ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 1,3 ΕΚ. € ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε περιοχές του Δήμου Αγιάς προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε, παρουσία του Δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τη σύμβαση κατασκευής του έργου που αφορά

στην κατασκευή αγωγού 5,2χλμ στη Βελίκα, αγωγού 150μ στο Μεγαλόβρυσο, αγωγού όμβριων στην οδό της δυτικής εισόδου της Αγιάς  και υδατόπυργο στον Παλαιόπυργο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με την υπογραφή της σύμβασης προχωράμε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου ύδρευσης και αποχέτευσης σε οικισμούς του Δήμου Αγιάς. Με σχεδιασμό και στρατηγική υλοποιούμε έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των πολιτών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Με έργα ουσίας στηρίζουμε τους ανθρώπους της υπαίθρου δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς χρηματοδοτήσαμε και υλοποιούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ αλλάζοντας την  εικόνα της περιοχής».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία που φέρνει έργα απολύτως χρήσιμα στην περιοχή μας. Τα έργα αυτά πολλές φορές δεν φαίνονται γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά έργα ουσίας. Έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, που αποκαθιστούν χρόνια προβλήματα. Στον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματίζουμε και νέα έργα τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Η παρούσα μελέτη αφορά την κατασκευή:

Α) Κύριου υδρευτικού αγωγού μήκους 5,20 χλμ, στον οικισμό Βελίκας.

Β) Αγωγού ομβρίων μήκους 371μ και τσιμενταύλακα μήκους 252 μ στον οικισμό Αγιάς.

Γ) Υδρευτικού αγωγού μήκους 150 μ στον οικισμό Μεγαλόβρυσο.

Δ)  Υδατόπυργο στον οικισμό Παλαιόπυργο

Επίσης στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν περιφράξεις στα αντλιοστάσια και στις υδρευτικές δεξαμενές  του Δήμου Αγιάς.

Α) Αγωγός Βελίκας

Ο αγωγός  έχει μήκος 5,2 χλμ και ξεκινάει από την δεξαμενή Βελίκας.  Οδεύει προς τα κατάντι κατά μήκος του ερείσματος του ασφαλτόδρομου που συνδέει την Κ. Σωτηρίτσα με την Μελιβοία.  Μετά την είσοδο στον οικισμό της Βελίκας  κατευθύνεται προς βόρεια επί υφιστάμενων οδών του οικισμού για να καταλήξει  σε υφιστάμενο αντλιοστάσιο  της παραλιακής οδού. Ο αγωγός θα τροφοδοτήσει υφιστάμενα τοπικά υδρευτικά  δίκτυα μέσω κατάλληλων φρεατίων και βανών.  Η διατομή του αγωγού είναι D250 κλάσης αντοχής 12,5 At. 

Β) Αγωγός Μεγαλόβρυσου

Ο αγωγός  έχει μήκος 150 μ και ξεκινάει από υφιστάμενη υδρομάστευση  και καταλήγει σε υφιστάμενη υδρευτική δεξαμενή. Η διατομή του αγωγού είναι D160 κλάσης αντοχής 12,5 At.  Μαζί με τον αγωγό θα αποκατασταθεί και  η υδρομάστευση.  Η αποκατάσταση περιλαμβάνει εργασίες  καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών, επισκευή των ξηρολιθοδομών, των φρεατίων και τσιμενταυλάκων καθώς και εργασίες προστασίας της υδρομάστευσης από   τα όμβρια ύδατα  που συγκεντρώνονται στις γειτονικές μισγάγειες. 

Γ) Αγωγός Ομβρίων Αγιάς

Ο αγωγός παραλαμβάνει τα όμβρια που συγκεντρώνονται  στην οδό  της Δυτικής  εισόδου του οικισμού και τα παροχετεύει στο ρέμα που διασχίζει τον οικισμό (Διαβολόρεμα). Ο αγωγός έχει διατομή  D500.  Κατά μήκος του αγωγού,  όπου οριζοντιογραφικά  απαιτούνται θλάσεις, θα κατασκευαστούν φρεάτια επίσκεψης από στοιχεία προκατασκευασμένου σκυροδέματος. Η συλλογή των ομβρίων από τα καταστρώματα των οδών θα γίνεται μέσω φρεατίων υδροσυλλογής  τα οποία θα συνδέονται με τα φρεάτια επίσκεψης μέσω αγωγών D315. Στον πόδα του αγωγού και μέχρι τον αποδέκτη, θα κατασκευαστεί τσιμενταύλακας  παράλληλα με την βόρεια οριογραμμή της Επαρχιακής Οδού Λάρισα-Αγιόκαμπος. Το μήκος του τσιμανταύλακα  θα είναι 252 μ. Θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα είναι ορθογωνικής διατομής  0,7Χ0,5 μ. 

Δ) Υδατόπυργος Παλαιόπυργου

Θα κατασκευαστεί νέος υδατόπυργος στην θέση του υφισταμένου ο οποίος θα κατεδαφιστεί. Ο υδατόπυργος θα είναι χωρητικότητας  200 μ3 και  θα εξασφαλίζει υδροστατική πίεση 2.4 bar στο επίπεδο του εδάφους.  Η δεξαμενή θα είναι κυλινδρικού σχήματος με διάμετρο 9.0 m  και ύψος νερού 3,20 μ. 

Περιφράξεις

Θα  κατασκευαστούν περιφράξεις  περιμετρικά  από  7   υφιστάμενα αντλιοστάσια  λυμάτων.  Τα αντλιοστάσια είναι κατασκευασμένα κατά μήκος της παραλίας των παραλιακών οικισμών  Βελίκας,  Κ. Σωτηρίτσας   και Αγιόκαμπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ