ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ’19: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ;

Της Ελένης-Μαρίας (Μαριλένας) Θωμοπούλου*, υποψήφιας συμβούλου στην ΠΕ Λάρισας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η τρέχουσα εκλογική μάχη, ειδικά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι μια μάχη υπέρμετρα δύσκολη. Όλες και όλοι έχουμε ακούσει πολλές φορές το «στα αυτοδιοικητικά δεν ψηφίζεις πολιτική ή κόμμα, αλλά πρόσωπα».

Ποιά πρόσωπα όμως; Όλες και όλοι έχουμε κάποιον ή κάποια που κάπου, με κάποια παράταξη κατέρχεται ως υποψήφιος/α. Γνωστό ή γνωστή. Συγγενή. Φίλο ή φίλη. Χειρότερα ακόμη, άτομο στο οποίο θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση. Πλην όμως…

Τα πρόσωπα δεν είναι φορείς απόψεων; Φορείς συγκεκριμένων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών απόψεων; Θεωριών και στάσεων ζωής;

Στις τριπλές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, για τις οποίες έχει μείνει περίπου ένας μήνας, και όπου όλα θα κριθούν στο νήμα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του κόσμου.

Ωστόσο, το κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός και της καθεμιάς μας, είναι ποιά πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και τη διέξοδο από την -πρωτίστως ταξική- πολιτική που τα δημιουργεί.

Μοναδικό κριτήριο πρέπει να αποτελέσει η στάση του κάθε συνδυασμού στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης, από ποιόν και για ποιόν, που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή. Αυτό πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για το «με ποιόν»- είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος/η- τάσσεται ο καθένας και η καθεμία,.

Ο νυν Περιφερειάρχης, στηριζόμενος από τη ΝΔ, ο “πρώτος των πρώτων” στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων, ΕΣΠΑ και λοιπών προγραμμάτων, αποσιωπεί ότι τα απαραίτητα έργα για την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και όχι μόνο, δεν είναι προτεραιότητά του, καθώς δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. και δεν χρηματοδοτούνται από αυτή, αφού δεν αφήνουν επιχειρηματικά κέρδη και δεν είναι “ανταποδοτικά”.

Ο εκλεκτός του τοπικού ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ: αφανής αλλά όχι ήρωας μια 5ετία τώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει τεθεί σε μία διαδικασία να επαναδιεκδικήσει το πόστο του Περιφερειάρχη, χωρίς κανένας να είναι σίγουρος ότι ο ίδιος το έχει επιλέξει, εξυπηρετεί ή έστω καλείται να εξυπηρετήσει δεδομένα συμφέροντα.

Έτεροι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι, που έχουν περάσει από κάθε πιθανό και απίθανο πολιτικό χώρο, σε πολλούς και διαφόρους νομούς και επιμένουν να διεκδικούν εκ νέου μερίδιο στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου, το όποιο σχόλιο περιττεύει.

Τέλος, για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, τους μετανάστες και τους άλλους λαούς, δεν πρέπει να επιτρέψει κανένας να λάβει ούτε μία ψήφο. Δεν πρέπει να πείσει κανέναν και καμία.

Στο διά ταύτα: μεγαλώνοντας, ζώντας και ανασαίνοντας σε τούτη την πόλη, όπου γνωριζόμαστε όλοι και όλες μεταξύ μας, διλήμματα πλασματικά δεν υφίστανται, τουλάχιστον όχι στις τρέχουσες εκλογές.

Το πραγματικό δίλημμα για τον κόσμο της εργασίας και τους ανέργους, τους φοιτητές, σπουδαστές και τους αυταπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και όχι μόνο, τις γυναίκες, τις πραγματικές ριζοσπαστικές δυνάμεις της νεολαίας, των νέων και παλαιότερων επιστημόνων, τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, είναι “ανάπτυξη για ποιόν και από ποιόν”.

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Εδώ κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις τοπικές εκλογές. Οι οποίες τοπικές εκλογές είναι μονάχα η αρχή! Ο πραγματικός αγώνας είναι η συστράτευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Περιφέρεια και Δήμους, με το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και –αν και τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει- στις Εθνικές Εκλογές, ώστε να δώσουμε μαζί αγώνα, σε δρόμους και χώρους δουλειάς, όπου και με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας και η καθεμία, για την ενίσχυση της πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας.

*ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΛΕΝΑ) ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Βοηθός φαρμακείου, επικοινωνιόλογος/δημοσιογράφος. Μέλος της Ε.Ε του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου-Καλλυντικών Ν. Λάρισας. Εργάσθηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, εφημερίδα), ενώ εργάζεται στη Χάλκη Λάρισας.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, τελειόφοιτη Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διπλωματούχος Βοηθός Φαρμακείου 1ου ΔΙΕΚ Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ