ΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δεν πίστευε στα μάτια του αγρότης από τον Τύρναβο όταν πριν από λίγες ημέρες κάνοντας βαθιά άροση στο χωράφι του που βρίσκεται κοντά στον προφήτη Ηλία έφερε στην επιφάνεια κάποια πήλινα ευρήματα και μία πλάκα με στίχους.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν το Α.Τ. Τυρνάβου και ο δήμος που με τη σειρά του κάλεσε την αρχαιολογική υπηρεσία για να εκτιμήσει τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αρχαιολόγοι βάσει των ευρημάτων εκτίμησαν ότι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κοντά η και μέσα στο χωράφι υπάρχει ναός αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο, αφού τα πήλινα ευρήματα θυμίζουν φαλλούς, ενώ και οι στίχοι στην πλάκα είναι σκωπτικοί και αφιερωμένοι στο θεό του κρασιού, του γλεντιού και της γονομότητας.

Χθες Κυριακή μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κων. Στρατής που βρέθηκε στη Λάρισα για τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, αποδεχόμενος πρόσκληση του δημάρχου Π. Σαρχώση και επισκέφθηκε το χώρο όπου και ενημερώθηκε για τα ευρήματα επισημαίνοντας ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του δήμου και θα ξεκινήσουν άμεσα ανασκαφές για να φέρουν στο φως ένα μνημείο που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Μάλιστα σημείωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ε.Π. του υπουργείου Πολιτισμού και από το Φιλόδημο, μόλις υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Με αφορμή τα ευρήματα που ήλθαν στο φως ο αντιδήμαρχος Κ. Κουλιός, σημείωσε ότι πλέον αποδεικνύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στον Τύρναβο οι γιορτές διονυσιακής λατρείας έρχονται από πολύ μακριά και ότι το έθιμο του μπουρανί έρχεται από τα βάθη των αιώνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή.

Οσον αφορά την ανάδειξη του ναού, ο κ. ΚΟυλιός μίλησε για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός φυσικού θεματικού πάρκου που θα δημιουργηθεί στο λόφο του προφήτη Ηλία και θα είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και ειδικά την περίοδο των Απόκρεων όταν και θα εκτυλίσσονται στο χώρο του πάρκου δρώμενα και εκδηλώσεις που θα φέρουν τον Τύρναβο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη περισσότερων επισκεπτών.

“Είναι ένα δώρο των προγόνων μας και θα το αξιοποιήσουμε κατάλληλα για να μπορέσουμε να τιμήσουμε τόσο το έθιμό μας το μπουρανί όσο και για να δώσουμε ταυτότητα και αναπτυξιακή ώθηση στον Τύρναβο”, ανέφερε ο κ. Κουλιός υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ