ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ Θ. ΚΟΥΡΕΜΠΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Ευρεία σύσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη και του προέδρου του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων του δήμου Τυρνάβου, του αντιπεριφερειάρχη Α. Μπίλλη και του δημάρχου Π. Σαρχώση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχείο του Τυρνάβου με σκοπό να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την έγκαιρη και δίκαιη

αποζημίωση των αγροτών που είδαν τις καλλιέργειές τους να πλήττονται ολοκληρωτικά από τις χαλαζοπτώσεις του Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της διεξοδικής και πολύωρης συζήτησης ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Σ. Ταμπόσης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών, και τόνισε ότι καλό θα είναι να δοθεί και ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασία και την πληρωμή των πληγέντων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγκος μίλησε για την ανάγκη δίκαιων αποζημιώσεων ενώ επέκτεινε τη συζήτηση μιλώντας για αδικίες σε βάρος των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στα προγράμματα αναμπέλωσης και νέων φυτεύσεων και ζητώντας διόρθωση αυτών των αδικιών. Ο κ. Τσιτσιρίγκος με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες τόνισε ότι θα έπρεπε να εξετάσει ο ΕΛΓΑ το ενδεχόμενο να δώσει προκαταβολή για τις αποζημιώσεις άμεσα στους πληγέντες ώστε να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους εργασίες. Τέλος ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Κόκκαλη να εξετάσει το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης του συνεταιρισμού για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνου προγράμματος πιστοποίησης του μαύρου μοσχάτου Τυρνάβου.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος των αμβυκούχων Αντ. Τσικριτσής αφού τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους πληγέντες αμπελοκαλλιεργητές να αποστάξουν την παραγωγή που χτυπήθηκε από το χαλάζι και δεν μπορεί να πουληθεί, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες για την απόσταξη από τους διήμερους.

Παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στ. Τσικριτσή ο οποίος αφού ζήτησε να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δημιουργεί προβλήματα και αδικίες σε βάρος των αγροτών, τόνισε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% της ζημιάς και εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις και το ύψος των αποζημιώσεων. Παράλληλα τόνισε τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του de minimis και στα προγράμματα ΠΣΕΑ προηγούμενων ετών.

Διευκρινίσεις για την εκτιμητική διαδικασία και για τις ενστάσεις ζητήθηκαν από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Δαμασίου και Αμπελώνα Γ. Γκανά και Γ. Σακοράφα, αλλά και από απλούς αγρότες που τόνισαν κάποιες αστοχίες που δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία των εκτιμήσεων.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μπίλλη που μίλησε για καταστροφική χαλαζόιπτωση σε όλο το νομό, αλλά και από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μάτι Σ. Τζιούφα ο οποίος στάθηκε και στο πρόβλημα των αμυγδαλοπαραγωγών.

Ο Β. Κόκκαλης

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κόκκαλης αφού τόνισε ότι το υπουργείο έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της χαλαζόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, κάτι που πιστοποιείται και με τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και της διοίκησης του ΕΛΓΑ στην περιοχή, σημείωσε ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσικριτσή για τις διευκολύνσεις στους πληγέντες από Τράπεζα και ΔΕΗ σημείωσε ότι με παρέμβασή του θα υπάρξει πάγωμα οφειλών προς την Πειραιώς για τους χαλαζόπληκτους και δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ αφού υπάρχουν οι σχετικές δεσμεύσεις από τις διοικήσεις τράπεζας και επιχείρησης.

Για τα θέματα της αναμπέλωσης, των νέων φυτεύσεων και του τσίπουρου παρέπεμψε σε συσκέψεις που θα γίνουν πολύ σύντομα στο υπουργείο.

Ο Θ. Κουρεμπές

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές αφού διαβεβαίωσε για τις προθέσεις του οργανισμού να αποζημιώσει δίκαια του πληγέντες, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών των αγροτών και αποζημιώσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% λέγοντας τη φράση “το όλα τα λεφτά όλα τα κιλά στις αποζημιώσεις οδήγησε τον ΕΛΓΑ στην υπερχρέωση” και αναγκάστηκε ο ελληνικός λαός και οι αγρότες να πληρώσουν αυτή την υπερχρέωση.

Ο Π. Σαρχώσης

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο δήμαρχος κ. Σαρχώσης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ υπουργείου, ΕΛΓΑ και αγροτών, και δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τους αγροτοσυνδικαλιστές και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα στηρίξει τον αγροτικό κόσμο στα δίκαια αιτήματά του.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ