ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η παρέμβαση του Φίλιππου Σαχινίδη στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο με πρωτοβουλία της Προέδρου Φ. Γεννηματά πήραμε τη μεγάλη απόφαση να προχωρήσουμε στη ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής.

Δημιουργήσαμε το  Κίνημα Αλλαγής όλοι όσοι πιστεύουμε και υπηρετούμε τις προοδευτικές ιδέες, τις διαχρονικές αξίες της.

Συστρατευτήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής, Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, Δημοκράτες από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, το Προοδευτικό Μεταρρυθμιστικό  Κέντρο, την πολιτική οικολογία.

Όλοι μαζί, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία, μια προοδευτική συμμαχία, που μπορεί να εμπνέει και να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις.

Για να ξεφύγουμε από την στασιμότητα, να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση.

Όλοι μαζί.

Όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για μια άλλη, καλύτερη Ελλάδα.

Για μια Ελλάδα ισότιμη σε μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη.

Για μια ισχυρή Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη, για μια Ελλάδα με λόγο και ρόλο στον κόσμο.

Μας συνδέει ένα κοινό όραμα για την επόμενη ημέρα της χώρας και η κοινή αγωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τέσσερις από τις δεκατρείς περιφέρειες είναι στις είκοσι φτωχότερες της Ευρώπης. Δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες έχουν κατά κεφαλή εισόδημα κάτω από το 75% του μ.ο. της Ε.Ε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση δεν προχωρήσαμε όσο έπρεπε στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές για είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μεγάλη κρίση αν και όταν αυτή εκδηλωθεί.

Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μια ευκαιριακή πολιτική συμμαχία.

Είναι η πολιτική δύναμη που ήρθε για να εκφράσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση.

Είναι η δύναμη που με τις προγραμματικές της προτάσεις απελευθερώνει τις εγκλωβισμένες υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που αναζητούν διέξοδο για να συμβάλλουν στη δημιουργία νέου πλούτου.

Όμως αυτός ο πλούτος δεν θα είναι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς.

Θα αφορά όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση η τη γωνιά της Ελλάδας στην οποία κατοικούν.

Η χώρα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στη νεότερη ιστορία της έχει ανάγκη από βαθιές προοδευτικές αλλαγές στους θεσμούς και στην οικονομία.

Προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι η οριστική κατεδάφιση του πελατειακού κράτους και η αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Έτσι, μόνο οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν νέο πλούτο.

Έτσι, θα αναστρέψουμε το κύμα εξόδου των παιδιών μας που αναζητούν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό.

Έτσι, θα εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος την υγεία και την παιδεία.

Έτσι, θα χτυπήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και θα προστατέψουμε αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Η ανασύνταξη της οικονομίας θα μας επιτρέψει να προετοιμαστούμε για τους μεγάλους μετασχηματισμούς που θα προκαλέσει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Χάσαμε την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση αν χάσουμε και την τέταρτη τότε δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιοτικό επίπεδο που θα μας επιτρέψει να ανήκουμε στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων κρατών.

Το σχέδιο μας με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε από τους Ευρωπαίους τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη και να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις για να αναπληρώσουμε τις απαξιωμένες δημόσιες υποδομές.

Το Εθνικό μας σχέδιο με τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας με καλούς μισθούς.

Χωρίς αυτές τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε στασιμότητα και θα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά απόκλισης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικές ανισότητες με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Μια αποτυχία να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας θα οδηγήσει σε απαξίωση όλων των πολιτικών κομμάτων.

Θα απαξιωθεί η ίδια η πολιτική στη συνείδηση του κόσμου.

Αν οι πολίτες πιστέψουν ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στο στίβο της πολιτικής τότε πολλοί φιλόδοξοι θα επιδιώξουν την επίλυση τους με εξωθεσμικούς τρόπους και θα βρουν έτοιμο ακροατήριο για να τους ακούσει γιατί εμείς θα τους έχουμε απογοητεύσει.

Αυτές τις μεγάλες αλλαγές δεν μπορεί να τις προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε από την κυβερνητική του τετραετία.

Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια είτε ανέστρεψε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις είτε αναπαρήγαγε τις κακές παθογένειες του παρελθόντος αυτές που ευθύνονται για την κρίση και την κατάρρευση.

Ούτε όμως η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές.

Όχι μόνο δεν διδάχτηκε το παραμικρό από την κρίση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 που μας οδήγησαν στην κατάρρευση.

Εγκλωβισμένη σε πελατειακές λογικές βλέπει την εξουσία ως λάφυρο για τα κομματικά της στελέχη και όχι ως ευκαιρία για να προωθήσουμε τις αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η μόνη παράταξη που έχει κατανοήσει τα διδάγματα από την κρίση και έχει την βούληση να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους του Έλληνες ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση και να δώσουμε μια νέα προοπτική στην πατρίδα μας.

Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για το Κίνημα Αλλαγής ώστε να αποφύγουμε τις νέες περιπέτειες στις οποίες είναι έτοιμοι να μας οδηγήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που επιδιώκουν την πόλωση και τον Εθνικό Διχασμό προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον αντί για τα συμφέροντα των πολιτών.

Σύντροφοι και συντρόφισσες σε λιγότερο από εξήντα ημέρες θα δώσουμε την πρώτη μεγάλη μάχη για την προοδευτική Ευρώπη.

Η μάχη αυτή θα είναι το πρόκριμα για τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους πολίτες. Τέσσερα χρόνια τώρα υπηρετεί τη συντήρηση και αντιστρατεύεται την πρόοδο που έχει ανάγκη η χώρα.

Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής για να ξαναγίνει η παράταξη μας η μεγάλη προοδευτική δύναμη. Να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ο ισχυρός αντίπαλος της δεξιάς.

Σε αυτή την μάχη θα πάμε όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί.

Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να βγει από την αίθουσα αυτή και να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες και οι πολίτες δεν πρέπει να το επιτρέψουν αυτό.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη ελπίδα για τη χώρα.

Είναι ελπίδα για τη νέα γενιά η μόνη ελπίδα για τα παιδιά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ