ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τα σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν γονείς παιδιών και εφήβων, που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου, φέρνει εκ νέου στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει “την κατάσταση ανασφάλειας και σύγχυσης, στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι, εξαιτίας της πρόβλεψης του νομοθέτη για τη χρήση voucher από τους δικαιούχους (δηλ. ασφαλισμένους) προκειμένου να το καταθέτουν αντί χρημάτων στους συμβεβλημένους παρόχους (δηλ. επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής), ώστε με τη σειρά τους οι επαγγελματίες να αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ”.

Κάνει, ακόμη, λόγο για “χαοτική κατάσταση, που σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών, που χρήζουν ειδικών θεραπειών, την ασάφεια των οδηγιών προς του υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ και τις συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), δυσχεραίνει το θεραπευτικό έργο και οδηγεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας σε απόγνωση”.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, αφού τονίζει πως “αρκετοί γονείς αναγκάζονται να αναστείλουν τις θεραπείες των παιδιών τους” σημειώνει ότι “πίσω από τα voucher κρύβεται ένας χαμηλός, κλειστός προϋπολογισμός, με συρρίκνωση παροχών και μείωση δαπανών, που τον «πληρώνουν» οι δικαιούχοι της Ειδικής Αγωγής και οι οικογένειές τους”, αναφέροντας, συγχρόνως, πως “το Υπουργείο Υγείας ουσιαστικά επιβάλλει στους ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές (λογοθεραπευτές, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ) πληρωμή με μια βεβαίωση, χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό αντίκρισμα και τους όρους εξόφλησης.

Ο κ. Κέλλας, τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επανεξέταση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) προς όφελος των πραγματικών αναγκών των δικαιούχων Ειδικής Αγωγής, χωρίς να πλήττονται οι επαγγελματίες θεραπευτές”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ