ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΚΟΥΑΪΔΟ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι η «απόπειρα πραξικοπήματος των ακροδεξιών και της διεστραμμένης παρέας του Τραμπ» κατατροπώθηκε από τον στρατό της χώρας.  Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -επρόκειτο

για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια». Ο Μαδούρο είπε δε, ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όλων όσων συμμετείχαν στα χτεσινά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών». Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος». Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Ενσωματωμένο βίντεο

RT

@RT_com

#Caracas descends into chaos as #Venezuela National Guards appear to clash with rival groupshttps://on.rt.com/9tbw 

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην (δημόσια) ειρήνη», συνέχισε.

Όπως είπε, οι «στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια τραγωδία, με 50,100 ή και 200 νεκρούς». «Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε. Ο Νικολάς Μαδούρο αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από την άλλη μεριά, σε νέες συγκεντρώσεις κάλεσε τους υποστηρικτές του ο αυτονακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ισχυρίστηκε δε πως ακόμη μια φορά πως ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. «Ο Μαδούρο δεν έχει ούτε τη στήριξη ούτε το σεβασμό των ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Γκουαϊδό.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν χθες με μια ανακοίνωση του υπουργού Πληροφοριών της Βενεζουέλας,  Χόρχε Ροντρίγκεζ, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter: «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό εμφανιζόταν κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από μια ομάδα ανθρώπων με στρατιωτική περιβολή. Σε βίντεο, που επίσης ανάρτησε στο Twitter, ο «εκλεκτός» των αμερικανών έκανε λόγο για την «τελική φάση» του σχεδίου για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία έχει ξεκινήσει και κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να τον υποστηρίξουν.

Στο πλευρό του βρέθηκε και ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που εδώ και μήνες είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σήμερα «πόζαρε» με ασύρματο, δίνοντας «οδηγίες» για το πραξικόπημα. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», ισχυρίστηκε ο Γκουαϊδό.

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, όπως και συνέβη. Πλήθος υποστηρικτών του συγκεντρώθηκε φωνάζοντας συνθήματα κατά του Γκουαϊδό, της Δεξιάς και των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκφωνώντας λόγους ενημέρωναν για την εξέλιξη της κατάστασης.

Στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του Γκουαϊδό, οι οποίο ενώθηκαν με μια ομάδα στρατιωτών που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, θέλοντας να συμβολίσουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας. Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση. Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι η προσπάθεια πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση είχε ηττηθεί και οι περισσότεροι από τους περίπου 30 στρατιώτες που στήριζαν τον Γουαϊδό έχουν εγκαταλείψει τους δρόμους.

«Έχουμε ατσάλινα νεύρα. Μίλησα με τους διοικητές όλων των δυνάμεων ασφαλείας και διατράνωσαν την πίστη τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Ζητάω τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε τη νίκη και την ειρήνη. Θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο ίδιος ο Μαδούρο προς τον λαό της Βενεζουέλας.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ