ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Με δυναμική συγκέντρωση αγροτικών συλλόγων, σωματείων και φορέων γιορτάστηκε την Κυριακή στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων η 109η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ.

«Παρά την εχθρική στάση της κυβέρνησης εμφανιζόμαστε πεισμωμένοι και αποφασισμένοι για συνέχιση του αγώνα. Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας  στα μπλόκα . Χαιρετίζουμε για μια ακόμα φορά όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν αψηφώντας εκβιασμούς και πιέσεις, αψηφώντας τα ιδεολογήματα ότι δεν γίνεται τίποτα, ότι υπάρχει απογοήτευση, ότι με τους αγώνες δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Και απλώνουμε το χέρι σε όσους ήταν διστακτικοί στο να βγουν, παρόλο που το σκέφτηκαν, παρόλο που το συζητάν στα καφενεία, παρόλο που οι τσέπες τους είναι άδειες και η αγανάκτηση φουντώνει και τους καλούμε να συμπαραταχθούν και τώρα με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα γιατί οι αγώνες θα συνεχιστούν  όσο συνεχίζονται τα προβλήματα», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική του ομιλία ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Ν. Λάρισας.

Νωρίτερα τη συγκέντρωση άνοιξε ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Ν Καρδίτσας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Μπλέκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Α’ αντιπρόεδρος του ΕΚΝΛ, η  Διαμαντούλα Κρητικού, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, ο Σπύρος Κοτοπούλης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Τάκης Τσιολάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας.

«Κολίγοι στα νέα “τσιφλίκια”, στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα “τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ” που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη», τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από κόμματα, σωματεία και εκπροσώπους φορέων.

Ο Ν. Χουντής

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής, στο περιθώριο της επίσκεψης του στους εορτασμούς του Κιλελέρ για τα 109 χρόνια της εξέγερσης των αγροτών, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Λαϊκή Ενότητα τιμάει τα 109 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ. Οι κολίγοι του Θεσσαλικού κάμπου στις 6 Μάρτη του 1910, έγραψαν με την εξέγερση   τους  μία από τις πιο ηρωικές και αγωνιστικές σελίδες του αγροτικού κινήματος της χώρας. Η σημερινή 109η επέτειος από τον ξεσηκωμό των αγροτών της θεσσαλικής γης δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Σήμερα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των αγροτών του Κιλελέρ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες για μια ακόμη χρονιά και το 2019 αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών ,την αύξηση του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από τους μικρομεσαίους αγρότες και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τους αγώνες των αγροτών  των αγροτών και παλεύει μαζί με τους αγρότες  για:

Κατάργηση όλων μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και στα εφόδια, φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες αγροτικές επιδοτήσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση, κάλυψη από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς, χωρίς καθυστερήσεις .

Γα να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

         Η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών.

         Η ανατροπή της λιτότητας.

         Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.

         Η εθνικοποίηση των τραπεζών, και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.

         Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

         Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π.

         Έξοδος από την Ευρωζώνη και σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν οι συνεχιζόμενες αντιλαϊκές μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και της εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com