ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΙΚΗΣ: ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

«Βρισκόμαστε ένα μήνα σχεδόν πριν τις κάλπες του Μάη για την ανάδειξη ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, και το παιχνίδι του κάλπικου διπολισμού ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά. Στόχος να εγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα εργατικά -λαϊκά στρώματα σε μια κούφια αντιπαράθεση και να συγκαλυφθούν οι ουσιαστικές συμφωνίες τους

στα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινότητα του κόσμου. Καλούμε λοιπόν κάθε εργαζόμενο, μικροεπαγγελματία και αγρότη να μην παίξει το παιχνίδι κυβέρνησης και ΝΔ, «ψάξε τις διαφορές», και να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού κάνοντας την πραγματική διαφορά».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα του Θεάτρου Τεχνών ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, που στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασε το βράδυ της Μ. Δευτέρας το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο της Λάρισας.

Ζητώντας δυνάμωμα του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε πως «δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων. ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού», ενώ ασκώντας κριτική στις παρατάξεις Καλογιάννη και Καραλαριώτου περιέγραψε ως «μηδαμινές» τις διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Τις μηδαμινές διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ.α. αστικά κόμματα, φανερώνουν και τα αμέτρητα «σουλάτσα» βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, τα δεκάδες  κομπρεμί που στήνονται τούτες τις μέρες στα ψηφοδέλτια των δήμων και των περιφερειών σε όλη τη χώρα, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φιλοξενούν αμέτρητους γυρολόγους, ακόμη και φασίστες, σε αντιδραστικό μέτωπο απέναντι στους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ.

Και στο δήμο μας εξάλλου εκφράστηκε αυτή η «κινητικότητα», με τελευταία επεισόδια την μετακίνηση του κ. Διαμάντου στα ψηφοδέλτια της Συμπαράταξης και της κ. Καμηλαράκη σ’ αυτό της Ρένας Καραλαριώτου, που το 2014 ο μεν κ. Διαμάντος είχε κατέβει ως «ανεξάρτητος», η δε δεύτερη  βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο του κ. Νασιώκα, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, που  έδωσε το χρίσμα στον κ. Γούλα.

Όλα αυτά τι αποδεικνύουν, ότι δεν τους χωρίζει ουσιαστικά τίποτε, παρά μόνο το ποιος θα έχει την «κουτάλα» της διαχείρισης, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και για το ποιους ξεχωριστούς επιχειρηματίες θα εξυπηρετεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας την αντιπαράθεση Καλογιάννη-Καραλαριώτου ο κ. Κρίκης εκτίμησε πως αφορά «στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για τη δημιουργία του Πάρκου των Ευχών, την υλοποίηση μελετών κλπ.

«Η αντιπαράθεση που άνοιξε όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε Καλογιάννη και Καραλαριώτου, ήταν στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν διστάζει να ξοδεύει 1,5 εκ για τη δημιουργία θεματικών πάρκων πχ. Πάρκο Ευχών, Γι’ αυτό υλοποιεί έργα και μελέτες εκατομμυρίων ευρώ για την αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδίου στο εμπορικό κέντρο της πόλης και πέριξ αυτού με το ΣΒΑΚ, γι’ αυτό δίνει αφειδώς άδειες για ΑΠΕ σε επιχειρηματίες, κάνει συμπράξεις με ΜΚΟ πχ. Greenpeace, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδων ενέργειας από βιομάζα σε σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό φτάνοντας στο παραπέντε των εκλογών θα έχουν παραδοθεί στους δημότες 13 από τις 120 συνολικά παιδικές χαρές που έχει στην ευθύνη του ο δήμος, γι’ αυτό αποδεσμεύονται δεκάδες ΚΧ-ΚΦ χώροι στις συνοικίες που προορίζονταν για πλατείες, παιδικές χαρές και σχολεία.

Γι’ αυτό το  Λύκειο φροντιστηριοποιείται, μετατρέπεται σε αρένα ανταγωνισμού με περισσότερες εξετάσεις, ενώ τα πανεπιστήμια προσανατολίζονται ακόμα περισσότερο στους στόχους για περισσότερα κέρδη των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, τα σχολεία της πόλης μας δεν έχουν αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, γιατί η ΕΕ δεν δίνει τα αντίστοιχα κονδύλια, τα υπουργεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά, και όσοι μας διοικούν φυσικά «νίπτουν τας χείρας τους», υποστήριξε ο υποψήφιος δήμαρχος.

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Οι υπόλοιποι συνδυασμοί στο δήμο Λάρισας έχουν κοινό τόπο, την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό υπόσχονται πράγματα στην ίδια λογική με εκείνη της τωρινής δημοτικής αρχής του κ. Καλογιάννη. Επομένως σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο το πραγματικό δίλλημα για το λαό και τους μικροεπαγγελματίες παραμένει ίδιο: «Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», ανέφερε ο κ. Κρίκης, καταλήγοντας ως εξής:

«Όμορφες πόλεις είναι εκείνες που δεν έχουν ανέργους στις ουρές του συσσιτίου, παιδιά στην εξάρτηση, νοικοκυριά που καίνε γκαζόλαμπες τα βράδια και παγώνουν από το κρύο, που καίγονται από τα μαγκάλια και τα αναμμένα κεριά εκείνοι και τα παιδιά τους.

Γιατί εμείς όταν μιλάμε για την πόλη μιλάμε για τους εργαζόμενους της που μένουν και κατοικούν σ’ αυτή, δεν μιλάμε για πεζοδρόμια, ντουβάρια, και σιντριβάνια, οράματα 15ετιας κ.α.

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών το 5χρονο που πέρασε και εκεί που διοικούν τους δήμους στις μέρες μας. Μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Γιατί ποιος άλλος εκτός από μας θα σταθεί στο πλευρό των χιλιάδων μικροεπαγγελματιών της πόλης, ελαφρύνοντας τους από τα εφάπαξ των τελών, μειώνοντας κατά 40% τα τέλη κοινόχρηστων χώρων στην Α’ ζώνη για τους μικροεπαγγελματίες εστίασης, κατά 50% στη Β’ ζώνη και θα τα καταργήσει για τα μικρά εμπορικά.

Γιατί ποιος άλλος εκτός από μας θα επιβάλει αυξημένα τέλη καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης, στις τράπεζες, τα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, τις αλυσίδες εμπορικών, πολυεθνικές, αλυσίδες καφέ και εστιατορίων. Θα αυξήσει το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους και θα επιβάλει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε στο δήμο και αγγίζουν τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ; Απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους. Ποιος άλλος θα μειώσει τα τέλη καθαριότητας κατά 30% στις λαϊκές αγορές, γιατί επιβαρύνουν  τους μικροεμπόρους και τα λαϊκά στρώματα.

Το κόκκινο ψηφοδέλτιο είναι η απάντηση στο μαύρο του φασισμού και του Εθνικισμού, που δεν μπορούν να το δώσουν εκείνοι που τους είχαν συγκυβερνώντες και συνομιλητές τέσσερα χρόνια.

Το κάλεσμα που απευθύνουμε στο λαό της πόλης είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας και πρέπει να φτάσει παντού. Έχουμε τη δύναμη να πάει σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε λαϊκό σπίτι.

Θέλουμε να έχουμε τη δημοτική αρχή ώστε να αποτελέσει όπλο μαχητικό, να είναι ισχυρή Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι στην ΕΕ και την κυβέρνηση».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ