ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το πρόγραμμα  «Μαθαίνοντας την ιστορία μέσα από την αρχιτεκτονική του τόπου μου»    παρουσίασαν μαθητές του ΓΕΛ Τυρνάβου στην εκδήλωση του Δήμου για την παρουσίαση των πρακτικών των δύο ημερίδων  «Ψηφίδες Ιστορίας».

Η αρχιτεκτονική, όπως και η τέχνη, αποτελούν συχνά τους δείκτες για μια ουσιαστική επαφή των  νέων ανθρώπων με την ιστορία του τόπου τους. Με αυτή την έννοια και μέσα από την επαφή και αποτύπωση κάποιων παραδοσιακών αρχιτεκτονημάτων της πόλης του Τυρνάβου αλλά και των οικιών με στοιχεία νεοκλασικής επίδρασης, το παρόν πρόγραμμα προσπάθησε να εξετάσει την ιδιαιτερότητα αυτής της αρχιτεκτονικής, τη λειτουργία της σε σχέση με το περιβάλλον, την ένταξή της στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε αλλά και τα κοινά στοιχεία που ενδεχομένως παρουσιάζει με αρχιτεκτονήματα άλλων περιοχών στη χώρα μας (Αθήνα).

Στο υλικό που συγκεντρώθηκε αρχικά επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στην πόλη του Τυρνάβου ξεκινώντας από την νεολιθική εποχή και διατρέχοντας την ιστορία εξετάζονται δημόσια κτήρια και οικίες, ενώ αξιοποιείται και η δυναμική της προφορικής αφήγησης. Παράλληλα επιλέγονται  κάθε φορά κομβικά ιστορικά σημεία που συνδέονται με τον τόπο και την αρχιτεκτονική.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετείχαν  22 μαθητές και μαθήτριες (πρόκειται για το τμήμα Β΄5 του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου κατά το σχολικό έτος 2017- 2018): Σάμπρη Παρασκευή, Σάρκου Αντζέλκα, Σκρουμπής Ιωάννης, Ταρατσάλου Θεοδώρα, Τζαφέρη Ερικαίτη, Τζιαφέττας Γιώργος, Τζουβάρα Δήμητρα, Τράσας Αντρέα, Τσιγγέλη Σοφία, Τσιμπλούλης Δημήτρης, Τσιουμάνη Αικατερίνη, Τσίτσας Απόστολος, Τσίτσια Δήμητρα, Τσίτσιας Ιωάννης, Τσίτσιας Νικόλαος, Φεϊζούλα Μαριγκλέν, Φούντας Αθανάσιος, Χαρισούλη Μαλαματή, Χασάπης Κλεομένης, Χατζηκρανιώτης Κωνσταντίνος, Χατζημπάρμπα Καρολίνα, Χατζημπάρμπα Μαρία.

Το Πρόγραμμα εκπόνησαν οι καθηγήτριες του ΓΕΛ Τυρνάβου Ευπραξία Μάνθου, Αθηνά Καραλοπούλου, Αννα Χωματά.

Οι μαθητές του Λυκείου παρέδωσαν στον Δήμαρχο Τυρνάβου το υλικό του προγράμματος σε έντυπη μορφή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ