ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Τα 40 χρόνια του γιορτάζει φέτος το Τυρναβίτικο καρναβάλι το οποίο έχει σαν κεντρικό του θέμα τον Καίσαρα και την αναβίωση της αυτοκρατορίας. Κάλλιστα λοιπόν το φετινό καρναβάλι του Τυρνάβου που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοκρατορικό.

Χιλιάδες καρναβαλιστές υπόσχονται ένα υπερθέαμα και ένα απέραντο γλέντι που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες.

Οι καρναβαλικές ομάδες ετοιμάζονται για την αποψινή παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 6.30 το βράδυ ενώ στα καφέ και στα μπαράκια της πόλης το γλέντι που θα κορυφωθεί αύριο με το μπουρανί το γνωστό διονυσιακό έθιμο έχει ήδη ξεκινήσει.

Αλλωστε το σύνθημα είναι γνωστό “όταν οι άλλοι σταματάνε εμείς συνεχίζουμε…”.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σήμερα Κυριακή 10.03.2019

  • Μουσική και άφθονο γέλιο με το συγκρότημα ‘Jonny Deep & the Bandanas’ από τη Θεσσαλονίκη στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12:00 το μεσημέρι.
  • Το μουσικό σχήμα PARANAUE μας ξεσηκώνει στους δρόμους της κεντρικής παρέλασης, 5.30μμ.
  • Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6.30μμ.
  • Οι C:REAL εμφανίζονται στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία του Τυρνάβου, 9.30μμ.
  • Τα χάλκινα παίζουν στους δρόμους και στην πλατεία της πόλης μέχρι το πρωί!
  • ‘ΜΑΚΡΗ ΣΟΥΒΛΑΚΙ’ από το μεσημέρι μέχρι το ξημέρωμα. Ξενυχτάμε γιατί η νύχτα είναι μεγάλη.
  • Ζωντανή μουσική με τους Ειρήνη Λαΐδου (τραγούδι), Δημήτρη Μπουρνάκα (τραγούδι, κιθάρα) και Χρήστο Φουκαλά (μπουζούκι) στην Οδό Ονείρων, στις 9:00μμ.
  • Βig parade party. H μεγάλη παρέλαση του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού 2019 από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Groupie art bar.
  • Τα Αραβικά Εμιράτα δίνουν ραντεβού στο café Ναυάγιο πριν τη μεγάλη παρέλαση και ετοιμάζονται για μια φαντασμαγορική εμφάνιση. Επιστρέφουν μετά τη μεγάλη παρέλαση για να τα σπάσουν χορεύοντας μέχρι το πρωί.
  • Από νωρίς το απόγευμα το ταξίδι για την Άπω Ανατολή έχει αφετηρία το café Εν Τυρνάβω και αφού περάσει από τη Μεγάλη Παρέλαση οι Γκέισες και οι Κινέζοι επιστρέφουν στο Νο1 καφέ της πόλης για να μας ακούσουν μέχρι την Κίνα. Δημήτρης Ντάλλας και DJ Dim Sempas back to back.
  • Τα Φσέκια έτοιμα ντυμένα καραμέλες όλων των γεύσεων ξεκινάνε για την Μεγάλη Παρέλαση από το café Cucci και επιστρέφουν εκεί για να πιάσουν τον Π_ _ _ _Ο!!!
  • Η Μεγάλη Παρέλαση έφτασε… Δίνουμε ραντεβού στο ΘΕΜΑ coffee music bar από νωρίς. La casa de papel. Ο El Professor τα έχει ετοιμάσει όλα. Tokyo, Rio, Denver, Moscow, Nairobi, Oslo, Helsinque και Berlin θα είναι εκεί. Η ώρα της τέλειας ληστείας έφτασε….Στα decks ο μοναδικός Γιάννης Τσιγκούλης.
  • Μετά την παρέλαση όλοι οι δρόμοι οδηγούν BLOCK 10! Μετά την παρέλαση έχει…ΠΟΛΕΜΟ! Οι φαντάροι μας ρίχνονται στη μάχη μέχρι το πρωί και μας υπόσχονται ένα τρελό αποκριάτικο show. 

Καθαρά Δευτέρα 11.03.2019

  • Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, 11:00πμ. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.
  • Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,11:00πμ.
  • Οι PARANAUE στους δρόμους του Τυρνάβου σε ένα ρυθμικό και χορευτικό show, 1.00μμ.
  • Ορχήστρα με χάλκινα περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης. Χορεύουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και διασκεδάζουμε στο κλίμα της ημέρας.
  • Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.
  • Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.
  • ‘ΜΑΚΡΗ ΣΟΥΒΛΑΚΙ’ με τσιπουράκι και νηστήσιμα μεζεδάκια από τα χεράκια της μαμάς…
  • Οδός Ονείρων με καλό φαγητό και τσίπουρο.
  • Μπρε μπρε μπρε το Μπουρανί… και το Θέμα θα καεί… Κλείνουμε το αποκριάτικο πρόγραμμά μας με ένα All day party μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Γιάννης Τσιγκούλης με τις επιλογές του θα μας ξεσηκώσει. Να είστε όλοι εκεί.
  • Τις βγάλαμε, τις στήσαμε βαρβάτες κορδωμένες ελάτε να παλέψουμε γιατί είναι θεριωμένες…(ο αγώνας είναι άνισος). Μπουρανί, γέλιο, διασκέδαση στο café Εν Τυρνάβω.
  • ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΠΙΚ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΜΠΙΚ. Τα Φσέκια αναβιώνουν το Μπουρανί με ροδαλούς και καραμελένιους π_ _ _ _ _ _ ς στο café Cucci. Ελάτε να τους πιάσετε για να σας πάει καλά. Μαζί μας οι Σαμολαδαίοι δίνουν τους ρυθμούς.
  • ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΜΠΡΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ και όποιος θέλει στο BLOCK 10 θα ΄ρθει να … πιει και να τα σπάσει στους ρυθμούς του μοναδικού DEEJAY ZA! Το πιο HOT πάρτι της χρονιάς στο BLOCK 10.
  • Ο Γιάννης Σοφιλλάς έρχεται με το νταούλι και τη λύρα του για το τελευταίο ξεφάντωμα στο café Madame+.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Πολλές είναι και φέτος οι συμμετοχές στο Τυρναβίτικο καρναβάλι. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 17 ομάδες καρναβαλιστών που ετοιμάζουν το δικό τους σόου το βράδυ της παρέλασης την Κυριακή 10 Μαρτίου, ενώ αρκετά θα είναι και τα άρματα που ετοιμάζει ο δήμος με πρώτο και καλύτερο τον καρνάβαλο.

Αναλυτικά οι ομάδες που παίρνουν μέρος φέτος είναι:

  1. School chef

3ο Δημοτικό Σχολείο και 4ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

  1. La casa de papel

ΘΕΜΑ coffee bar

  1. Παράνοια

FS coffee bar Αμπελώνας

  1. Αιγαίο SOS

MASQUARΑΝΤΡΕΣ και Café Block 10

  1. The Bachelor

Ομάδα Νέων Δαμασίου

  1. Ταξίδι στην Άπω Ανατολή

Café Εν Τυρνάβω

  1. Groupie Blinders

Café Groupie

  1. Αραβικά Εμιράτα. 1000 & 1 νύχτες

King of Hair και café Ναυάγιο

  1. It

Rio Mpouraneiro

  1. Karatzoli Next Top Model

Νεολαία Αργυροπουλίου

  1. Τρελοί Χειρουργοί

Hippies

  1. Ζουλού
  2. Αλέξη δώσε καραμέλα να σου κάτσει η Περιστέρα

Φσέκια και café Cucci

  1. Παράλογα…ή πράσσειν άλογα

Οι Καρναβαλιστές των 70’s

  1. Τα σταφύλια της οργής

Τρελοί Πειρατές και Αναψυκτήριο

  1. Σύλλογος Γαϊτανάκι Μπουρανί
  2. My style rocks

Αχιλλέας Μαρκούλης

ΤΟ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Η Αποκριά και το Καρναβάλι είναι δυο έννοιες με κοινή ρίζα και ετυμολογία, αφού σχετίζονται με την αποχή των πιστών από το κρέας. Οι γιορτές αυτές αποτελούν μια περίοδο εκτόνωσης για τους ανθρώπους, ενώ τα έθιμά τους έχουν τις ρίζες τους στις λατρευτικές γιορτές προς τιμή του θεού Διόνυσου, οι οποίες συνοδεύονται από ενθουσιασμό, ευθυμία και σκωπτική διάθεση.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της παράδοσης εντάσσεται το Τυρναβίτικο Καρναβάλι. Οι Τυρναβίτες, κυρίως αγρότες στο επάγγελμα, με κύριο συστατικό του χαρακτήρα τους την ευθυμία και τη δημιουργική φαντασία κατάφεραν να εντάξουν το Καρναβάλι του Τυρνάβου και το έθιμο του Μπουρανί στην πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής, να το διατηρήσουν στο πέρασμα των χρόνων – παρόλες τις απαγορεύσεις που δέχτηκε και να το εμπλουτίσουν με νέες ιδέες, μορφές, θέματα και διάθεση για γέλιο, σάτιρα και πρωτοτυπία.

Τα τελευταία χρόνια, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα.

Πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται θεατρικές βραδιές και βέβαια όλα αυτά πλαισιώνονται από άφθονη μουσική, χορό και κρασί.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων, που, εμπνευσμένα από την παράδοση και την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με φαντασία και μεράκι, προσδίδουν μια ξεχωριστή αίγλη στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι.

Την ψυχή, όμως, του Καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, που μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές διαφόρων χρωμάτων, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς, κάτω από τον γεμάτο φως και χρώμα Τυρναβίτικο ουρανό!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ