“ΠΕΡΙ ΑΘΥΡΜΑΤΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΙΙ”  ΤΟΥ VAKAS ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Μαΐου 2019  στις 12:00 το μεσημέρι, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Λαρισαίου εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Κλεάνθους 57. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την νέα του θεματική ενότητα επηρεασμένος από μαρτυρίες παλαιών παιχνιδιών.

Η κ. Ειρήνη Κουτσούδη πρόεδρος του Μουσείου αναφέρει στο προλογικό σημείωμα του καλαίσθητου επετειακού τεύχους: Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με πολλή χαρά παρουσιάζει την έκθεση του πολυβραβευμένου εικαστικού κυρίου Μιχαήλ Βακαλούλη, με τίτλο “Περί αθυρμάτων λόγος II”. Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, στους οποίους στεγάζεται το μουσείο. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και ταυτόχρονα, ένας πολιτιστικός φορέας, που ιδρύθηκε στην πόλη μας το 1997, με σκοπό να προσφέρει στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες αλλά και επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Το θέμα, το οποίο παρουσιάζει ο καλλιτέχνης μέσα από τους πίνακες του, έχει όχι μόνο γνωστικό, αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια και θα έρθουν σε επαφή με μία εποχή, που έχει περάσει αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί ο πολιτισμός και η παράδοση μας πρέπει να συνεχίζεται και να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών. Τα έργα του καλλιτέχνη, λάδια και ακρυλικά σε καμβά αναβιώνουν σκηνές παιχνιδιών ξεχασμένα στο χρόνο.

Ο  κ. Γιάννης Χριστάκης, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος- εικαστικός αναφέρει στο τεύχος τα εξής: Στιγμές που είναι συνδεδεμένες με ανεμελιά, φίλους και παιχνίδια κάποιο καλοκαιρινό σούρουπο σε μια αυλή που ευωδιάζει το αγιόκλημα και μοσχοβολά η καρδιά μας. Λόγια του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (vakas),  λόγια αυθόρμητα, που ταυτίζονται με την παιδική μας ηλικία, τις ατέλειωτες στιγμές παιχνιδιού, μνήμες που μας δημιουργούν ευχάριστες εικόνες χαράς. Το ίδιο συναίσθημα χαράς και ζεστασιάς μπορούμε να βιώσουμε και στα έργα του καλλιτέχνη.  Η εξπρεσιονιστική δομή των έργων του Βακαλούλη, οι αντιθέσεις θερμών και ψυχρών τόνων, η αφαιρετική διάθεση και η απλότητα των σχημάτων ενδυναμώνουν αυτό το συναίσθημα και τελικά μας οδηγούν και μας συνδέουν με το παρελθόν της αυθόρμητης παιδικής μας αθωότητας. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 4 έως 31 Μαΐου 2019 και στα πλαίσια της έκθεσης θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά μέσω του Μουσείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ