ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έφτασε τελικά περί τις 8.15 το βράδυ το Αγιο Φως στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Κανονικά η άφιξη του  ήταν προγραμματισμένη για τις 18:30, όμως όπως έγινε γνωστό υπήρξε καθυστέρηση στην αναχώρηση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Ισραήλ.

Ενόχληση και έντονο παρασκήνιο προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει η υποδοχή του στην Ελευσίνα αντί για την Αθήνα

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αντί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου επρόκειτο εν συνεχεία να μεταφερθεί με ιδιωτικό ελικόπτερο, προκειμένου ακολούθως να ταξιδεύσει με 14 πτήσεις της Aegean σε όλη τη χώρα.

Η αλλαγή στο πρόγραμμα έγινε ξαφνικά το πρωί ενώ ακόμα και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στα Ιεροσόλυμα, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο άλλαξε το πρόγραμμα.

Εξαιτίας της αλλαγής μάλιστα, αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, αν το έπραττε, θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του και ενδεχόμενες άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο ίδιος ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την αλλαγή προγράμματος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, δίχως όμως να λάβει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο υφυπουργός, πάντα σύμφωνα  φέρεται να του είπε πως η εντολή προήλθε από ανώτερα κλιμάκια.

Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον κ. Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.

Ως συνέπεια, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αποφάσισε να μην συνοδεύσει την ελληνική αποστολή η οποία μετέβη σήμερα στα Ιεροσόλυμα υπό τον κ. Μπόλαρη για την τελετή αφής, και δεν προτίθεται να μεταβεί στην Ελευσίνα για την τελετή υποδοχής.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές εάν η Εκκλησία θα λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα μεταβεί τελικά ο μητροπολίτης Μεγάρων Κωνσταντίνος, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η περιοχή.

Τελικά, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Άγιο Φως αναχώρησε στις 18:10, με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας, από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με προορισμό την Αθήνα. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε περίπου στις 8:15 το βράδυ.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

Το ‘Αγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός και μέσω του «Ελ. Βενιζέλου» όπου εταφερθηκε με ελικόπτερο, με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

thetoc.gr – ΦΩΤΟ intimenews

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ