ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S

Ερώτηση του Χρ. Κέλλα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη

Τον έντονο προβληματισμό, που επικρατεί στις τάξεις των αμυγδαλοπαραγωγών και βερικοπαραγωγών του Ν. Λάρισας, κυρίως των περιοχών των Δήμων Τεμπών και Τυρνάβου, λόγω της χαμηλής παραγωγής, μεταφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επανέρχεται στο αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης και δημιουργίας ειδικού φορέα, που θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων και θα συνδράμει στην άμεση βελτίωση και διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων αγροτών.

Τονίζει ακόμη την αναγκαιότητα αξιοποίησης των μηχανισμών, που προσφέρει η ΕΕ για τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινομένα της κλιματικής αλλαγής από εθνικούς πόρους χωρίς τις χρονοβόρες αποζημιώσεις μέσω ΠΣΑ – ΚΟΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

«Η ελάχιστη ανθοφορία σε συνδυασμό με την χαμηλή καρπόδεση και την καρπόπτωση έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τάξεις των αμυγδαλοπαραγωγών και των βερικοπαραγωγών του Ν. Λάρισας, ιδιαίτερα στις περιοχές των Δήμων Τεμπών και Τυρνάβου.

Την ίδια στιγμή, παραμένει διαρκώς επίκαιρο το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι περισσότερες ζημιές, όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές, είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου, είτα αποκλείονται λόγω ερμηνείας.

Το ίδιο αναγκαία είναι και η θεσμοθέτηση και δημιουργία ειδικού φορέα, που αφενός θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και αφετέρου θα συνδράμει στην άμεση βελτίωση και διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών.

Ακόμη, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν με ερώτησή μας, παραμένουν αναξιοποίητοι οι μηχανισμοί, που προσφέρει η ΕΕ για τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής από εθνικούς πόρους, χωρίς τις χρονοβόρες αποζημιώσεις μέσω ΠΣΑ – ΚΟΕ.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τους μηχανισμούς της ΕΕ για τάχιστη αποζημίωση καταστροφών από ζημιογόνα αίτια, που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, για την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος των αγροτών;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση βελτίωση και επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκρίνεται απόλυτα στις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ