ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Την εκδήλωση διοργανώνει η αντιπολεμική κίνηση με ομιλητή τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα

Κάλεσμα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να παραστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο «Γ.Κατσίγρα» με θέμα τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και ομιλητή τον Πρέσβη της Βενεζουέλας στη χώρα μας Freddy Jesus Fernandez Torres απηύθυναν σήμερα μέλη της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας

κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να  ενημερωθούν και να συζητήσουν  για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Τα μέλη της αντιπολεμικής κίνησης στην εισήγησή τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, το ρόλο των ΗΠΑ και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης αναφέρουν:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται σταδιακά άλλο ένα πραξικόπημα στην πολύπαθη Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ με την εγχώρια ολιγαρχία της Βενεζουέλας  ,οι συνασπισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με συμμάχους το διεθνές κεφάλαιο, τα ΜΜΕ και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα, επιχειρούν την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο και να εγκαταστήσουν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο αχυράνθρωπο τους τον Γκουαϊδό. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι νέα. Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούν να ξαναποκτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας.

Θεωρούν ότι μπορούν να κλείσουν το «πρόβλημα» Βενεζουέλα και να διαμορφώσουν συνολικά τον ιδεολογικό, οικονομικό και πολιτικό χάρτη της χώρας αυτής, μαζί και ολόκληρης της λατινικής Αμερικής και να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό στην Κούβα. Επιχειρούν να στερεώσουν την κυριαρχία ελεγχόμενων καθεστώτων προετοιμάζοντας χωρίς να το κρύβουν ένα ανοιχτό πραξικόπημα ή ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση και δεν θα είναι η πρώτη φορά που οργανώνουν κάτι τέτοιο εγκαθιστώντας φασιστικά καθεστώτα . Από τη Γουατεμάλα, τη Χιλή του Αλιέντε, την επέμβαση στη Γρανάδα, τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας των Φ. Κάστρο , Ο. Τσάβες , Ν. Μαδούρο και τώρα στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Μιλάνε για το βασίλειο «του κακού ανθρώπου», ( δηλ. του Μαδούρο ) , υποστηρίζοντας ότι αν βγει αυτός από τη μέση , θα αποκατασταθούν η τάξη , η δημοκρατία και η ελευθερία. Η ίδια πάνω-κάτω συνταγή που εφαρμόστηκε  για την εισβολή στο Ιράκ ( Σαντάμ) , τον πόλεμο στη Λιβύη ( Καντάφι ) και τη Συρία ( Ασαντ ) όπου βλέπουμε  τα αποτελέσματα .

Η αντιπολίτευση επιχειρεί ξανά με τα δολάρια και κάθε είδους ξένη ενίσχυση να ανατρέψει την κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα περνάει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που κρύβει μεγάλους κινδύνους για το λαό. Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στη Βενεζουέλα με το εμπάργκο και τη μέθοδο του οικονομικού στραγγαλισμού  δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν και σοβαρές, ανθρωπιστική κρίση όχι . O Μαδούρο αρνήθηκε την <<ξένη βοήθεια>>  – προβλέποντας, μάλλον δικαιολογημένα –  ότι θα ανοίξει τον δρόμο σε μια Αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του.

Η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την  Αμερικανική κυβέρνηση  σημαίνει εκτός των άλλων ότι οι ΗΠΑ  του προσφέρουν τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας σε αμερικανικό έδαφος ( Βλέπε διυλιστήρια )  αλλά και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αυτός και όχι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μαδούρο την πώληση πετρελαίου. Πρόκειται για αρπαγή  περιουσιακών στοιχείων του λαού της Βενεζουέλας.                                                                 Η διαχείριση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην χάραξη της Αμερικανικής στρατηγικής. Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση επικράτησης της δεξιάς αντιπολίτευσης αρκετές αμερικανικές εταιρείες που λυμαίνονταν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας πριν από τον Τσάβες και κοινωνικοποιήθηκαν θα επιστρέψουν στη Βενεζουέλα.                                                                                                      Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στις ΗΠΑ οι προσπάθειες της Βενεζουέλας  να αποδεσμευτεί από τη χρήση του δολαρίου  στις διεθνείς της συναλλαγές, αλλά και η στενή συνεργασία της με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ως παραγωγοί αλλά και καταναλωτές.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Ο λαός της Βενεζουέλας ανατρέποντας το προηγούμενο διεφθαρμένο ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα και φέρνοντας στην εξουσία τον Ούγκο Τσάβες έσπασε τις αλυσίδες που τον κρατούσαν δέσμιο των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας και προσπάθησε να οικοδομήσει μία χώρα στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στον δρόμο αυτό υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα , αδυναμίες και υπαναχωρήσεις. Ο Δυτικός οικονομικός στραγγαλισμός όξυνε και επιδείνωσε τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα αυτά. Όμως κάθε λαϊκός αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι ανέξοδος και σίγουρα η επαναφορά της ληστοκρατικής και υπόδουλης στη Δύση ολιγαρχίας στην εξουσία δεν θα βελτιώσει αλλά θα χειροτερεύσει την θέση των εργαζομένων της Βενεζουέλας.

Πολλά χρόνια τώρα ακούμε και διαβάζουμε ότι στη Βενεζουέλα ο κόσμος πεινάει, ότι πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό καταπιεστικό καθεστώς, ότι το σύνολο των Βενεζουελάνων είναι αντίθετοι με την κυβέρνηση και υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Όμως έχουν μεσολαβήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, όπου όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφώνησαν ότι ήταν δημοκρατικές και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση και την εκτόξευση τόνων προπαγάνδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και γενικότερα από τους δυτικούς και την αστική τάξη της χώρας, το καθεστώς μένει στη θέση του. Συγκεκριμένα:

1 .Πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στις 20 Μάη 2018 και όχι τον Δεκέμβρη, όπως γινόταν παραδοσιακά, γιατί το ζήτησε η αντιπολίτευση,

  1. Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν 16 πολιτικά κόμματα .

3 . Προτάθηκαν 6 υποψήφιοι και οι δυο αποφάσισαν να αποσυρθούν.

  1. Ο Μαδούρο κέρδισε παίρνοντας το 67,84%.
  2. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το ίδιο εκλογικό σύστημα όπως και στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 2015, στις οποίες κερδισμένη ήταν η αντιπολίτευση .
  3. Διεξήχθησαν 18 έλεγχοι στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Κανένας από τους υποψηφίους που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη, δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή συγκεκριμένη καταγγελία απάτης

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες- ώρες  για τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, θεωρούμε καθήκον μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.  Με ξεκάθαρο τρόπο εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία  της Βενεζουέλας και στο νόμιμο και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό της Ν. Μαδούρο .

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού της Βενεζουέλας, που αρνούνται την πραξικοπηματική κατάργηση της εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης, που υπερασπίζουν τις κατακτήσεις τους, που αρνούνται να επιστρέψουν στην βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και τις χούντες , που παλεύουν να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους .

Χαιρετίζουμε τις  δυνάμεις  του εργατικού  κινήματος  και   της   επαναστατικής   Αριστεράς που καλούν στη λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και  της   αντεπανάστασης

Καταδικάζουμε απερίφραστα το ανοιχτό πραξικόπημα της αστικής φιλοαμερικάνικης δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που με την απροκάλυπτη στήριξη των αντιδραστικών κυβερνήσεων της νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Κολομβία, Χιλή κλπ.), αλλά και  της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επιχειρούν να ανατρέψουν τον εκλεγμένο πρόεδρο, να αιματοκυλήσουν την χώρα, να καταργήσουν τις κατακτήσεις τους λαού .

Στηρίζουμε  τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και καλούμε τον Ελληνικό λαό μέσα από τους μαζικούς φορείς του κινήματος να πράξει το ίδιο με τον πλέον ενωτικό τρόπο, για την υπεράσπιση  της λαϊκής κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Καλούμε όλες τις προοδευτικές φωνές και δυνάμεις στη χώρα μας να πουν σθεναρά ΟΧΙ στο εξελισσόμενο πραξικόπημα και να σταθούν δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του και τον πρόεδρο Ν. Μαδούρο.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά τις εξελίξεις  να ενημερώνονται και να μην αποβλακώνονται από τα συστημικά  κανάλια και τα συγκροτήματα του τύπου.

Να απαντήσουν με αντικειμενικό τρόπο στα ερωτήματα:

  • Ποιοι είναι αυτοί που παρουσιάζονται ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα και σε όλο τον κόσμο;
  • Πόσο ωμά και προκλητικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ καταπατούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα και την κυριαρχία κάθε χώρας και τη θέληση των λαών ; Τι έκαναν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη στη Συρία και σε ολόκληρο τον κόσμο ;

Πρέπει να προβληματιστούν επίσης  με την συμπεριφορά των αστικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

  • Της ΝΔ και των άλλων Αστικών δυνάμεων που ενώ ενοχλούνται με την παραμικρή διαδήλωση , είναι σύμφωνες με την προετοιμασία πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.
  • Της κυβέρνησης που θέλει να αποφύγει την εξομοίωση της με το Μαδούρο – όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση- αλλά θέλει να είναι το εκλεκτό παιδί της ΕΕ και των Η.Π.Α.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλουμε τα συστημικά ΜΜΕ που διαδίδοντας ψευδείς και διαστρεβλωμένες ειδήσεις παραπληροφορούν τον Ελληνικό λαό  .            Με όλες μας  τις δυνάμεις θα επιδιώξουμε  να μην περάσει η παραπληροφόρηση και να διαδοθεί πλατιά το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα .

Πρέπει να σκεφτούν οι εργαζόμενοι για τη στάση των συστημικών μέσων  που κόπτονται δήθεν για τη δημοκρατία, την απόρριψη κάθε είδους βίας, αλλά δεν βρήκαν το παραμικρό να πουν για την  βίαιη επέμβαση που σημειώθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια Κεφαλαίου – Ε.Ε. – ΔΝΤ . Στη Βενεζουέλα με την κυβέρνηση της συντάσσονται οι φαβέλες και οι λαϊκές γειτονιές, ενώ με τον Γκουαϊδό η Αστική Τάξη .  Έτσι ήταν πάντα σε όλες τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες και σε όλες τις συγκρούσεις . Το καθήκον των εργαζομένων  είναι να ταχθεί στο πλάι των καταπιεσμένων και όχι των καταπιεστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ