Ερωτήματα και επισημάνσεις από το Αγροτικό τμήμα της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής, ιδιαίτερα προς την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων:
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο αγροτικός τομέας και κατ’ επέκταση οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, η πηγή των οποίων βρίσκεται δεκαετίες πίσω και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Κανείς επίσης δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα πολλά που έγιναν και γίνονται σε θετική κατεύθυνση από το 2015 μέχρι σήμερα, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος.
Τρανταχτή απόδειξη της βελτίωσης της κατάστασης στον αγροτικό χώρο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι η αποτύπωση και η κατάταξη των αιτημάτων των ίδιων των αγροτών, έτσι όπως υπήρξαν καταγεγραμμένα.
Πιο συγκεκριμένα, τον Γενάρη του 2016, στις μεγαλειώδεις τότε κινητοποιήσεις τα τρία πρώτα αιτήματα αφορούσαν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το φορολογικό και το ασφαλιστικό έχουν οπισθοχωρήσει στην κατάταξη των αιτημάτων και πρώτο αίτημα των αγροτών ήταν, σύμφωνα με τους αγρότες, «το αίσχος των ανοιχτών τιμών, κατώτερες εγγυημένες τιμές, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων με την παράδοσή τους και η αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων», ενώ δεύτερο αίτημα στην κατάταξη ήταν το κόστος παραγωγής.
Ο λόγος οπισθοχώρησης των αιτημάτων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών οφείλεται στα εξής:
– Φορολογικό: Διαχρονικά, πάνω από το 89% των αγροτών δηλώνουν εισοδήματα από 0 έως 5.000 ευρώ και πάνω από το 93% δηλώνει εισοδήματα έως 9.000 ευρώ. Δεδομένου ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά έχει αφορολόγητο 9.090 ευρώ και ότι πάνω από το 90% των αγροτών έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ, η μέση αγροτική οικογένεια δεν πληρώνει φόρο ή πληρώνει ελάχιστο. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι ο μέσος φόρος μειώθηκε κατά πολύ με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης από 350 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014 σε 141 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι μόνο. Η χρήση κλιμακωτής φορολόγησης ευνοεί την πλειονότητα των αγροτών και πλήττει μόνο τα μεγάλα αγροτικά εισοδήματα, δηλαδή το 3-4 % αυτών. Επιπλέον, τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή τα εισοδήματα αυτά δεν αθροίζονται με ενδεχόμενα εισοδήματα από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, μισθούς ή συντάξεις.
Σύμφωνα με το Ν. 4172/2013 που ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα αγροτικά εισοδήματα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13 %. Ο συγκεκριμένος νόμος ευνοούσε τα μεγάλα αγροτικά εισοδήματα, αφού στερείτο αναλογικότητας.
Ας δούμε συνολικά τι αφορολόγητο έχουν σήμερα οι αγρότες: 9.090ευρώ για 4μελή οικογένεια, μέχρι 12.000 ευρώ για την πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, εντελώς αφορολόγητο το σύνολο των ενισχύσεων του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ (βιολογικά, «νιτρορύπανση», εξισωτική αποζημίωση κτλ), εντελώς αφορολόγητες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ενώ στο φορολογητέο εισόδημα από τις ενισχύσεις συμμετέχει μόνο η βασική ενίσχυση.
– Ασφαλιστικό: Με βάση το Ν.4387/2016, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές καθορίζονται με βάση το καθαρό εισόδημα, προκύπτει ότι πάνω από το 85 % των κατ’ επάγγελμα αγροτών πληρώνει την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, η οποία είναι μικρότερη από το προηγούμενο καθεστώς, της ανά τριετίας υποχρεωτικής κατάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Με τις παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πέτυχε για τους αγρότες, καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά αντίθετα σταδιακή αύξηση, τις ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, εθνική σύνταξη 384 ευρώ (με ρήτρα ανάπτυξης), όχι ως κατώτερη αλλά ως βάση υπολογισμού μαζί με την ανταποδοτική, δυνατότητα οικογενειακού επιμερισμού εισφορών και συντάξεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33,3 % για εισοδήματα από 8.000 ευρώ και πάνω.
Μια ακόμα «ομπρέλα» προστασίας του εισοδήματος των αγροτών ήταν η θέσπιση της προστασίας των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ από κατασχέσεις, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς, μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως, με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου του λογαριασμού ύψους 1250 ευρώ μηνιαίως. Ουσιαστικά μιλάμε για ετήσιο συνολικά ακατάσχετο ποσό 22.500 ευρώ. Το ποσό αυτό χαρακτήρισαν «πετσοκομμένο» οι αγρότες που βρέθηκαν στο δρόμο, αλλά καμία άλλη παραγωγική τάξη δεν απολαμβάνει αντίστοιχο ακατάσχετο.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ως Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επιθυμούμε την επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά επισημαίνουμε τα εξής σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση:
– Θεσμοθετήθηκε το Virtual Net Metering, για συμψηφισμό στο αγροτικό ρεύμα και με επιδότηση 50 % στα Σχέδια Βελτίωσης και την εκμηδένιση του κόστους ενέργειας.
– Θεσμοθετήθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες, που και οι αγρότες μπορούν να συστήσουν για να μειώσουν το κόστος ενέργειας δραστικότατα αλλά και να βγάλουν επιπλέον εισόδημα.
– Υπήρξε μείωση του ΦΠΑ στο 13 % σε ειδικές κατηγορίες εισροών (αγροεφόδια, ζωοτροφές).
– Επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος.
– Έκδοση κάρτας αγρότη με χαμηλότοκη χρηματοδότηση, μειώνοντας το κόστος προμήθειας αγροτικών εφοδίων από 10 έως και 30 %.
-Μειώθηκε σε δύο φάσεις ο ΕΝΦΙΑ.
– Μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, με τις λεγόμενες μικροπιστώσεις των 25.000 ευρώ.
-Kατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι στη βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη έχει δρομολογηθεί.
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αναφορικά με τις απαξιωτικές δηλώσεις μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε βάρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αστήρικτης κριτικής ότι έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Λάρισας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των 10 αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, να επισημάνουμε μια μικρή λεπτομέρεια που οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφεύγουν να αναφέρουν, όπως ο διάολος το λιβάνι:
Στα τέλη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή το Ν.4356/2015, με τα άρθρα 27 και 28 του οποίου τροποποιήθηκαν τα άρθρα 292 και 298 του Ποινικού Κώδικα, ώστε αφενός το σχετικό αδίκημα να προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και όχι έως πέντε χρόνια και αφετέρου να δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής του δράστη, εάν θεωρηθεί ότι τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Βάσει αυτών των τροποποιήσεων, άλλωστε, υπήρξε αθωωτική απόφαση για τους 10 αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας.
Οι παραπάνω τροποποιήσεις έχουν έντονο αριστερό, ριζοσπαστικό και κοινωνικό πρόσημο, αφού πλέον ουσιαστικά αποποινικοποιείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, όταν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Για την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) και το Ποτάμι, όχι μόνο καταψήφισαν τα δύο παραπάνω άρθρα, άλλα άσκησαν εντονότατη , άκρως συντηρητική κριτική.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω επιχειρηματολόγηση. Και μόνο το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων «εξοβέλισαν» τα δύο κυρίαρχα αιτήματα των προηγουμένων ετών (φορολογικό – ασφαλιστικό), είναι άκρως ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των αγροτών.
Θέτουμε όμως δημόσια ένα ερώτημα, στο οποίο θα θέλαμε να απαντήσει η Γραμματεία της πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων:
Για ποιο λόγο, στις φετινές κινητοποιήσεις, το μπλόκο της Νίκαιας το οποίο ήταν πανθεσσαλικό, συγκέντρωσε μόλις 270 τρακτέρ την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων;