ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ  με αφορμή τις    πρόσφατες καταστροφές καλλιεργειών στο Δήμο Τυρνάβου από χαλαζόπτωση

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου (Αμπελώνα, Δαμάσι, Δένδρα, Πλατανούλια) για ακόμη μια χρονιά αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της απαραίτητης αντιχαλαζικής προστασίας με δαπάνη του κράτους.

Έτσι οι όποιες εξαγγελίες για εναέρια προστασία αποδεικνύεται πως είναι αερολογίες και αποτελεί σκέτη κοροϊδία και εμπαιγμό απέναντι στους αγρότες που βρίσκονται μπροστά σε μια ακόμα τεράστια καταστροφή των καλλιεργειών τους, αλλά και στα επακόλουθα αυτής λόγω έλλειψης εισοδημάτων.

Άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, οι δόσεις των δανείων, η καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για το 100% της καταστροφής. Τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου, από τον ΕΛΓΑ. Ενώ πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που πρέπει να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες των καταστροφών σε φυτική, ζωική παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Και εδώ αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες απέναντι στους αγρότες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ, που εναλλάξ η καθεμία υιοθέτησαν, υπερασπίστηκαν και υπηρέτησαν με ευλάβεια τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Έτσι δεν μπορεί να μιλάνε τόσο οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μας για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Όλες έως σήμερα οι κυβερνήσεις χρωστάνε από 35 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2012 και ούτε ένα ευρώ δεν έχουν δώσει, ο ΕΛΓΑ λειτουργεί μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και ότι μένει από τα λειτουργικά έξοδά του μοιράζεται σαν φιλανθρωπία στους αγρότες ενώ οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται σπάνια. Γι’ αυτά θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους οποίους θα ζητήσουν την ψήφο προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να εντείνουν την πάλη του αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους το επόμενο διάστημα, ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές και τα κόμματα που τις υπηρετούν και που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό μπροστά στις εκλογές να βγάλουν συμπεράσματα να τους γυρίσουν την πλάτη  και να επιλέξουν στην κάλπη να ρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ