ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΩ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας που ζητά πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο ανατροπής ΤΩΡΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει για άλλη μια φορά τους Λαούς να βρίσκονται κάτω από το συνεχή φόβο των πολεμικών σχεδιασμών του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των δορυφόρων του.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει άλλη μια φορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η λεγόμενη καθαρή έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύεται από συνεχείς ελέγχους και αξιολογήσεις, τίποτε δεν περνάει αν δεν έχει την έγκριση των δανειστών, ακόμη και ο κρατικός προϋπολογισμός ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή μετά από έγκριση των δανειστών, όλο το μνημονιακό νομοθετικό οπλοστάσιο παραμένει άθικτο, συνεχίζονται οι δεσμεύσεις για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες, συνεχίζονται ανελλιπώς οι πλειστηριασμοί ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει πλέον καταργηθεί και αντικατασταθεί από την προστασία του δίκιου των τραπεζών.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών συνεχίζουν να βρίσκονται στο «γύψο», συνεχίζεται το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, ενώ συνεχίζει να διευρύνεται η ελαστική, μερική εκ περιτροπής, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα με στόχο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και θύματα Έλληνες και ξένους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση για τέταρτο συνεχή χρόνο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει τις ανατροπές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) που πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα σε ακόμη χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ο συνεχιζόμενος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η συνεχιζόμενη για άλλη μια φορά προσπάθεια νοθείας για έλεγχο των εκλογικών συσχετισμών, η παρεμπόδιση πραγματοποίησης εκλογικών συνεδρίων και τέλος ο διορισμός διοίκησης στη ΓΣΕΕ έχει φέρει το συνδικαλιστικό κίνημα να έχει χάσει το κάθε ίχνος αξιοπιστίας που του είχε απομείνει το έχει οδηγήσει στο τελευταίο σκαλοπάτι.

Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν έχει την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση να διαχειριστεί πολιτικά ζητήματα και να οργανώσει την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Η πολιτική διαχείριση των αυξημένων προβλημάτων της εργατικής τάξης πρέπει να γίνει από εκλεγμένες και όχι διορισμένες ηγεσίες.

Η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ οφείλει να οδηγήσει την κατάσταση έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ένα γνήσιο και χωρίς νοθείες συνέδριο και ταυτόχρονα η νέα ηγεσία οφείλει να αλλάξει πορεία, να εγκαταλείψει τον εναγκαλισμό με τον Ευρωμονόδρομο, την κυβέρνηση και την εργοδοσία και να οργανώσει την αντίδραση και αντίσταση της εργατικής τάξης.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας όλων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας κόντρα στην αγωνιστική αδράνεια με ενωτικές και όχι διαιρετικές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων.

Η ΛΑΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, που πρέπει και μπορούν να πάρουν τη μορφήπανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να γίνει η νέα αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονίων και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τα ψήφισε, ή τα εφάρμοσε, ή τα στηρίζει.

Οι πολιτικές φτωχοποίησης του λαού και μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο των δανειστών δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που δεν είναι μόνο ανατρεπτικός, αλλά και ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος, δρόμος αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ευημερίας, δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

Είναι ο δρόμος της κατάργησης των μνημονίων και της λιτότητας, της διαγραφής του δημόσιου χρέους και της γενναίας «σεισάχθειας» στο χρέος των λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, της εθνικοποίησης των τραπεζών, του σταματήματος των ιδιωτικοποιήσεων, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών.

Είναι ο δρόμος της ρήξης με την Ευρωζώνη, και την ΕΕ και της αποδέσμευσης απ’ αυτήν στη βάση ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για ένα νέο βιώσιμο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Σήμερα συνεχίζεται η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της ΛΑ.Ε. και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές. Ισχυρή ΛΑ.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση να υπάρξει πραγματική και πολύ πιο δυναμική αντιπολίτευση, για αποτελεσματική εκπροσώπηση των εργατικών συμφερόντων και αιτημάτων στη Βουλή και ευρωβουλή για συγκρότηση μετώπου Αριστερών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων και για το άνοιγμα ενός εναλλακτικού στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο ελπιδοφόρου δρόμου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ