ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 52,6 ΕΚ. € ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΛ

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη ΔΕΥΑΛ, ενώ με την ευκαιρία του εορτασμού παραχωρήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ συνέντευξη τύπου, όπου και έγινε απολογισμός του έργου της επιχείρησης.

Η ιστορία αλλά και οι προοπτικές της ύδρευσης στην Λάρισα αναλύθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο έργο και τις προοπτικές της επιχείρησης κάνοντας λόγο για μια εταιρεία «που αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, με μεγάλο επενδυτικό έργο».

«Η ΔΕΥΑΛ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία του Δήμου Λαρισαίων υλοποιώντας μεγάλο επενδυτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 52.612.964 ευρώ την τετραετία 2015 – 2019. Σε αυτά περιλαμβάνονται μελέτες και έργα που έχουν ολοκληρωθεί, κατασκευάζονται ή είναι προς δημοπράτηση εντός του 2019 με πηγή χρηματοδότησης κυρίως από ίδιους πόρους αλλά και μέσω χρηματοδοτήσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης.

Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά η επιχείρηση «αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες μορφές αποκεντρωμένης διοίκησης για τη διαχείριση υδατικών πόρων, ενώ τα έργα και οι δράσεις της ΔΕΥΑΛ τα έτη 2015 έως και 2019, ανταποκρίνονται πλήρως στους περιβαλλοντικούς σκοπούς και στον κοινωφελή χαρακτήρα ίδρυσής της».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου έγινε ειδικά αναφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΛ, με επίκεντρο την τιμολογιακή πολιτική και τις ελαφρύνσεις που αφορούν το κόστος χρήσης νερού για τις ευπαθείς ομάδες (Άπορους, Συνταξιούχους, Α.Μ.Ε.Α, Μακροχρόνια άνεργους, Νέους Επαγγελματίες, Πολύτεκνους, Μονογονεϊκές οικογένειες), ενώ το 2018 με νέα απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ συμπεριλήφθηκαν και οι τρίτεκνες οικογένειες.

«Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο περισσότερες από 3.500 αιτήσεις καταναλωτών, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η διευκόλυνση ένταξης σε ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών ανεξόφλητων λογαριασμών», κατέληξαν οι ομιλητές, περιγράφοντας μια εύρωστη επιχείρηση-πρότυπο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΛ  2015 –  2019

Η ΔΕΥΑΛ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία του Δήμου Λαρισαίων υλοποιώντας μεγάλο επενδυτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 52.612.964 € την τετραετία 2015 – 2019. Σε αυτά περιλαμβάνονται μελέτες και έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή κατασκευάζονται ή είναι προς δημοπράτηση εντός του 2019 με πηγή χρηματοδότησης από ίδιους πόρους κυρίως αλλά και μέσω χρηματοδοτήσεων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η ΔΕΥΑΛ αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες μορφές αποκεντρωμένης διοίκησης για τη διαχείριση υδατικών πόρων.

Τα έργα και οι δράσεις της ΔΕΥΑΛ τα έτη 2015 έως και 2019, ανταποκρίνονται πλήρως στους περιβαλλοντικούς σκοπούς και στον κοινωφελή χαρακτήρα ίδρυσής της.

Στα πλαίσια του Κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΛ θεσπίστηκε από το 2015 το Κοινωνικό Τιμολόγιο μειώνοντας το κόστος χρήσης νερού για τις ευπαθείς ομάδες (Άπορους, Συνταξιούχους, Α.Μ.Ε.Α, Μακροχρόνια άνεργους, Νέους Επαγγελματίες, Πολύτεκνους, Μονογονεϊκές οικογένειες) ενώ το 2018 με νέα απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ συμπεριλήφθηκαν και οι τρίτεκνες οικογένειες. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο περισσότερες από 3.500 αιτήσεις καταναλωτών. Παράλληλα αποφασίστηκε η διευκόλυνση ένταξης σε ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών ανεξόφλητων λογαριασμών. 

  1. Έργα ΔΕΥΑΛ αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης για την πόλη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

1.1.        Περιβάλλον – Matsreplan με μακροπρόθεσμους στόχους επάρκειας νερού για τη Λάρισα

Η ΔΕΥΑΛ ατενίζοντας τα επόμενα 40 χρόνια υδροδότησης της Λάρισας σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, προχώρησε στην έγκριση από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ των μελετών για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (MASTERPLAN) του Δήμου Λαρισαίων και για τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού και οριοθέτησης των ζωνών προστασίας των γεωτρήσεων

Άμεσα δημοπρατούνται οι μελέτες για τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού και το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (MASTERPLAN) του Δήμου Λαρισαίων καθώς και η οριοθέτηση των ζωνών προστασίας των γεωτρήσεων.

Ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το έργο υδροδότησης του δήμου Λαρισαίων από την περιοχή Δαμασίου και ακολουθεί έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του έργου.

Οι παραπάνω μελέτες είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.086.052 €

1.2.        Έργα Ύδρευσης με ισοβαρή καταμερισμό στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης

Αντικαταστάθηκαν  παλαιά δίκτυα ύδρευσης  συνολικού μήκους  120.000 μ.μ. τα οποία ξεπερνούν το 60% των παλαιών  δικτύων που προγραμματίζεται να αντικατασταθούν. 

Από το 2014 έως σήμερα έχουν μελετηθεί, δημοπρατηθεί και ήδη κατασκευάζονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 30.478.408,00 €, από αυτά τα 24.000.000 € έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν εντός του 2019, ενώ τα υπόλοιπα θα δημοπρατηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Το έργο που εκτελέστηκε από τη ΔΕΥΑΛ είναι τεράστιο σε μέγεθος, αφού άλλαξε η εικόνα στις συνοικίες με τις ασφαλτοστρώσεις που υλοποιήθηκαν παράλληλα. Επιπλέον με τα νέα έργα, τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΥΑΛ είναι ο περιορισμός των απωλειών στα δίκτυα (διαρροών), αλλά και η βελτίωση της ποιότητας νερού όχι μόνο στις περιοχές που γίνανε οι παρεμβάσεις, αλλά και ευρύτερα.      

Εκτελέστηκαν έργα ύδρευσης με κριτήρια ισοβαρούς καταμερισμού στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης.

Αντικαταστάθηκαν τα παλιά δίκτυα ύδρευσης με νέα στις συνοικίες Σιδηροδρομικού Σταθμού, Χαραυγής, Αγίων Σαράντα, Αμπελόκηπων, Αγίου Γεωργίου, Ιπποκράτη,  Παπασταύρου και στην Τοπική Κοινότητα Κουλουρίου.

Αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα στις οδούς Βόλου, Φαρσάλων, Ιουστινιανού, Ασκληπιού, Μανδηλαρά,  Ηπείρου, Κολοκοτρώνη, 28ης Οκτωβρίου, Θεοφράστου.

Αντικαταστάθηκε μεγάλο τμήμα του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις Γιάννουλης και Αμπελώνα που παρουσίαζε συχνά προβλήματα διαρροών.

Μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ” έχει εγκριθεί για τη ΔΕΥΑΛ η υλοποίηση έργου αντικατάστασης των παλαιών δικτύων ύδρευσης στις συνοικίες Νέας Σμύρνης, Λαχανόκηπων, Ανθούπολης και Φιλιππούπολης, τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.715.000,00 € και θα υλοποιηθεί μέσω επενδυτικού δανείου (3.000.000 €) από το Τ.Π. και Δανείων,  που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ

Παράλληλα υποστηρικτικά στον τομέα ορθολογικής διαχείρισης των δικτύων και παρακολούθησης των νέων τεχνολογιών εγκαταστάθηκε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) που αποτελεί υποστηρικτικό σύστημα λήψης αποφάσεων για τη ΔΕΥΑΛ, ενώ πιλοτικά έχουν εγκατασταθεί έξυπνα υδρόμετρα στο Κουλούρι και σε τμήμα τις συνοικίας Ιπποκράτη

Το 2019 θα δημοπρατηθεί επίσης η “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΩΝ Δ.Ε. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ και ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ” , προϋπολογισμού 1.150.000€.  Η προτεινόμενη πράξη έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Η προμήθεια αυτή αφορά την επέκταση του συστήματος τηλελέγχου –τηλεχειρισμού του συνολικού δικτύου ύδρευσης  του Δήμου Λαρισαίων, με την εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής, ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων στις Δημοτικές Ενότητες Γιάννουλης και Κοιλάδας, ώστε να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα  αυτοματισμού, τηλελέγχου και τηλεχειρισμού.

1.3.        Έργα αποχέτευσης – Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων σε Φαλάνη, Γιάννουλη, Κοιλάδα, Μάνδρα, Κουτσόχερο, Ραχούλα 

 Από το 2014 έως σήμερα έχουν μελετηθεί, δημοπρατηθεί και ήδη κατασκευάζονται έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων προϋπολογισμού 19.093.699,00 €, από αυτά τα 10.640.979 € έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν εντός του 2019, ενώ τα υπόλοιπα θα δημοπρατηθούν εντός του τρέχοντος έτους

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. μετά την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης στις κοινότητες. Γιάννουλης και Φαλάνης ολοκληρώνει την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων από την Τ. Κ. Φαλάνης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Γιάννουλης με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων της Τ.Κ. Φαλάνης.

Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης της Επέκτασης  της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Γιάννουλης.

Στις αρχές του 2019 ολοκληρώνεται η κατασκευή των έργων της αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στις Τοπικές Κοινότητες Μάνδρας και Κουτσόχερου.

Επίσης μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ” έχει εγκριθεί για τη ΔΕΥΑΛ η υλοποίηση έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και της ΕΕΛ στην Τοπική κοινότητα Κοιλάδας καθώς και της αναβάθμισης του Η/Μ εξοπλισμού της ΕΕΛ Λάρισας τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.994.372,80 € και θα υλοποιηθούν μέσω επενδυτικού δανείου (3.266.949 €) από το Τ.Π. και Δανείων,  που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ

Θα ακολουθήσει η κατασκευή αντίστοιχων έργων και στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του πρώην δήμου Κοιλάδας, με πρώτη την Τ.Κ. Ραχούλας για την οποία έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου της συνοικίας  του Αγίου Θωμά θα κατασκευαστεί χυτός αγωγός ομβρίων υδάτων ώστε να λυθεί  το πρόβλημα στη  χαμηλή περιοχή , βόρεια της οδού Ιωαννίνων, πλησίον της εξωτερικής κοίτης του Πηνειού ποταμού. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την κατασκευή της  Παράκαμψης Λάρισας από τη γέφυρα Πηνειού στη ΔΕΥΑΛ έως τη Γεωργική Σχολή ( σύνδεση της οδού Λαγού με την οδό Ιωαννίνων) καθώς  ο νέος δρόμος καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της έκτασης στην οποία εκτονώνονταν τα όμβρια ύδατα της περιοχής. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί δίκτυο ομβρίων και στις οδούς Αλωπεκής, Παπαζαχαρία και Ελευθερίας.Στις αρχές 2019 υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι για ένταξη σε χρηματοδότηση του παραπάνω χυτού αγωγού ομβρίων υδάτων. Στο έτος 2019 θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΛ σε εκπόνηση μελετών για την σωστή απορροή των ομβρίων υδάτων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων.

Ταυτόχρονα  συντηρήθηκαν οι εγκαταστάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός της ΔΕΥΑΛ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα αντλιοστάσια ακαθάρτων. Συντηρήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια ακαθάρτων στην οδό Γιάγκου και στο Αλκαζάρ.

1.4.        Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Η πολιτική της ΔΕΥΑΛ έχει σαν στόχους την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Στο στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500 KWp με Virual Net Metering. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 500.000 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ

Επίσης η ΔΕΥΑΛ θα αναβαθμίσει ενεργειακά  το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης μέσω της συμμετοχής της ως επικεφαλής εταίρος στο πρόγραμμα Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020”- “WATEnERgy Cycle” με άλλες χώρες των Βαλκανίων με σκοπό την εξοικονόμηση υδατικών πόρων και ενέργειας.

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ οι άμεσες δυνατότητες είναι :

α) Αξιοποίηση του βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας στο ΧΥΤΑ Λάρισας

β) Επέκταση παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα.

γ) Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις Α.Π.Ε 

Μέριμνα υπάρχει και για εξοικονόμηση ενέργειας, με την αναβάθμιση του Η/Μ εξοπλισμού των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΛ με αντικατάσταση εξοπλισμού ενεργοβόρων κινητήρων με νέο εξοπλισμό υψηλότερης ενεργειακής κλάσης.

1.5.        Άρδευση

Εντάχθηκε η άρδευση στην λογική της εξοικονόμησης υδρευτικού πόρου, συντηρήθηκαν οι εγκαταστάσεις, τοποθετήθηκαν  μετρητές  παροχής, αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρικοί πίνακες, τοποθετήθηκαν συστήματα ελέγχου πρόσβασης και ωρομέτρησης, συστήματα ασφαλείας καθώς και σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης δεξαμενής και μμίθας γεώτρησης.

Στόχος για το 2019 είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των αρδευτικών γεωτρήσεων  και του συστήματος παρακολούθησης και λειτουργίας τους με τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών, μετατροπή της κάρτας Rfid σε ταυτότητα χρήστη , εξέλιξη Scada με εξαγωγή συμπερασμάτων και ανάπτυξη εφαρμογής για απαντήσεις μέσω SMS

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ