ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ “ΟΡΜΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΜΒΡΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Το συνδυασμό του «Ορμή Ανανέωσης» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Νίκος Γαμβρούλας στην αίθουσα του Μύλου 1927. Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες, κυρίως νεανικό, ακροατήριο ο Νίκος Γαμβρούλας παρουσίασε μία ιδιαίτερα νεανική ομάδα και ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα.

«Με πάθος και θέληση για προσφορά πιστεύουμε πως μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι ώστε να κάνουμε καλύτερη τη Λάρισα για τους πολίτες της, θεωρώντας πάντα πως η Λάρισα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό δήμο».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Μύλου του Παππά ο κ. Γαμβρούλας, τον οποίο νωρίτερα προλόγισε ο εκπαιδευτικός των σχολικών του χρόνων Β. Μολόχας, ενώ ακολούθησε και η παρουσίαση 39 υποψηφίων του συνδυασμού που είναι οι εξής:

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Γαμβρούλας       Νίκος     Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Αδάμος Δημήτρης            Εκπαδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αποστολάκης     Ευάγγελος           Μηχανολόγος Μηχανικός

Βλάχος  Δημήτρης            Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Γερόπουλος        Περικλής              Δάσκαλος

Γκουρομπίνος    Αθανάσιος          Πολιτικός Μηχανικός

Γούλας  Δημοσθένης       Επιχειρηματίας Μεταφορών

Δασκαλοπούλου              Κωνσταντίνα      Ιδιωτικός Υπάλληλος

Ευαγγελόπουλος              Σίμος     Αστυνομικός

Ζαφειρίου           Λουίζα  Ασφαλίστρια

Ζαχαρία               Μαρία   Πτυχιούχος Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ζήντρος               Χρήστος               Μάγειρας

Ζουριδάκης         Αλέξανδρος         Πολιτικός Μηχανικός

Θεοχάρης           Νίκος     Ιδιωτικός Υπάλληλος

Καλτσίδης           Πέτρος  Επιχειρηματίας Εστίασης, πρόεδρος Αθλητικών Σωματείων

Κατσούλα            Ευαγγελία           Θεολόγος

Κοντοδήμου       Γεωργία               Ψυχολόγος

Κουκουρίκης      Μίλτος  Επιχειρηματίας Εστίασης – Καλλιτέχνης

Κωστής Ζήσης    Στέλεχος Ενόπλων Δυνάμεων

Λουκάς Πέτρος  Υπάλληλος Εστίασης

Λώλος   Αχιλλέας              Επιχειρηματίας στον τομέα του Αυτοκινήτου

Μουστάκα          Βασιλική              Πληροφορικός

Μπουλογιάννης Αθανάσιος Μέτοχος στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΚΕΝΤΡΟΝ, Καθηγητής Φυσικής

Νιβολιανίτη        Στέλλα   Μαγείρισσα

Νικολαϊδης         Δημήτρης            Μηχανολόγος Μηχανικός

Νταφόπουλος    Γεώργιος             Ελεύθερος Επαγγελματίας

Πάικου  Στέλλα   Καθηγήτρια Γερμανικών

Παλάγκα             Διονυσία             Απόφοιτη Ιατρικών Εργαστηρίων

Παπαδημητρίου               Ελένη    Δασκάλα

Παπαδόπουλος Γεώργιος             Έμπορος

Παπαδούλη        Μαργαρίτα         Υπαλληλος Εστίασης

Παπανικολάου   Φιλίτσα Παιδοψυχολόγος

Πουτούλης         Ιωάννης               Κουρέας

Σαλτζίδης             Χαράλαμπος       Οδηγός

Σκαραφίγκας      Γεώργιος             Αγρότης

Σκάρπου              Χριστίνα              Οικονομολόγος Αθλητικής Διοίκησης

Τζάρτας                Χρήστος               Ελεύθερος Επαγγελματίας

Τσαμαδός           Παναγιώτης        Επιχειρηματίας

Φιλιπποπούλου               Αθανασία            Επιχειρηματίας Λιανικού Εμπορίου

Χοντή    Έλσα      Οικονομολόγος

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Νίκος Γαμβρούλας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«… η προσπάθειά μας είχε και εξακολουθεί να έχει αρκετές δυσκολίες. Μια προσπάθεια που δεν στηρίζεται σε κανέναν κομματικό σχηματισμό, χωρίς μαζικές δεξαμενές ανθρώπινου δυναμικού και χωρίς χρηματικά πακέτα! Το αποτέλεσμα ήρθε με ακούραστη κουβέντα με κάθε έναν υποψήφιο, αθόρυβη δουλεια στην κοινωνία και κάτι ψιλά από τα μεροκάματα που βγάζουμε ως νέοι άνθρωποι. Το σημαντικότερο όμως: με πάθος και θέληση για να καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε η καθημερινότητά μας να γίνει επιτέλους καλύτερη. Ώστε η πόλη μας να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, πραγματικά ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες!

Ποτέ στην ιστορία δεν έγινε στην κατεύθυνση της προόδου κάτι που κάποιος δεν είχε οραματιστεί πριν και δεν το είχε προτείνει. Είπαμε ότι σε 20-30 χρόνια η Λάρισα μπορεί να γίνει Μητροπολιτικός Δήμος με μέχρι 500.000 κατοίκους, οι οποίοι μπορούν να ζουν καλά και να ευημερούν.

Η πρόοδος και η ανάπτυξη όμως δεν έρχονται από μόνες τους ως μάννα εξ ουρανού. Και, αν έρθουν από εξωγενείς παράγοντες ή κατά τύχη, δεν μπορούμε να πάρουμε όλα τα οφέλη τους ούτε και να αποτρέψουμε τις όποιες παράπλευρες κακές τους συνέπειες.

Ζούμε σε μία πόλη που, για τα δικά τη μέτρα, έχει λύσει μερικά από τα βασικά της προβλήματα, όπως ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, ΧΥΤΑ. Κι αυτό οφείλεται σε μία σειρά δημάρχων, που, λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας, πρόσφεραν κάποια πράγματα στην πόλη. Όμως έμειναν κι άλλα πολλά να γίνουν.. Είναι αυτά τα προβλήματα που εμείς τα αποκαλούμε «Τα μεγάλα ζητήματα της εποχής».

Ακούμε συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια το εύρημα της αξιοβίωτης πόλης. Καλό αλλά δεν φτάνει. Δεν μπορεί να καλύψει την εποχή και τις ανάγκες της. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νέας γενιάς για δουλειά, για ύπαρξη, για τη δημιουργία οικογένειας. Της νέας γενιάς που αγαπά τη Λάρισα και θα ήθελε να ζήσει σ’ αυτήν. Της νέας γενιάς, των παιδιών δηλαδή και των εγγονών πολλών από εσάς εδώ, που θέλει αλλά δεν μπορεί να ζήσει στη Λάρισα, γιατί δεν βρίσκει δουλειά. Γιατί η πόλη δεν καλύπτει τις επαγγελματικές ή άλλες φιλοδοξίες τους. Είναι και τα δύο κρίμα. Πιο πολύ το να μην μπορείς να βρεις δουλειά για να ζήσεις. Αλλά και το να μην μπορείς να βρεις δουλειά πάνω στην ειδικότητά σου δεν είναι λιγότερο άσχημο. Αυτό το πρόβλημα λοιπόν έχει οδηγήσει τα τελευταία 10 χρόνια, χιλιάδες νέους κατά βάση συμπολίτες μας, στην μαζική τους φυγή στο εξωτερικό!

Σε 10 με 15 χρόνια χρόνια η χώρα μας θα εμφανίσει για πρώτη φορά και με τα επίσημα στατιστικά την πρώτη στην ιστορία της γενιά ηλικιωμένων πολυπληθέστερη από την παραγωγική γενιά. Η χώρα μας δηλαδή θα έχει και επίσημα εκατομμύρια ως συνταξιούχους και η πόλη μας χιλιάδες, οι οποίοι θα πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς και με τις ανάλογες υποδομές και παροχές. Είμαστε άραγε έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτή την τεράστια γενιά ηλικιωμένων; Ποτέ πιστεύετε πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση γι αυτό; Τότε, δηλαδή σε 10 με 15 χρόνια, όταν η συζήτηση πλεόν θα είναι τι δεν έγινε το 2020 και το 2025; Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να φέρουμε από σήμερα το ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επειδή όμως και ο πληθυσμός μας φθίνει, όπως έχουμε πει πολλές φορές, καθώς, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο της Eurostat, ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 3,5 εκατομμύρια περίπου ως το 2080, είναι αναγκαίο να σταθούμε δίπλα στα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και δυσκολεύονται είτε οικονομικά είτε από άποψη υποστήριξης και υποδομών. Ο Δήμος μας πρέπει και μπορεί να σταθεί δίπλα στα νέα ζευγάρια που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν την διαδικασία δημιουργίας οικογένειας. Το πρόγραμμα μας για τον περιορισμό του Δημογραφικού προβλήματος, που θα σας παρουσιάσω στην συνέχεια, θα δώσει τις απαντήσεις για το πως μπορεί ο Δήμος μας να καταφέρει κάτι τέτοιο».

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού, με έμφαση σε προτάσεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα των νέων και την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία αντιδημαρχίας νέας γενιάς με πεδίο ευθύνης τα προβλήματα των νέων και ό,τι σχετίζεται με αυτούς.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ