ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΑΒΟΗΘΗΤΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Προγραμματική Συμφωνία με τα φιλοζωϊκά σωματεία και συνεργασία με το ιδιωτικό κτηνιατρικό δυναμικό της Λάρισας για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων προτείνει η Ρ. Καραλαριώτου

Την κατάρτιση προγραμματικών συμφωνιών με τα φιλοζωϊκά σωματεία της Λάρισας, αλλά και τη στενή συνεργασία με το ιδιωτικό κτηνιατρικό δυναμικό του δήμου προτάσσει η υποψήφια δήμαρχος, κ.Ρένα Καραλαριώτου για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, στο πλαίσιο ενός συνολικού πλέγματος παρεμβάσεων για την επίλυση του προβλήματος.

«Θέλω να επισημάνω ότι τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ο σεβασμός και η φροντίδα τους είναι δείγμα πολιτισμού. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι “κανένα ζώο αβοήθητο-κανένα αδέσποτο στο δρόμο», υπογραμμίζει η κ.Καραλαριώτου.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά», η υποψήφια δήμαρχος τονίζει πως «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα που να διαφυλάσσει την ακεραιότητα και την ευζωία των αδέσποτων, αλλά και δεσποζόμενων ζώων. Και φυσικά μια τέτοια προσπάθεια θα ευοδωθεί πάντα σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής, αλλά και το ιδιωτικό κτηνιατρικό δυναμικό του δήμου μας.

Σκοπός του προγράμματος πρέπει να είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους με την εξασφάλιση της, κατά περίπτωση, κτηνιατρικής φροντίδας στα αδέσποτα της πόλης. Ταυτόχρονα θα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια.

Στον πυρήνα των προτάσεών μας είναι η δημιουργία σύγχρονων καταφυγίων ζώων, σε δημοτικές εκτάσεις του Δήμου ή η εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με φορείς του τόπου μας, για την προσωρινή φιλοξενία τους. Σε εκείνους τους χώρους, θα μπορούμε να προσκαλούμε τους πολίτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο, με την καθιέρωση Ημέρας Επίσκεψης στα Καταφύγια Ζώων.

Καμία πρόταση, καμία παρέμβαση, κανένα σχέδιο και προγραμματισμός δεν μπορεί να πετύχει, εάν οι ίδιοι οι πολίτες δεν γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Η δημιουργία και υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων, τα αδέσποτα ζώα και τα δικαιώματά τους, είναι εργαλείο για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Οι θέσεις της παράταξης συνοπτικά

  • Ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Η επίγνωση των πραγματικών πληθυσμών θα μας δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικών, συνετών και κυρίως προϋπολογισμένων παρεμβάσεων.

  • Σύμπραξη με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία.

Για την οργάνωση δικτύου φιλοξενιών, για προώθηση υιοθεσιών.

  • Εφαρμογή προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων.

Σε δεσποζόμενα θηλυκά ζώα δημοτών με χαμηλά εισοδήματα.

  • Ενημερωτική καμπάνια.

Για την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων, τα αδέσποτα ζώα και τα δικαιώματά τους.

  • Κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων ζώων.

Μπορούν να δημιουργηθούν σε δημοτικές εκτάσεις του Δήμου. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή του υλοποιούμενου προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, είναι κρίσιμη η ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου ή η εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με φορείς του τόπου μας.

  • Προγραμματική Συμφωνία με ζωοφιλικές οργανώσεις.

Για την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, εμβολιασμό, υιοθεσία αδέσποτων ζώων.  Τα ζώα που θα περισυλλέγονται, θα φιλοξενούνται και θα φροντίζονται στα ειδικά καταφύγια, αλλά και σπίτια εθελοντών, έως ότου βρεθεί η ανάδοχη οικογένεια.

  • Καθιέρωση Ημέρας Επίσκεψης των κατοίκων στα καταφύγια ζώων.

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται, θα μπορούν να προχωρούν στην υιοθεσία των αδέσποτων ζώων της πόλης.

  • Ειδικοί κάδοι και εξοπλισμός.

Θα τοποθετηθούν σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια κάδοι για τις ακαθαρσίες ζώων, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με γάντια και σακούλες.

Να σημειωθεί ότι η κ.Καραλαριώτου, στο πλαίσιο των επαφών με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συναντήθηκε με μέλη των φιλοζωϊκών σωματείων Anim.A.L. και «Αδέσποτοι Εθελοντές. Στη συνάντηση μετείχαν η Αρχοντία Κωνσταντίνου (πρόεδρος) και Ανδριάνα Τσάγκα (μέλος) του Anim.A.L., η Αλεξάνδρα Μουστάκα (πρόεδρος) και η Χριστίνα Παπαδοπούλου (γραμματέας) των «Αδέσποτων Εθελοντών». Παρών στη συνάντηση και ο κτηνίατρος Δημήτριος Γκουγκουλής, που είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ