ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Το μήνυμα του Χρ. Κέλλα στη Διάσκεψη της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης

«Για να γίνει πράξη η ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρέπει, προηγουμένως, να διασφαλιστούν η εσωτερική τους σταθερότητα, η εδραίωση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στην περίπτωση της Αλβανίας καταπατώνται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, με αποκορύφωμα την αρπαγή των μειονοτικών περιουσιών

και τις διώξεις, ιδιαίτερα έπειτα από τη δολοφονία του Έλληνα Κωνσταντίνου Κατσίφα.»

Τα ανωτέρω επεσήμανε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της Προεδρίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την ομιλία του, στη συνεδρίαση, που είχε ως αντικείμενο τις σχέσεις της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στα εμπόδια, που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αναφορικά  με το ενδεχόμενο διεύρυνσής της, τονίζοντας:

«Πρόκληση είναι η ενδυνάμωση της συνοχής μας.

Εάν θέλουμε, πράγματι, μία βιώσιμη Ευρώπη, που θα είναι ισχυρή στον κόσμο, η διεύρυνση της Ένωσης θα πρέπει να υποστηρίζεται από την αποτελεσματική ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στη βάση της εθνικής μας συνείδησης, την οποία προσπαθούν, σήμερα, να οικειοποιηθούν ακραίες φωνές, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.

Ο εξευρωπαϊσμός των Δυτικών Βαλκανίων και η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης αποτελούν κύριες προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, με διακριτούς, ωστόσο, στόχους».

Περαιτέρω, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ εστίασε στη στρατηγική της ΕΕ στο σύγχρονο διεθνές σύστημα, υπογραμμίζοντας:

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας προάγει την ήπια ισχύ της ΕΕ σε Ευρασία και Αφρική, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση των περιφερειών τους με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση και τη Δύση.

Σύμφωνα με τις στρατηγικές αλληλεπιδράσεις, στο επίπεδο του διεθνούς συστήματος, ο ευρασιατικός γεωγραφικός χώρος καθίσταται πεδίο γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανταγωνισμών, που θα κρίνουν τον σύγχρονο διεθνή καταμερισμό ισχύος.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, οι ΗΠΑ αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο της ΕΕ, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας κάλεσε τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών να πάρουν θέση για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει των ερχόμενων Ευρωεκλογών, σημειώνοντας:

«Δεδομένου ότι εκπροσωπώ την Ελλάδα, που ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης, και τη Νέα Δημοκρατία, που ενέταξε και διατήρησε τη χώρα εντός του πυρήνα, φρονώ ότι αποτελεί καθήκον των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, να συμπεριλάβουμε στο κείμενο της διακήρυξής μας την ενίσχυση της εθνικής και ευρωπαϊκής συνείδησης, προκειμένου  να αντιμετωπίσουμε ισότιμα και ομόψυχα τις προκλήσεις στον 21ο αιώνα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ