ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Την ανάγκη έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες οπωροφόρων στο Αργυροπούλι αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά την ενημέρωση που είχε από παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτη.

Στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «η χαλαζόπτωση στον δήμο Τυρνάβου στα πρώιμα στάδια της παραγωγής οπωροφόρων έχει θορυβήσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ο οποίος εύλογα ανησυχεί και εναποθέτει τις ελπίδες του στην γρήγορη ανταπόκριση της πολιτείας μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΛΓΑ.

Οι διαρκείς άστατες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, τελικά, είχαν σαν αποτέλεσμα τη χαλαζόπτωση στο Αργυροπούλι του δήμου Τυρνάβου, με αποτέλεσμα ζημιές σε καλλιέργειες οπωροφόρων (ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια κ.ά.) στα οποία έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση και βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο του καρπιδίου. Το γεγονός αυτό έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς, καθώς, από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου διαψεύδονται οι ελπίδες τους για μια χρονιά χωρίς ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών. Επιπροσθέτως, λόγω της ευαισθησίας του σταδίου στο οποίο βρίσκονται οι πληγείσες καλλιέργειες, εκφράζονται φόβοι ότι η ζημιά λόγω της χαλαζόπτωσης ίσως εξελιχθεί σε εκτεταμένη -πέραν του φυσιολογικού- καρπόπτωση.

Συνεπώς, η άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη, ενώ, σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση για τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της ζημιάς, όπως και έγκαιρες επισημάνσεις για να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις.

Οι αγρότες της περιοχής, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις ήδη αυξημένες υποχρεώσεις τους, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ, καθώς η ζημιά στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δεν τους επιτρέπει να αισιοδοξούν για τη συνέχεια».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργός «σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών του Αργυροπουλίου, των οποίων οι δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν ζημία από την πρόσφατη χαλαζόπτωση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ