Οι προτάσεις της “Πόλης που Θέλουμε” του Σάμερ Αθανασίου Αμάρι για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του δήμου Τυρνάβου
Στην «ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»
Σχεδιάζουμε την Ανάδειξη και Αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του δήμου μας με έργα συνέργειας, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, να παραχθεί νέος πλούτος και προστιθέμενη αξία. Εστιάζουμε σε:
Πρόγραμμα 1: «Γνωρίζω την πόλη μου, αγαπώ τον πολιτισμό της»
Μικροί, νέοι, ενήλικες, δημότες και επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικές δράσεις και επιλεγμένες διαδρομές, να γνωρίσουν τα μνημεία, τα μουσεία, τα «γκαβοσούκακα», την τοπική ιστορία, τα καζάνια, τις φυσικές ομορφιές και την ζωή στον δήμο μας.
Πρόγραμμα 2: «Τμήμα τοπικών σπουδών στην Δημοτική βιβλιοθήκη»
Στους περισσότερους είναι γνωστό ότι ο Δήμος Τυρνάβου στην μακραίωνη ιστορία του έχει να επιδείξει έναν τεράστιο πολιτισμικό πλούτο.
Μερικά Δεδομένα που ισχυροποιούν αυτόν τον ισχυρισμό είναι:
-Στον τόπο μας κατά την αρχαιότητα αναπτύχθηκαν σπουδαίες πολιτείες Άργισα, Ηλώνη, Φάλανα, κ.α. οι οποίες άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους ανά τους αιώνες.
-Oι Τυρναβίτες της διασποράς πρωτοστάτησαν στην πνευματική ανάπτυξη των Ελληνικών Κοινοτήτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης με μία πρωτόγνωρη εκδοτική παραγωγή κάθε είδους, λογοτεχνία, επιστήμη, ιστορία, γεωγραφία, φυσική.
– Ο Δήμος μας είναι πατρίδα μεγάλων δασκάλων των γραμμάτων και των τεχνών.
Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα διάσπαρτος και αταξινόμητος. Αποτέλεσμα να μη βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών , των σπουδαστών και των ερευνητών και πολύ περισσότερο να κινδυνεύει αυτός ο πολιτισμικός πλούτος να χαθεί.
Γι αυτό οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας στοχεύουν
Α. Στην έρευνα, τη συλλογή, τη διασφάλιση και την προβολή όλου του παραδοσιακού πολιτισμικού αποθέματος του δήμου Τυρνάβου.
Β. Στην έρευνα, συλλογή και διασφάλιση όλων των εκδόσεων-έργων των δεκάδων πνευματικών ανδρών που κατάγονταν ή εκπαιδεύτηκαν στον τόπο μας και έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη του Ελληνισμού.
Γ. Την έκδοση και ανατύπωση όλων των έργων που θα προσκομίσει η έρευνα η οποία μαζί με το παραδοσιακό πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής και όλες τις έρευνες – μελέτες που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί και αναφέρονται στον Τύρναβο κοινωνικά – οικονομικά – ιστορικά) θα αποτελέσουν τον πυρήνα συγκρότησης ενός τμήματος τοπικών σπουδών που θα λειτουργήσει στα πλαίσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Πρόγραμμα 3. Οδοσήμανση χαρτογράφηση, προβολή στην ιστοσελίδα του δήμου και περαιτέρω αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του δήμου μας .
Πιστεύουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι τεράστιος θησαυρός. Μεταξύ των πολλών πεδίων αξιοποίησης της, ένα σημαντικό πεδίο είναι η ανάπτυξη επιστημονικών εισηγήσεων και πολιτιστικών παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν κι αυτές στην γενικότερη ανάπτυξη του δήμου και των συνδημοτών μας.
Θέλουμε με την σωστή ανάδειξη της, ο δήμος μας να γίνει πόλος έλξης 365 ημερών.