«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Παρουσία του προέδρου της Βουλής και του υφ. Πολιτισμού η τελετή

«Πυρετώδεις» είναι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, όπου την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα, μετά τον επανασχεδιασμό της και τη νέα μουσειολογική μελέτη, ενώ με αφορμή το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός

παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σχετική συνέντευξη τύπου.

Η εκδήλωση των εγκαινίων τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων/νος Στρατής, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος του ΔΣ της Πινακοθήκης Απ. Καλογιάννης τόνισε πως «ο επανασχεδιασμός δίνει μια νέα δυναμική στη νέα έκθεση εξυπηρετώντας παράλληλα το θεσμό της Πινακοθήκης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνη της μουσειολογικής μελέτης Σιραγώ Τσιάρα με βάση το σχεδιασμό και τις τελευταίες διευθετήσεις στο χώρο της έκθεσης μπορούν να εκτεθούν συνολικά έως και 195 έργα, υπάρχει δε η δυνατότητα να εκτεθούν έργα που έως σήμερα παρέμεναν στο ντεπό της Πινακοθήκης, ενώ όπως ανακοινώθηκε «η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών».

Πιο αναλυτικά στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Το Πνεύμα του Τόπου» κυριαρχούν οι αγροτικές εργασίες, η κτηνοτροφική παραγωγή, το ορεινό και πεδινό τοπίο, χωρίς να λείπουν και απόψεις αστικού τοπίου, ενώ στα «Ιδανικά πλάσματα» εμφανίζονται εξιδανικευμένες γυναικείες μορφές, σε σκηνές εργασίας ή ανάπαυσης, όπως και πορτρέτα παιδιών κυρίως αστικής προέλευσης, αλλά και παιδιά της υπαίθρου, τα ήθη των οποίων αποδίδονται σύμφωνα με τα αισθητικά και ιδεολογικά πρότυπα της εποχής τους.

Η «Οικειότητα» περιλαμβάνει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που διακρίνονται για τη διάθεση εξερεύνησης του οικείου χώρου, τη μνημόνευση των απλών, αλλά και τόσο σημαντικών στιγμών της καθημερινής ζωής και την εικαστική απόδοση συναισθημάτων. Κυριαρχούν εσωτερικά σπιτιών και αυλές, βάζα με λουλούδια, οικογενειακές σκηνές, φιλικές συναντήσεις, στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, ενώ μια ιδιαίτερη ενότητα ζωγραφικών και χαρακτικών έργων αφιερώνεται στην απεικόνιση του γυμνού σώματος.

Τέλος στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» εντάσσονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα με σκηνές που απεικονίζουν τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες, το μόχθο των αγροτών στα χωράφια, των εργατών στα εργοστάσια, το πνεύμα αντίστασης και αγωνιστικότητας στην περίοδο της κατοχής, τα κινήματα διαμαρτυρίας, αλλά και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Συραγώ Τσιάρα, ενώ την εκδήλωση των εγκαινίων θα «ντύσουν» μουσικά ο Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα) και ο Νίκος Έξαρχος (πιάνο).

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ