμων και οι ιδιωτικές εργολαβίες να αναλαμβάνουν το υπόλοιπο έργο και μάλιστα σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνονται υπάλληλοι που να πληρώνονται από τους κρατικούς πόρους άρα πέφτει το βάρος στον λαό (ηλεκτρολογικά του δήμου, πράσινο).

4ο:Η Τοπική Διοίκηση ελέγχεται ακόμα πιο στενά από τον κρατικό μηχανισμό μέσω σειράς οργάνων ελέγχου όπως ο «επόπτης ΟΤΑ» η «αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ» το «συμβούλιο εποπτών» η «επιτροπή συντονισμού και ελέγχου εποπτείας ΟΤΑ» με στόχο την απρόσκοπτη και χωρίς ενοχλητικές φωνές, υλοποίηση της κάθε κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως είναι κατανοητό ο στόχος είναι η Τοπική Διοίκηση να είναι μέρος του κράτους και να προωθούνται οι αντιλαϊκές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκράχτης.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι “η σημερινή δημοτικήαΑρχή του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της μέχρι σήμερα, εφάρμοσε κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική στο επίπεδο του Δήμου”.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηκράχτη η δημοτική αρχή:

  • Ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις κρατικές κυβερνητικές κατευθύνσεις για την υλοποίηση των προϋπολογισμών και την παρουσίαση πλεονασμάτων στα ταμεία του δήμου.
  • Αποδέχτηκε τις λεηλατημένες κρατικές χρηματοδοτήσεις κατά 60% και των χρηματοδοτούμενων έργων κατά 80% χωρίς να πει κουβέντα ποιος ευθύνεται.
  • Δεν αντέδρασε για την απασχόληση μεγάλου αριθμού εργαζομένων με 8μηνες ή 2μηνες συμβάσεις – κοινωφελή εργασία και μισθούς πείνας.
  • Ενέταξε στον προϋπολογισμό χρέη για είσπραξη από παρελθόντα έτη ακόμα και μικροποσά 20 και 30€. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα αυξηθούν τα «ίδια έσοδα» και πώς να κάμψει την δυσκολία είσπραξης τους.
  • Συμβιβάστηκε με την λειψή παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας και την υποβάθμιση των υποδομών του δήμου (καθαριότητα, πάρκα, συνοικίες, γειτονιές, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, σχολεία, λειτουργία ΚΕΠ Αμπελώνα).
  • Καμία συμπαράσταση και συμμετοχή στα συλλαλητήρια που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πενταετίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους και είναι η άλλη φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Είναι η φωνή της νεολαίας, του εργαζόμενου, του αγρότη και κτηνοτρόφου, του συνταξιούχου, του ανέργου, του αυτοαπασχολούμενου.

Οι άλλες παρατάξεις της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και «πατριωτικής» δεξιάς που εκφράζεται από τον κ. Ροντούλη διαφοροποιούνται σε διαχειριστικά θέματα με τη δημοτική αρχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε κάποιες δράσεις της παράταξης λέγοντας:

Παλέψαμε μαζί με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας κατά των πολιτικών της Ε.Ε. που στόχο έχουν τον αφανισμό τους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των (Τσίπουρο).

Καταγγείλαμε με τις παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή και απαιτήσαμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα που να πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συμπαρασταθήκαμε ενεργά στους εργαζόμενους του αμαξοστασίου του Δήμου στον αγώνα τους για μόνιμη δουλειά.

Εναντιωθήκαμε στην λογική της Δημοτικής Αρχής « ότι παρέχεται να πληρώνεται» από τους συμπολίτες μας στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και πρόνοιας και απαιτήσαμε μείωση ή κατάργηση φόρων και τελών. (Τροφεία παιδικών σταθμών, δίδακτρα Μουσικής Σχολής)

Κάναμε παρεμβάσεις – προτάσεις για τη δημιουργία υποδομών και έργων, με κριτήριο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. (Ρυμοτομικό Σχέδιο Αμπελώνα)

Ζητήσαμε αντισεισμικό έλεγχο δημοτικών κτηρίων, λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

Καταθέσαμε ψηφίσματα για τα ατομικά δικαιώματα –συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό – κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου που η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε ούτε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θίγεται η κυβερνητική πολιτική. Τελευταία την ίδια τύχη είχε και το ψήφισμα για τις νατοϊκές βάσεις στην περιοχή μας.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο κ. Χατζηκράχτης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει και μπορεί να εκφράσει ακόμα πιο ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στο δήμο Τυρνάβου.

“Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί μια καθαρή φωνή παραγωγής πολιτικού λόγου, πέρα από συναλλαγές και συμφέροντα, με άξονα το όφελος των πολλών, που είναι και οι πιο αδύναμοι.

Συμμετέχουν, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι και νέες και χρειάζονται και άλλες δυνάμεις να το πλαισιώσουν δυναμικά για να γίνει το ψηφοδέλτιο της νίκης.

Αν θέλουμε το πραγματικά διαφορετικό, αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε με τη στάση μας, με τις ενέργειες μας, με την ψήφο μας.

Ξέρουμε ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται.

Ξέρουμε ότι πιστεύει, πως του λέμε την αλήθεια όμως πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να έρθει μαζί μας έστω και αν δεν συμφωνεί σε όλα.

Θα πορευτούμε με όλους τους συμπατριώτες μας που νοιάζονται για ένα καλύτερο δήμο, μαζί με τους νέους και τις νέες που ονειρεύονται ένα άλλο κόσμο και αγωνιούν για το μέλλον τους.

Είμαστε δυνατοί, είμαστε αισιόδοξοι, παλεύουμε για το δίκαιο και στο τέλος θα βγούμε νικητές”, κατέληξε ο κ. Χατζηκράχτης.

Ο Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Στη σημερινή εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Τάσος Τσιαπλές ο οποίος αφού τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι η Λαϊκή Συσπείρωση η επόμενη δημοτική αρχή Τυρνάβου και ο Στ. Χατζηκράχτης ο επόμενος δήμαρχος, επιχείρησε μία πολιτική προσέγγιση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ασκώντας σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή του Κ. Αγοραστού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ