ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑ 43 ΕΚΑΤ. € ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ετοιμες μεγάλες παρεμβάσεις και… για την επόμενη ημέρα – Απ. Καλογιάννης: Ζητάμε από τους Λαρισαίους ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας

Την υλοποίηση έργων ύψους 43 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Από το σημαντικό αυτό κατάλογο των έργων, το μεγαλύτερο μέρος τους (30 εκατ. ευρώ) είναι ήδη ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας και τομεακά προγράμματα υπουργείων) το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης, ενώ άλλα έργα  13 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, τονίζει ότι η ουσιαστική και αθόρυβη δουλειά σχεδιασμού  που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια έχει φέρει ήδη τα πρώτα μεγάλα έργα τα οποία θα συνεχιστούν αδιάκοπα και την επόμενη θητεία. Μάλιστα ο δήμαρχος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι Λαρισαίοι στις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαΐου, θα τον εμπιστευθούν εκ νέου και θα του δώσουν ισχυρή εντολή και επομένως τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους είναι τα έργα του ΣΒΑΚ και του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Θεσσαλίας όπως βρίσκονται ιδιαίτερα σημαντικά έργα η ανάπλαση της τάφρου Ι1 (700.000 ευρώ), σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων     500.000 ευρώ, Εργα βελτίωσης προσβασιμότητας 540.000 ευρώ, η ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού , 5 εκατ. ευρώ,  η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών – Ιουστινιανού 1,7 εκατ. ευρώ, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας (Κολοκοτρώνη – Λ. Κατσώνη, 1,8 εκατ. ευρω,  Ηλιοδώρου, Ρούσβελτ  1,4 εκατ. ευρώ)

Στο ίδιο πρόγραμμα υπο αξιολόγηση βρίσκονται προτάσεις του Δήμου για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας με 1,1 εκατ. ευρώ, η λειτουργία δομής φιλοξενίας αστέγων με 400.000 ευρώ κλπ.

Επίσης ενταγμένα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (εκτός της στρατηγικής ΒΑΑ) είναι τα έργα της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης του 5ου ΓΕΛ Λάρισας με 1 εκατ. ευρώ, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών Ομάδων», Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΠΗ με 700.000 ευρώ, καθώς και έργα βελτίωσης κινητικότητας στην οικισμό Γιάννουλης με 913.000 ευρώ.

Στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ έχει ενταχθεί η αναστήλωση – επανάχρηση του κτιρίου «Μπεζεστένι» στο λόφο του Φρουρίου με 5 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχουν ενταχθεί έργα όπως η ανέγερση του 24ου Δημοτικού Σχολείου με 4,2 εκατ. ευρώ, η προμήθεια εξοπλισμού για παιδικές χαρές με 1,2 εκατ ευρω, η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων με 1,9 εκατ. ευρώ. Επίσης το «Πράσινο Ταμείο» έχει αποφασίσει και εντάξει γιοα χρηματοδότηση την ανάπλαση της πλατείας Εργατικής Πρωτομαγιάς με 1,3 εκατ. ευρώ

Υπο έγκριση βρίσκονται σε διάφορα προγράμματα  οι προτάσεις του Δήμου Λαρισαίων για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Οpen Mall με 1,7 εκατ. ευρώ, η αναστύλωση του κτιρίου Κονάκι Αβέρωφ με 4,5 εκατ. ευρώ, η ανάδειξη μονοπατιού στην παραπήνεια περιοχή Τερψιθέας, μέσω του προγράμματος LEADER.

Επίσης,  δήμος έχει καταθέσει προτάσεις για ένταξη σε άλλα προγράμματα για την κατασκευή του κεντρικού Πράσινου Σημείου, τον εξοπλισμό ΔσΠ βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης.

Τέλος, σε ότι αφορά στην εκπόνηση μελετών προκειμένου να ωριμάσουν έργα και παρεμβάσεις σημειώνεται πως ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση μελετών για την διαμόρφωση της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ, ενώ αναμένονται αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις μελετών που αφορούν:

– Μελέτη Συντήρησης Αναστήλωσης και Επανάχρησης Διατηρητέου Κτηρίου «Μουσσόν» με κόστος μελετών  370.000 ευρώ

– Κατασκευή Μικρού Πράσινου Σημείου που θα λειτουργεί ως Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με κόστος μελετών 30.000 ευρω

– Κατασκευή Μονάδας Παραγωγής και καύσης Βιοαερίου εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος 1MWe, με κόστος μελετών 110.000 ευρω

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ