ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΣΣΑ ΓΙΑΤΡΟ

Η Καλλιρρόη Τζαφέττα με καταγωγή από τη Βλάστη εφαρμόζει σε νοσοκομείο της Αγγλίας δύο μοναδικές μεθόδους για την παράλυση του προσώπου

Την παγκόσμια αναγνώριση έχει κερδίσει η Τυρναβίτισσα γιατρός με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης εφαρμόζοντας στο Κέντρο Αγιος Ανδρέας του Νοσοκομείου Broomfield στο Εσσεξ δύο μοναδικές μεθόδους αντιμετώπισης της παράλυσης του προσώπου που πλήττει δύο έως τρία άτομα σε πληθυσμό 10.000 ατόμων ετησίως, και το οποίο είναι ένα από τα πέντε μόνο κέντρα στην Αγγλία που προσφέρει

εξειδικευμένη θεραπεία.

Η ομάδα του νοσοκομείου που αντιμετωπίζει την παράλυση του προσώπου επαναφέροντας το χαμόγελο στους ασθενείς έχει ως επικεφαλής την πλαστική χειρούργο,  Καλλιρρόη Τζαφέττα, παγκοσμίως γνωστή για τις γνώσεις της πάνω στο θέμα.

Η παράλυση προσώπου είναι μια ασυμμετρία που προκαλείται από προσωρινή ή μόνιμη βλάβη στο νεύρο του προσώπου. Όταν οι μύες του προσώπου δεν λαμβάνουν σήμα για να λειτουργήσουν, αυτό οδηγεί σε παράλυση στην κατεστραμμένη πλευρά του προσώπου. Μπορεί να επηρεάσει το φρύδι, τα βλέφαρα, το μάγουλο και το στόμα.

Οι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να κλείσουν τα μάτια τους, να χαμογελούν ή να μιλούν καθαρά.

Η παράλυση του προσώπου μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της παράλυσης του Bell – η οποία μπορεί να προκληθεί από μια ιογενή λοίμωξη, από άγχος ή εγκυμοσύνη – από όγκο στο κεφάλι ή τον αυχένα, από τραύμα ή να είναι μια εκ γενετής συγγενής πάθηση.

Η κ. Τζαφέττα, που εκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, έχει αναπτύξει δύο πρωτοποριακές τεχνικές, με αποτέλεσμα ασθενείς από όλη τη χώρα να φτάνουν στο Κέντρο του Αγίου Ανδρέα για να θεραπευτούν.

Η ίδια εξηγεί: “Είμαστε μια εξειδικευμένη, παγκόσμιας κλάσης ομάδα και αντιμετωπίζουμε 60 ασθενείς το μήνα. Έχω τακτικούς ασθενείς που προέρχονται από το Μάντσεστερ, το Γιορκσάιρ, το Μπράιτον, το Μπρίστολ, το Worcester, από παντού.

Στην Αμερική, έμαθα τεχνικές που τροποποίησα. Μπορώ να επαναφέρω την κίνηση σε ένα παραλυμένο κάτω χείλος, και μπορώ επίσης να δώσω πίσω στους ανθρώπους τα χαμόγελα τους με μια νευρική μεταφορά. Αυτές είναι τεχνικές που κανένας άλλος στον κόσμο δεν εφαρμόζει. Τώρα άλλοι με ακολουθούν».

Τον Ιούνιο, η κ. Τζαφέττα θα παρουσιάσει το έργο της στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στη Μπολόνια, στην πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο συνάντηση μικροχειρουργών.

Με το 80% των ασθενών της κλινικής να είναι ενήλικες, οι ψυχολογικές επιδράσεις της ανάπτυξης παράλυσης προσώπου μπορεί να είναι εξουθενωτικές.

“Είχα έναν ασθενή που ανέπτυξε παράλυση προσώπου μετά από χειρουργική επέμβαση κεφαλής και τραχήλου (είχε όγκο στο σαγόνι του). Κάναμε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση και πήγε πολύ καλά, αλλά ακόμα δεν μπορεί να αρθρώσει σωστά όλα τα σύμφωνα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τον καταλάβουν στο τηλέφωνο, οπότε αρνείται να σηκώσει το τηλέφωνο. Λέει ότι είναι τόσο απογοητευτικό.

Μπορεί να εμφανίζεται σιελόρροια σε κάποιους ασθενείς με αποτέλεσμα να νιώθουν αμηχανία, και να μην θέλουν να φάνε σε δημόσιους χώρους. Άλλοι ασθενείς δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, ακόμη και με τις οικογένειές τους”, σημειώνει η κ. Τζαφέττα και επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις μπορούν συχνά να παρατηρηθούν στα παιδιά που έρχονται στο κέντρο λόγω ασυμμετρίας στα χαμόγελά τους. Εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, γίνεται σταδιακά μεταξύ των πέντε και οκτώ ετών.

Η διεπιστημονική ομάδα της κ. Τζαφέττα αποτελείται από την θεραπεύτρια προσώπου Marie Matanle – η καριέρα της οποίας οφείλεται στη μάχη που δίνει μέλος της οικογένειάς της με παράλυση προσώπου – την ειδικευμένη νοσοκόμα Nadine Harris, την Jackie Kelly που παρακολουθεί τα ταξίδια των ασθενών και τη γραμματέα Pauline Prance. Υποστηρίζονται από τον σύμβουλο κ. Fateh Ahmad.

Η διεπιστημονική ομάδα διαχειρίζεται επίσης μια ομάδα υποστήριξης δύο φορές το χρόνο, όπου ασθενείς μπορούν να συναντηθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

“Έχουμε φανταστική ανατροφοδότηση από την ομάδα υποστήριξης για την παράλυση προσώπου”, πρόσθεσε η κα Τζαφέττα. “Οι ασθενείς είναι τόσο ευγνώμονες για το καθετί που κάνουμε γι ‘αυτούς, ακόμα και για τα μικρότερα πράγματα.

“Σε σύγκριση με είκοσι χρόνια πριν, οι εξελίξεις στη θεραπεία είναι τεράστιες. Υπάρχει μια ομάδα από περίπου δέκα πιο εξειδικευμένους παγκοσμίως γιατρούς και πάντα προσπαθούμε να σκεφτόμαστε τρόπους να βελτιωνόμαστε”, καταλήγει η Τυρναβίτισσα λαμπρή επιστήμονας.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ