Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Γυμνασίου Αμπελώνα, που υπογράφει ο διευθυντής του σχολείου, αναφορικά με την άρνηση των καθηγητών του σχολείου και του ιδίου να εκφωνήσουν τον πανηγυρικό της ημέρας ανήμερα της 25ης Μαρτίου στον Αμπελώνα, όπως τους ζητήθηκε από το δήμο Τυρνάβου και όπως κάνουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων σε διάφορες πόλεις όλης της χώρας

και του νομού (βλέπε Λάρισα, Τύρναβος κ.λπ.).

Πραγματικά η απάντηση ενοχλεί ακόμη περισσότερο και από την ίδια την άρνηση των εκπαιδευτικών, με δεδομένο ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με δικαιολογίες του τύπου «εμείς κάναμε γιορτή στο σχολείο και εκεί εκφωνήσαμε πανηγυρικό, εκκλησιαστήκαμε και παρελάσαμε» ενώ  μιλά ακόμη και για άγνοια -προφανώς- του συντάκτη του ρεπορτάζ, αφού όπως αναφέρει στην απάντησή του  «οι καθηγητές δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να εκφωνούν πανηγυρικούς».

Κύριε διευθυντά του Γυμνασίου Αμπελώνα, κανείς δεν μίλησε για παράνομη ενέργεια των καθηγητών, γιατί τέτοια είναι η μη τήρηση του νόμου, αλλά για αδικαιολόγητη ενέργεια όταν σε όλη τη χώρα εκφωνούνται πανηγυρικοί από εκπαιδευτικούς και είναι κάτι που γίνεται εδώ και δεκάδες χρόνια.

Επικαλείστε υπουργική απόφαση και συγκεκριμένο της άρθρο που ρυθμίζει τα της συμμετοχής των σχολείων στις διάφορες επετείους και γιορτές. Στο συγκεκριμένο άρθρο πουθενά δεν αναφέρει ότι είστε υποχρεωμένοι να εκφωνήσετε τον πανηγυρικό, ούτε όμως αναφέρει ότι είστε υποχρεωμένοι να πάρετε μέρος στην παρέλαση, εσείς όμως -σύμφωνα με τα λεγόμενά σας- συμμετείχατε στην παρέλαση στον Αμπελώνα, αν και είναι ημέρα αργίας για τα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης. Επομένως, αν εκφωνούσατε και τον πανηγυρικό της ημέρας, σε τί θα διέφερε;

Κατά συνέπεια μάλλον είναι άλλα τα αίτια της άρνησής σας να εκφωνήσετε τον πανηγυρικό και σίγουρα θα πρέπει να τα εξηγήσετε στην τοπική κοινωνία, η οποία σίγουρα έχει ενοχληθεί από την άρνησή σας όπως εισπράττουμε από την ημέρα που αναδείξαμε το θέμα.

Εμείς θα περιμέναμε από εσάς μία μεγάλη συγνώμη για την άρνησή σας, όχι προς εμάς αλλά προς την τοπική κοινωνία που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είδαμε στην απάντησή σας.

Όσο για την τελευταία φράση της επιστολής σας περί άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματός σας, θέλω να σας πληροφορήσω ότι ουδέποτε φοβηθήκαμε από τέτοιες απειλές ούτε και φυσικά μας εμπόδισαν να εκφράσουμε τεκμηριωμένα τις θέσεις και απόψεις μας ή να παρουσιάσουμε τα ρεπορτάζ.

ΥΓ: Χαρακτηρίσαμε απαράδεκτη την άρνηση εκφώνησης του πανηγυρικού επειδή θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοικτά στην κοινωνία και δίπλα στους αγώνες του λαού και του έθνους. Εσείς όμως προτιμήσατε να περιχαρακωθείτε στους 4 τοίχους του σχολείου και να κρυφτείτε πίσω από υπουργικές αποφάσεις και νόμους, γυρίζοντας την πλάτη στην τιμή που σας έγινε. Δεν είναι αυτό το σχολείο που θέλουμε κύριε διευθυντά…

Γιάννης Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ