ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Την ομορφιά του εθελοντισμού και της προσφοράς ανέδειξαν το  Κέντρο Πρόληψης Λάρισας – ΟΚΑΝΑ, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ», ο Φιλανθρωπικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελώνα «Η ΑΡΩΓΗ», ο Σύλλογος Γυναικών Αμπελώνα και το 1o Σύστημα Προσκόπων Αμπελώνα στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν

με θέμα « Ο εθελοντισμός και η   κοινωνική προσφορά στα χρόνια της κρίσης – Προκλήσεις   και  Προοπτικές», προσελκύοντας εκατοντάδες πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν στη δράση και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους  και την στήριξή τους στους φορείς .

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Αμπελώνα,  επιτεύχθηκε ο στόχος των διοργανωτών που ήταν η  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού, η επισήμανση των δυσκολιών και αδυναμιών του κοινωνικού κράτους, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις και διεκδικήσεις  του κοινωνικού κινήματος.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την  χορωδία του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες μαζί με τους Εθελοντές του Κέντρου, ενώ ο  Πρόεδρος του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»  κ Γιάννης Γιαννόπουλος, υποδέχθηκε στον Αμπελώνα τους καλεσμένους και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πορεία του συλλόγου του, στην μεγάλη προσφορά των αιμοδοτών, ενώ ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές φορείς και ιδιαίτερα το ΚΠ ΟΚΑΝΑ  και την  κ Λιακούλη  για το έργο της και την  πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κώστας Αγοραστός, χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι « μέσα στις  δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τη σκληρή καθημερινότητα για την μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση, έχει χρέος να στηρίξει  μέσα από τη δράση της όλους όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης , αλλά και όλους αυτούς, πολίτες και φορείς, που δίνουν αγώνα καθημερινά για να κάνουν μέσα από τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, ευκολότερη τη ζωή στους συνανθρώπους τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμμετέχει και  στηρίζει όλες τις αξιόλογες δράσεις των κοινωνικών φορέων και ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε σύμπραξη με εκατοντάδες φορείς, δουλέψαμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σοβαρά ζητήματα», ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σύμπραξη με τον ΟΚΑΝΑ και την μοναδική δομή που δημιουργήθηκε  για να καταλήξει ότι «σήμερα, στέλνουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα δημιουργίας, συλλογικής προσπάθειας και άλλης οπτικής για τη σύγχρονη ζωή, με  πρωτοπορία και  καινοτομία στη δημιουργία θετικών κοινωνικών πόλων σε όλη τη περιφέρεια, με ανθρωπιά και αγάπη για τον συνάνθρωπο.  Είναι για μένα στόχος ζωής, υπηρετώντας τη Θεσσαλία και το νομό Λάρισας, να δίνω όλες τις δυνάμεις μου, καθημερινά, για το συνάνθρωπο. Για μένα, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας,  δεν είναι απλώς μια διοικητική ενότητα, ούτε μια γεωγραφική περιοχή. Είναι άνθρωποι, μεγάλοι, μικροί, ανώνυμοι, επώνυμοι, σίγουρα όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι το ίδιο σπουδαίοι..» .

Ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης  στο χαιρετισμό του επισήμανε την αξία των κοινωνικών θεσμών και την στενή συνεργασία του Δήμου Τυρνάβου με τους φορείς της περιοχής, ενώ συνεχάρη για το έργο τους όλους τους συμμετέχοντες για τους οποίους ξεχωριστά ανέφερε ότι η προσφορά τους είναι τεράστια στην τοπική κοινότητα.

Στην ομιλία της η κ Ευαγγελία Λιακούλη, πρόεδρος του ΚΠ ΟΚΑΝΑ επισήμανε ότι η εποχή μας έφερε μαζί της μια πρωτοφανή θεσμική και αξιακή κρίση, που έφτασε όχι μόνο στην αμφισβήτηση κεκτημένων, αλλά προχώρησε σε  ευθεία κατάλυση σημαντικών αρχών και αξιών, διεισδύοντας ακόμη και στην οργανωμένη πολιτειακή λειτουργία.

Η κ Λιακούλη τόνισε ότι «μέσα σ’αυτή τη δίνη του επανακαθορισμού μας ως συνόλου και κοινότητας, στην προσωπική αναζήτησή μας του ποιοι είμαστε, πού πάμε και με ποιο τίμημα, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα, με το ιστορικό χρέος, της προσωπικής κοινωνικής ευθύνης.  Ετσι μόνο, αντιστεκόμαστε σε κάτι τρομακτικό:  στο ότι αρχίζουμε σιγά –σιγά όλα να μας φαίνονται φυσιολογικά και οικεία, σαν το βάτραχο που τον βράζεις πονηρά ,σιγά –σιγά στην κατσαρόλα και δεν τον ρίχνεις στο καυτό νερό, ώστε  να αντιδράσει και να πεταχθεί μονομιάς έξω, μήπως και σωθεί. Σήμερα, είμαστε εδώ όλοι μαζί, μια μεγάλη πολυποίκιλη οικογένεια για να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να αναλάβουμε την συλλογική , αλλά και την προσωπική κοινωνική μας ευθύνη. Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν είναι απλώς  θέμα  προσωπικής ευαισθησίας ή συγκυριακής επιλογής Είναι θέμα κοινωνικού χρέους  και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι, πολιτεία και θεσμικοί φορείς να εργαστούμε, να επενδύσουμε πάνω στις θεσμικές αυτές έννοιες, αυτή την παιδεία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας και στους επόμενους, ώστε να μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε ξανά .

Μέσα από το έργο μας στο ΚΠ ΟΚΑΝΑ και τη  καινοτόμο δομή του Εργαστηρίου Ζωής, ανοίξαμε τις πόρτες μας  σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους Ανθρώπους μας, γνωριστήκαμε, επικοινωνήσαμε, συνδεθήκαμε και καταφέραμε να γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια, χτίζοντας πραγματικές σχέσεις, ξεπερνώντας αντιξοότητες και νοοτροπίες που κουβαλάμε , για να  γίνουμε εμείς οι ίδιοι, η αλλαγή που ζητάμε και μέρος της λύσης του προβλήματος»  για να καταλήξει ότι « Οι εθελοντές και οι θεσμικοί φορείς έχουν παράλληλο έργο  με το κράτος και δεν αποτελούν το υποκατάστατό του. Συμπράττουν , συνυπάρχουν, συνηγορούν, ως αρωγοί και όχι ως οι έχοντες την ευθύνη της πολιτικής. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής στην κοινωνική πολιτική είναι αδήριτη υποχρέωση της πολιτείας, ειδικά στα χρόνια που ζούμε, στα χρόνια της κρίσης.  Η καταγραφή των πραγματικών , μεγάλων κοινωνικών αναγκών, χωρίς δημοσκοπικά φτιασιδώματα και πολιτικά μαγειρέματα , που να εξωραϊζουν και να αλλοιώνουν την εικόνα,  είναι ανάγκη. Η καταγραφή όλων των κοινωνικών φορέων σε ένα ενιαίο μητρώο, είναι ανάγκη. Η δημιουργία δικτύωσης των κοινωνικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας είναι ανάγκη. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και θα   διατρανώνουμε το  μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης σε όλο το νομό  : Η ζωή είναι επέκταση, είναι ανάπτυξη, είναι άνοιγμα. Η ζωή είναι χαρά, είναι ένα ξύπνημα, ένα νέο βλαστάρι  και είναι ακόμη ένα  μυστήριο αγάπης », κατέληξε η κ Λιακούλη.

Παρεμβάσεις στη συνέχεια πραγματοποίησαν με ομιλίες τους για τους συλλόγους τους οι εκπρόσωποι των φορέων κ Απόστολος Παπαϊωάννου από τον σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», οι Μιχάλης Πιτένης και Βαγγέλης   Γιαννακός   από το 1ο Σύστημα Προσκόπων , ο πρόεδρος του συλλόγου «ΑΡΩΓΗ»  κ. Γιώργος Κουκούλης και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αμπελώνα κ Δήμητρα Μουγδή

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ Νίκος Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ Παν Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Βασ Πινακάς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τυρνάβου Αστ. Ροντούλης, Αστ. Χατζηκράχτης, Σ. Αμάρι και Γ. Κόκουρας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος και το συμβούλιο του συλλόγου Πελοποννησίων,  ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών κ Βασ Σίμος, εκπρόσωποι του εμπορικού,  ιατρικού και δικηγορικού συλλόγου, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του νομού και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ