Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Η εφαρμογή των Νόμων δεν αποτελεί άρνηση! Η άγνοια όμως, εκθέτει…
Γυμνάσιο Αμπελώνα.
Κε Παιδή,
Στο άρθρο που αναρτήσατε  στις 25/3/2019 στο blog που διατηρείτε (paidis.com), αναφέρεται ότι

«ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ».

Προς ενημέρωση δική σας, της τοπική κοινωνίας του Αμπελώνα αλλά κυρίως από υποχρέωση προς τους μαθητές του Σχολείου μας και τις οικογένειές τους, παρακαλώ σημειώστε:

α). Φυσικά και εκφωνήσαμε πανηγυρικό λόγο για την 25η Μαρτίου. Κι αυτό έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας,  όπως ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφάσισε, σε μια ανοιχτή για όλους τους Αμπελωνίτες , άρτια δομημένη δίωρη σχολική γιορτή με θέμα «Οι Γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση», με τη συμμετοχή της χορωδίας του Σχολείου μας, και πλήθος δρώμενων και αναφορών όπως η ημέρα άρμοζε, με την παρουσία των 35 Καθηγητών μας,  των 258 Μαθητών μας  και αρκετών γονέων και συγγενών τους. Αυτό άλλωστε προβλέπεται από την ΥΑ 10645/ΓΔ4/23-1-2018, άρθρο 2, παράγρ. 6, (ΦΕΚ 120/2018) για «θέματα οργάνωσης σχολικής  ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», η οποία παρακαλώ στο τέλος σημειώνει «κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παρούσας υπουργικής απόφασης ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ». Αντίθετα, άλλα ορίζει το ΠΔ 79/2017, άρθρο3, παράγρ. 4, «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» όπου ρητά αναφέρεται ότι «τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου».

β). Από 4/3/2018,  ενημερώθηκε η  Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τυρνάβου κα Σουρλαντζή, ότι από το Γυμνάσιο Αμπελώνα δεν υπάρχει εθελοντής εκπαιδευτικός για την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της 25ης Μαρτίου (άλλωστε δεν προβλέπεται), ώστε να υπάρξει χρόνος αντιμετώπισης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής της όποιας δυσλειτουργίας στο πρόγραμμα του εορτασμού, που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί ως αποκλειστικός υπεύθυνος. Το ίδιο επανέλαβα και σε υπάλληλο της Διοίκησης του Δήμου που τηλεφώνησε σχετικά μια εβδομάδα πριν τη γιορτή, καθώς και στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης του Δ. Τυρνάβου κο Κατσικαβέλα.

Αντ’ αυτού ο Δήμος (που ούτε προϊστάμενός μου είναι, ούτε εργοδότης μου), μέσω του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής (αλήθεια προβλέπονται τέτοιες αρμοδιότητες;)  μου παρέδωσε δια χείρας υπαλλήλου του Δήμου στις 20/3/2019, ένα έγγραφο με αρ. πρωτ. 43/ Μαρτίου 2019 (δηλαδή χωρίς να αναγράφεται η ημέρα παρά μόνο ο μήνας!), στο οποίο μου ζητήθηκε να τους γνωρίσω «ποιος εκπαιδευτικός έχει οριστεί από το σχολείο για την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου στη Δ.Κ. Αμπελώνα».

Την ίδια ημέρα, απαντώ  γραπτώς μέσω fax τα ήδη γνωστά από την πλευρά μου, ότι δηλ. «δεν υπάρχει εθελοντής εκπαιδευτικός από το Γυμνάσιο Αμπελώνα για την εκφώνηση του πανηγυρικού της 25ης Μαρτίου στη Δ.Κ. Αμπελώνα» για άλλη μία φορά.

Κλείνοντας, ως Διευθυντής του Γυμνασίου Αμπελώνα, μπορώ να μεταφέρω ότι η Διεύθυνση και οι Διδάσκοντες Καθηγητές νοιώθουμε ότι εκτελέσαμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Πέραν του ότι υλοποιήσαμε, χωρίς την ελάχιστη έκπτωση,  αυτό που ο νομοθέτης προβλέπει στο χώρο του Σχολείου μας, το πρωί της 25ης Μαρτίου συμμετείχαμε με τη Σημαία μας στη Θεία Λειτουργία, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Ηρώων, με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία του Γυμνασίου στο μνημείο των Ηρώων και  με τέσσερα πολυπληθέστατα τμήματα στην  παρέλαση συνοδευόμενα από τρεις Καθηγητές Φυσικής Αγωγής (τρίτος στη σειρά απ’ αυτούς , ο γράφων).

Αν για κάποιους αυτό φαντάζει ως άρνηση, για μας αντίθετα καταδεικνύει εθνική υπερηφάνεια, συμμετοχή, αξιοπρέπεια, σύννομες διαδικασίες, σεβασμό.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αμπελώνα,

Γκαλμπογκίνης Ι. Μιχαήλ

ΥΓ. Δεν θα επανέλθω για το θέμα, εκτός κι αν η προσωπική μου αξιοπρέπεια και υπόληψη προσβάλλεται. Στην περίπτωση αυτή επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Σ.Σ.: Στην επιστολή του Γυμνασίου Αμπελώνα θα υπάρξει άμεσα απάντηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ