ΣΕ ΙΣΧΥ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 21 Μαρτίου, μετά τη δημοσίευσή της (ΦΕΚ Β΄ 964/2019), η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος», που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στόχος είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. Επίσης, πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Προβλέπονται κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα, σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος, που παραλαμβάνουν ή παράγουν αντίστοιχα. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και οι ενδιάμεσοι αγοραστές.

Τα πρόστιμα για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ συν 2,5%. Για τους αγοραστές γάλακτος (βιομήχανους, τυροκόμους και ενδιάμεσους) είναι πολύ υψηλότερα και ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος. Σύμφωνα με τις εισκομιζόμενες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου, υπολογίστηκε ότι τα πρόστιμα για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, αφαιρείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης του αγοραστή ή του παραγωγού και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες γάλακτος. Εάν, τέλος, διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης και διαγράφεται ο παραβάτης από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως προαναφέρθηκε.

Ακόμη, στην απόφαση καθορίζονται:

α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,

β) η υποχρεωτική διασύνδεση των παραγωγών και αγοραστών γάλακτος μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για:

  • Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων (σ.σ. παραγωγοί) και μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος (σ.σ. αγοραστές).
  • Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος (σ.σ. αγοραστές)

γ) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ