ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η στοματική υγεία ως αγαθό και δικαίωμα, τα δικαιώματα των κρατουμένων και οι ευάλωτες ομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος» συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων του δικηγορικού μεγάρου ο Δικηγορικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

«Απευθυνόμαστε σε μια κατηγορία ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», τόνισε μεταξύ άλλων η συντονίστρια της εκδήλωσης Β. Μπέη Φουντή Χειρουργός Οδοντίατρος, παρουσιάζοντας τη δράση των εθελοντών οδοντιάτρων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας στο 2ο ΣΔΕ των φυλακών Λάρισας, ενώ στην 3χρονη παρουσία του συλλόγου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας Στ. Κουτσογιάννης, ο οποίος ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για την αντικατάσταση του οδοντιατρικού εξοπλισμού στο ιατρείο των φυλακών.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στη στοματική υγεία και στη διατήρηση της υγείας των κρατουμένων προετοιμάζοντας παράλληλα και την κοινωνική τους επανένταξη», υπογράμμισαν τόσο ο Ευτ. Φυτράκης Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και ο Π. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, προσθέτοντας πως τα δύο υπουργεία «σαφώς ενθαρρύνουν τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης».

Στην ημερίδα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έγιναν ακόμη από το Χρ. Ρουκά, ψυχολόγο στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας και το Γ. Διαμαντή Δικηγόρο ε.τ., ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Ν. Μπασδέκη, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του ΔΣΛ με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, μη διστάζοντας μάλιστα να αναφερθεί και στον τραγικό θάνατο νεαρού κρατουμένου των φυλακών Λάρισας, που έφυγε από τη ζωή εξαιτίας οδοντιατρικού προβλήματος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ