ΚΟΝΤΡΑ ΑΙΡΕΤΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Π.Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κόντρα έχει ξεσπάσει από χθες με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνντεύξεων των υποψηφίων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης μεταξύ των αιρετών α/βαθμιας και β/βαθμιας εκπαίδευσης Β. Παληγιάννη και Ν. Φασφαλή με τον υπουργό Παιδείας για την άρνηση του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής να δώσει από χθες τους βαθμούς του κάθε μέλους ανά υποψήφιο.

Στην επιστολή τους οι δύο αιρετοί αναφέρουν:

“Ολοκληρώθηκε σήμερα, 20 Μαρτίου 2019, η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Μετά το πέρας της ως άνω διαδικασίας, πριν το άνοιγμα των φακέλων βαθμολόγησης, και παρά τα προβλεπόμενα από τον Ν.4547/2018, σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής αρνήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν γνώση της αναλυτικής βαθμολόγησης του κάθε μέλους ανά υποψήφιο.

Ως Αιρετοί Εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρήσαμε την ενέργεια αυτή πρωτοφανή, πραξικοπηματική, πλήγμα στη Διαφάνεια που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε.

Καταγγείλαμε τη διαδικασία αυτή και αποχωρήσαμε, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τέτοιες μεθοδεύσεις.

Καλούμε τον υπουργό της Παιδείας να παρέμβει άμεσα και να ακυρώσει την ενέργεια αυτή που μας οδηγεί χρόνια πίσω, ώστε να εξασφαλισθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια των διαδικασιών.

Σε αντίθετη περίπτωση, το όποιο αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί”.

Η απάντηση του ΥΠΠΕΘ στην καταγγελία των αιρετών

“Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου, η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής ξεκίνησε τον Νοέμβριο και διήρκησε πέντε μήνες.

Για πρώτη φορά οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγονται μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής στελεχών από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ .

Η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι εδώ και δύο δεκαετίες ως Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης διορίζονταν οι κομματικά ημέτεροι.

Οι αιρετοί συμμετείχαν κανονικά στη διαδικασία επί πέντε μήνες. Στη μακρά περίοδο της επιλογής που ολοκληρώθηκε σήμερα, οι αιρετοί αποφάσισαν να ¨αποχωρήσουν¨.

Το αίτημά των αιρετών να λάβουν γνώση σήμερα – ημέρα κατάρτισης των τελικών αξιολογικών πινάκων – της βαθμολόγησης καθενός βαθμολογητή ονομαστικά που έγινε κατά το προηγούμενο στάδιο και καταχωρείται στα πρακτικά δεν προβλέπεται από καμία διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας και συνεπώς είναι προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος. Αντιθέτως, όπως προβλέπει ο νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι μετά το τελικό στάδιο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα πρακτικά κάθε σταδίου της διαδικασίας.

Η καταγγελία των τριών αιρετών είναι εντελώς ανυπόστατη, καθώς είναι αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος και τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια.

Δυστυχώς ορισμένοι συνδικαλιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσαρμοστούν στην τήρηση της νομιμότητας, όπως δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι καμία παρέμβαση του υπουργού δεν γίνεται στη διαδικασία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ