ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή των τροφίμων για τη Σαρακοστή και την Καθαρά Δευτέρα δίνει με αναλυτική του ενημέρωση ο ΕΦΕΤ. Παράλληλα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εντείνει τους ελέγχους κατά την περίοδο της Σαρακοστής με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που έρχεται μια μέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα, οι έλεγχοι διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, οι καταναλωτές τρώνε συγκεκριμένα νηστίσιμα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Τι συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ για Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παρατίθενται από τον ΕΦΕΤ ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ