ΑΣΒΕΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ο Π.Σ. ΑΡΒΑΝΤΟΒΛΑΧΩΝ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου ιδρύθηκε στις αρχές του 2005, με σκοπό τη διατήρηση των ηθών και εθίμων και γενικά της παράδοσης των Βλάχων κατοίκων της περιοχής. Με την ίδρυση του τα μέλη του συλλόγου άρχισαν να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούσαν τη ζωή των προγόνων μας που κινδύνευαν να χαθούν, δηλαδή ρουχισμό, τραγούδια, φωτογραφικό υλικό κ.λπ.

Δημιούργησαν χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από πολυάριθμους χορευτές κάθε ηλικίας, καθώς και παραδοσιακή χορωδία  αποτελούμενη από μέλη του συλλόγου.

Ο σύλλογος λαμβάνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, όπου και διακρίθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε όλα τα Πανελλήνια Ανταμώματα Βλάχων. Επίσης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων συμμετείχε  σε εκδηλώσεις της ομογένειας στο Τορόντο του Καναδά.

Μέσα στις πολύ σημαντικές δράσεις του συλλόγου συγκαταλέγεται και η καταγραφή των ιδιαίτερων τραγουδιών των Αρβαντοβλάχων, τα οποία είναι χαρακτηριστικά και δεν συναντώνται σε πολλές περιοχές .Το 2009 καταβλήθηκε σκληρή προσπάθεια  και πολύ  δουλειά όπου είχε ως  αποτέλεσμα την διοργάνωση του Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων για πρώτη φορά στο Αργυροπούλι  στο πλαίσιο του οποίου έγινε αναπαράσταση του βλάχικου γάμου όπου και συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι,τα Χριστούγεννα του 2017 ο σύλλογος παρουσίασε  την θεατρική παράσταση “κόλιντρα μέλιντρα” όπου για άλλη μια φορά απέσπασε τα εύσημα όλων.

Σήμερα,  ο πρόεδρος κ. Χρίστος Κερκένης με όλα μαζί τα μέλη του συλλόγου τόνισε πως στην προσπάθειά μας αυτή δεν περισσεύει κανείς και δεν μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές, ανοίγουμε τις πόρτες του συλλόγου  διάπλατα και καλούμε σε συνεργασία και συμπόρευση όλους τους φορείς του τόπου μας, όλους τους πολίτες, όλους αυτούς που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και τους ίδιους στόχους για τον σύλλογο και έχοντας σαν παρακαταθήκη την πλούσια και μαρτυρική ιστορία ,να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε  άσβεστη και αναλλοίωτη την παράδοσή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ