ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ 1940-1944” ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γαβρίλη Λαμπάτου «ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ 1940-1944», την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, στις 8 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου

Φιλολόγων Λάρισας Τάσος Μάτος και ο συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας.

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου Γαβρίλης Λαμπάτος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 1940, τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου, το ΚΚΕ ήταν ένα κόμμα αποδιαρθρωμένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κομμουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισμού προξενούσαν σύγχυση στους κομμουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί· ως το 1944 κατέστη κόμμα εξουσίας και απειλούσε να μετασχηματίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίμημα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδρομή Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.

Λαμπάτος, Γαβρίλης

Ο Γαβρίλης Λαμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών (τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγραψε σε συνεργασία με την Ελένη Αστερίου το βιβλίο “Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα”, εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα 1995. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για θέματα ιστορίας σε συλλογικά έργα, εφημερίδες και περιοδικά.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com