«Κάποιοι πίστεψαν ότι το μακεδονικό θα θαφτεί κάτω από τις προεκλογικές υποσχέσεις για επιδόματα και παροχές. Όμως λάθεψαν οικτρά. Το μακεδονικό θα βαρύνει και στην κάλπη των ευρωεκλογών σε όλη τη χώρα κι όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος
μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρου Μαλλιά «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα. Για το βιβλίο εκτός του συγγραφέα και του κ. Χαρακόπουλου μίλησε και ο αρθρογράφος-συγγραφέας κ. Άγγελος Πετρουλάκης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Λευτέρης Παπαστεργίου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές στον κ. Μαλλιά, που είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τόνισε ότι οι προβληματισμοί που εκφράζει στο βιβλίο του ο έμπειρος διπλωμάτης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν καθώς «η συμφωνία χωλαίνει, διότι η κυβέρνηση έκανε απαράδεκτες παραχωρήσεις στα ουσιώδη ζητήματα που είναι η εθνικότητα, η γλώσσα αλλά και η ιστορία».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «πλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία οφείλουν να αποδείξουν την ελληνική μακεδονικότητά τους. Κοινώς εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι. Και δεν νομίζω ότι η λύση στο πρόβλημα είναι να κάνουμε τον χωροφύλακα, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας στους Μακεδόνες επιχειρηματίες. Εδώ απαιτείται μια αποφασιστική πολιτική για την επόμενη μέρα της συμφωνίας, με ένα μόνιμο παρατηρητήριο που να ελέγχει τα πάντα, με την χρήση του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 35 κεφάλαια, δεν θα αφήσουμε τους Μακεδόνες επιχειρηματίες μόνους τους».
Δημεύσεις στη Χειμάρρα…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, λέγοντας ότι «απέναντι σε μια Αθήνα, που θάβει όπως όπως την δολοφονία του ομογενούς Κατσίφα από τις αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας, ο Ράμα προχωρά ακάθεκτος στο σχέδιό του για δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων στη Χιμάρα. Απαιτείται μια αποφασιστική πολιτική, μια πολιτική υπεράσπισης των εθνικών δικαίων με χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας. Και πρωτίστως του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ»
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κλείνοντας επικέντρωσε στην κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών, «διότι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται για τη χώρα στις Βρυξέλες. Η ένταξη μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ΕΕ δεν ήταν στόχος που υπηρέτησε με συνέπεια στη ζωή του μόνο για την οικονομική ευημερία των Ελλήνων. Πρωτίστως ήταν για την ασφάλεια της χώρας που είναι καταδικασμένη να ζει με έναν προκλητικά επεκτατικό γείτονα. Όπως, όμως, επισημαίνει ο πρέσβης Μαλλιάς “το ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης δεν προσφέρει πάντοτε προστασία, ειδικά σε δυσκολοκυβέρνητα πλοία”. Να γιατί η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να έχει ισχυρή εντολή. Για να μπορεί να κρατά σταθερά το τιμόνι του εθνικού μας σκάφους!».