ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΦΩΤΟ)

Ο δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος Κ. Κολλάτος μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο έκανε απολογισμό του έργου του και μίλησε για τη νέα τετραετία

Σε αποτίμηση της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής του δήμου Τεμπών προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος παρουσιάζοντας παράλληλα και τους λόγους της υποψηφιότητας του, για τη νέα κρίσιμη τετραετία.

Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία των Γόννων ενώπιον ενός πυκνού και ενθουσιώδους ακροατηρίου που έκανε το δήμαρχο να μιλάει για μεγάλη εκλογική νίκη στις 26 Μαΐου και για ισχυρή εντολή από την 1η Κυριακή για να γίνει πράξη το κοινό όραμα για ένα δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό κέντρο, αξιοποιώντας τόσο τις δυνατότητες της περιοχής, όσο και όλων των δημοτών.

«Στις προθέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι, η λειτουργία ενός δήμου χωρίς αντιπαλότητες, περιθωριοποιήσεις, κοινωνικά δίκαιου, με ευαισθησία στα προβλήματα της καθημερινότητας, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τον κάθε δημότη.

Στις σκέψεις μας παραμένει περισσότερο από ποτέ η αταλάντευτη απόφασή μας για υπέρβαση μικροπολιτικών – μικροκομματικών αγκυλώσεων, δίνοντας πρωτοβουλία σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Έτσι με γνώμονα όλα αυτά, δημιουργήσαμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό με βασικό μας μέλημα τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και προβλήματα μακριά από την εμπλοκή των κομμάτων. Είναι θεμιτό και απόλυτα σεβαστό ο καθένας να έχει την πολιτική του άποψη και θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολλάτος.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αναφερόμενος στο έργο της δημοτικής αρχής σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Παρά τις μεγάλες αλλαγές, τις τεράστιες δυσκολίες και τα σοβαρά προβλήματα, καταφέραμε:

  • Να πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη»
  • Να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου μας
  • Να αξιοποιήσουμε προγράμματα ΕΣΠΑ και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
  • Να προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια τη φυσιογνωμία του δήμου μας.

Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια καθημερινή μάχη, για την βελτίωση των συνθηκών του δημότη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.

Να κάνουμε την καθημερινότητα του πιο εύκολη και ανθρώπινη, να δικαιώσουμε την επιλογή του ώστε να μείνει στον τόπο του.

Μην ξεχνάτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία 9 χρόνια. Σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, δεν έχουν μειωθεί κατά 70% οι τακτικές επιχορηγήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κολλάτο ο δήμος σήμερα είναι οικονομικά εύρωστος με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, οικονομική σταθερότητα και πλήρη αξιοπιστία, ενώ στους ισολογισμούς του παρουσιάζει καθαρά κέρδη.

Προτεραιότητα όλα αυτά τα χρόνια ήταν:

  • Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του δήμου
  • Η μείωση των μισθωμάτων για τις υπηρεσίες του δήμου
  • Η μείωση στο ελάχιστο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εξόφληση των δαπανών, από δικαστικές αποφάσεις που προέρχονταν από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κολλάτος βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για τον Δήμο Τεμπών είναι ο πρωτογενής τομέας. Ένας τομέας που χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, ενίσχυση για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε ως Δημοτική Αρχή ιδιαίτερη βαρύτητα στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο και μπήκε ενεργά στην ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού, με άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση των παραγωγών και κτηνοτρόφων του δήμου σε θέματα όπως :

  • Η εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας (Νέα ΚΑΠ)
  • Η Βιολογική Γεωργία- Κτηνοτροφία
  • Η Διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
  • Οι προϋποθέσεις ασφάλισης φυτικής – ζωικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ
  • Τα στοιχεία γεωργικής στατιστικής σχετικά με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων όπως (ελιά, ακτινίδιο, κάστανο, αμύγδαλο, κηπευτικά, καρπούζια).

Επίσης το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, βοήθησε σημαντικά στη σύνταξη γεωργοτεχνικών μελετών, σχετικά με τα αρδευτικά δίκτυα, την πληροφόρηση δημοτών για τις επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος ένα ακόμη εγχείρημα που πήρε σάρκα και οστά και αφορά στην πρόληψη των καιρικών φαινομένων, ήταν η εγκατάσταση προσφάτως δύο μετεωρολογικών σταθμών, στις τοπικές κοινότητες Γόννων και Νέσσωνα, με στόχο την καταγραφή καιρικών φαινομένων, επ’ ωφελεία των δημοτών», ανέφερε χαρακτηριστικά για να περάσει στη συνέχεια στις προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες της περιοχής και των επιτροπών τουριστικής προβολής, δημιούργησε ένα πλέγμα υπηρεσιών προσιτό σε κάθε επισκέπτη και φιλοξενούμενο.

«Ο Δήμος Τεμπών λαμβάνοντας υπόψιν το βαθμό διείσδυσης των ψηφιακών μέσων, στη σημερινή εποχή τόσο στον τομέα της ενημέρωσης, όσο και στον τομέα  της κατανάλωσης, δημιούργησε την ψηφιακή τουριστική πύλη «go tempi.gr», με στόχο να προβάλλει στο έπακρο τις εξαιρετικές τουριστικές ομορφιές της περιοχής μας.

Για το λόγο αυτό συγκεντρώθηκε σύγχρονο και καλαίσθητο υλικό, μέσω του οποίου προβάλλονται περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται άμεσα το εύρος των διακοπών που του προσφέρονται και έχει πληροφόρηση για όλες τις εναλλακτικές επιλογές καταλυμάτων».

Παρέχονται πληροφορίες για ήθη και έθιμα της περιοχής, για είδη δραστηριοτήτων που του δίνεται η δυνατότητα να κάνει, για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά  αγροτικά προϊόντα. Ακόμη έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, τον θρησκευτικό χαρακτήρα, για τις τοπικές παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής», υποστήριξε τονίζοντας και τα εξής:

«Έχοντας ως σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης ο Δήμος Τεμπών συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, προβάλλοντας τις τουριστικές δυνατότητες και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας.

Με όλες αυτές τις ενέργειες και με την άριστη συνεργασία των επαγγελματιών όπως προανέφερα, καταφέραμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στο δήμο μας, κατά ένα περίπου μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική μας οικονομία».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος στάθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να βρεθεί κοντά στους δημότες και ειδικά δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο δήμος έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα κοινωνικών δομών που συνεργάζονται απρόσκοπτα για την προώθηση των αρχών της ισότητας, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων πληθυσμού, την κοινωνική αλληλεγγύη και την παροχή ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής για όλους τους δημότες.

«Το μεγάλο στοίχημα για μας ήταν ο δήμος να αντιδρά άμεσα στα προβλήματα των δημοτών του.

Και το κερδίσαμε, αφού καταφέραμε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, καθώς με τη λειτουργία των 2 παιδικών σταθμών στο Μακρυχώρι και το Συκούριο αντίστοιχα, καλύφθηκαν οι ανάγκες.

Στις προτεραιότητες μας είναι η δημιουργία άλλων 2 παιδικών σταθμών, ο ένας στον Πυργετό (μέσω του προγράμματος LEADER), αναμένεται σε λίγε μέρες η έγκρισή του, και ο άλλος στους Γόννους όπου θα στεγάζεται σε χώρο του πρώην δημοτικού καταστήματος και αναμένονται τα εγκαίνια του εντός ολίγων ημερών. Επίσης με  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχουν τροφεία.

Ο Δήμος Τεμπών προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες πολλών συνδημοτών που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε δεινή θέση, λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ με πάνω από 500 ωφελούμενους.

Στον τομέα της υγείας ως Δήμος Τεμπών δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων –Προαγωγής Υγείας, μία νέα δημοτική δομή, το ΚΕΠ Υγείας, που σκοπό έχει την προαγωγή υγείας των δημοτών μας και μάλιστα ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, την παραπομπή τους σε δομές υγείας.

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει ο δήμος στην προαγωγή υγείας στο σχολείο, το ΚΕΠ Υγείας διοργάνωσε και υλοποίησε μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών για τη στοματική υγιεινή, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας, με επισκέψεις οδοντιάτρων σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του δήμου.

Τέλος, ο Δήμος Τεμπών και το ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, τοποθέτησε σε όλα τα δημόσια κτίρια κάδους συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών, σε μία προσπάθεια ανάπτυξης της κοινωνικής συνείδησης των δημοτών για ένα καλύτερο περιβάλλον» υποστήριξε ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού υπογραμμίζοντας ότι ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας του Δήμου Τεμπών -(ΔΟΠΑΠΕΠ), στηρίζει ως συνδιοργανωτής όλους τους συλλόγους του δήμου (πολιτιστικούς-αθλητικούς) σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς.

Στον ΔΟΠΑΠΕΠ ανήκει και η φιλαρμονική του δήμου που σήμερα απαρτίζεται από 25 μέλη, αλλά και η Μουσική Σχολή Τεμπών που απαριθμεί 120 παιδιά.

Ο ΔΟΠΑΠΕΠ έχει στην δικαιοδοσία του όλους τους αθλητικούς χώρους και τα 11 δημοτικά γήπεδα καθώς έχει αναλάβει την συντήρησή τους.

«Ο Δήμος Τεμπών απέκτησε πολιτιστική ταυτότητα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης αποτελεί κόσμημα για το δήμο μας, καθώς έχει ενσωματώσει τα τελευταία χρόνια πολλαπλές δράσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Μάλιστα ανήκει στο δίκτυο βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Future Library- Φιούτουρ Λάιμπραρι» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ με συστηματική και αποτελεσματική προώθηση της παιδικής νεανικής βιβλιοθήκης τιμήθηκε από τον κύκλο του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Άλλη μια αξιόλογη βιβλιοθήκη της περιοχής μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων, όπου διαθέτει 1.200 αξιόλογα βιβλία, κυρίως του 14ου , 16ου , 17ου και 18ου αιώνα μ.χ, ενώ το 2013 ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκουρίου που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο πρώην βιομηχανικό κτίριο.

Παραρτήματα βιβλιοθηκών υπάρχουν στο Μακρυχώρι, Καλοχώρι, Πυργετό και στους Γόννους. Όλο το δίκτυο βιβλιοθηκών που αναφέρθηκε εποπτεύεται από την Βιβλιοθήκη Ραψάνης που είναι η κεντρική.

Σημείο αναφοράς του πολιτισμού για τον Δήμο Τεμπών αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων, ίσως η μοναδική σε περιφερειακό δήμο, από τις λίγες που συναντά κανείς στην ελληνική επαρχία και η μοναδική στην θεσσαλική  ύπαιθρο. Αποτελείται από έργα που δώρισαν το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2012.

Όλα αυτά τα χρόνια η Πινακοθήκη Γόννων παρουσίασε μια αξιοθαύμαστη δράση, ενώ τον τελευταίο καιρό με την φροντίδα του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης, αλλά και πολλών νέων εθελοντών, δίνει προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική μας κληρονομιά», σημείωσε ο κ. Κολλάτος.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ – ΕΡΓΑ

Ο κ. Κολλάτος προχώρησε στη συνέχεια σε μία περιγραφή των έργων που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν άμεσα στο δήμο Τεμπών σημειώνοντας ότι η οικονομική συγκυρία και η περικοπή των πόρων έστρεψε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής στη μοναδική χρηματοδοτική πηγή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

«Όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή, επιμονή και με άριστο ανθρώπινο δυναμικό διοικητικό και τεχνικό, καταφέραμε να ωριμάσουμε, επικαιροποιήσουμε μελέτες και έργα που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 70 εκ. ευρώ.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας, άρδευσης, αποχέτευσης, ύδρευσης, φραγμάτων, έργα αναπλάσεων, εξωραϊσμοί, ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβάθμιση σχολείων, ανάδειξη θρησκευτικού –αρχαιολογικού –ιστορικού τουρισμού, ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρήσαμε σε βελτιώσεις επαρχιακών δρόμων, αθλητικών έργων και υποδομών, καθαρισμούς ρεμάτων που είχαν να καθαριστούν 50 χρόνια, αντικαταστάσεις υδρευτικών δικτύων, δημοτικών κτιρίων κ.α.

Από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ» εξασφαλίσαμε πιστώσεις που αγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ.

Όλα αυτά τα έργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, δημοπράτησης, σχεδιασμού αναγράφονται σε ένα πολυσέλιδο έντυπο και καλό θα ήταν να έλθει σε γνώση και μελέτη όλων σας», τόνισε ο δήμαρχος.

ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Ανακοινώντας την υποψηφιότητά του για τη νέα τετραετία ο κ. Κολλάτος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σε αυτό λοιπόν το σημείο και σε αυτό τον τόπο θέλω να ανανεώσω τις υποσχέσεις μου σε εσάς που με τιμήσατε, να εγγυηθώ ότι με όλη μου τη δύναμη και ορμή θα επιδιώξω αυτός ο δήμος να έχει το καλύτερο μέλλον και να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για μια ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για μένα και την παράταξή μας που με τιμά να είμαι εκ νέου επικεφαλής της.

Ανακοινώνουμε επίσημα την εκ νέου υποψηφιότητά μας με τον συνδυασμό

«Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης»

Και ακριβώς με τις λέξεις του ονόματος μας διεκδικούμε εκ νέου τη Δημοτική Αρχή  σε συνεργασία, για μια πορεία που ήδη χαράξαμε, στην κατεύθυνση μιας ανάπτυξης που οραματιστήκαμε και διεκδικούμε.

Ο συνδυασμός μας αφήνει στην άκρη αντιπαραθέσεις, ξεπερνά τις αγκυλώσεις των κομμάτων και αυτό γιατί έχουμε ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να λειτουργεί ο δήμος χωρίς αποκλεισμούς και σκοπιμότητες, χωρίς εξαιρέσεις.

Το κοινωνικό δίκαιο υπήρξε πάντοτε γνώμονας στις επιλογές μας.

Αντιμετωπίσαμε με ευαισθησία την καθημερινότητα του δημότη, εξαντλώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μας, όταν επρόκειτο για επίλυση δημοτικών προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό πρέπει να συμπορευτούμε.

Πρέπει να ονειρευτούμε μαζί και να δημιουργήσουμε πάλι νέα δεδομένα για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας.

  • Συνεχίζουμε ως Δημοτική Αρχή να θέτουμε και να συνθέτουμε
  • Να ενώνουμε και να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική συνοχή

Με την πείρα των προηγούμενων χρόνων γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε, και φυσικά εσείς γνωρίζετε πλέον καλύτερα από τον καθένα ποιον έχετε απέναντί σας.

Κρατάμε άσβεστη την ελπίδα, επειδή ακριβώς έχουμε: «ΟΡΑΜΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Η εκ νέου υποψηφιότητα μας τονίζω για μια ακόμη φορά είναι ανεξάρτητη, δεν επηρεάζεται από κόμματα και δεν στρέφεται γύρω από προσωπικές στρατηγικές.

Φίλες και φίλοι

Έχουν γίνει πολλά. Όμως δεν σταματάμε διότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, η βούληση από την δική μας πλευρά είναι δεδομένη και με την υποστήριξη όλων σας συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας.

Ελπίζουμε, είμαστε αισιόδοξοι, χρειαζόμαστε την ενεργό συμμετοχή, σας θέλουμε αρωγούς στην προσπάθεια μας

Αυτός ο τόπος είναι ο τόπος μας!!!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ