ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας 

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας , μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό σε επαγρύπνηση, σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Ο λαός μας να μην «τσιμπήσει» στον επικίνδυνο εφησυχασμό που σκόπιμα καλλιεργούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να συγκαλύψουν τους ολοένα αυξανόμενους ανταγωνισμούς στην περιοχή, την κλιμάκωση της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή δεκάδων κρατών.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδια της Άγκυρας ούτε εκδηλώσεις «εκνευρισμού». Η κατάσταση είναι πραγματικά επικίνδυνη.  Η εκτίμησή μας αυτή στηρίζεται στις εξής αποδείξεις :

  • Παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” και το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”
  • Τις συνεχώς διογκούμενες προκλήσεις και απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για την Κύπρο και το Αιγαίο
  • Την όξυνση της επιθετικότητας του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τον αποκλεισμό από στεριά και θάλασσα.

Η ΕΕΔΥΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει τους κινδύνους στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, από τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση”. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, με αιχμή του δόρατος τη στρατηγική της θέσης και τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει. Παράλληλα με τις έρευνες, τις γεωτρήσεις, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων, πρώτων υλών, συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός, στήνεται ένα ολόκληρο πλέγμα από βάσεις και στρατηγεία, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες συγκρούσεις κι επεμβάσεις.

Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας με Κύπρο – Ισραήλ – Αίγυπτο κλπ. που διευρύνονται πλέον με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες στη συνέχεια, δεν έβαλαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Τα παζάρια Τουρκίας – ΗΠΑ και Τουρκίας – ΕΕ δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν αντικειμενικά να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού, όπως διαφημίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Προωθούν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή κι επιδιώκουν να κρατήσουν με το μέρος τους την Τουρκία, να ανακοπεί με κάθε τρόπο η διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτο γίνεται φανερό και από το νομοσχέδιο του γερουσιαστή Μενέντεζ για το ενεργειακό στην περιοχή, την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για την ενδυνάμωση των σχέσεών της με την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν. Ο λαός να τιμωρήσει και με την πάλη του και με την ψήφο του την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που «ως γεωπολιτικός μεντεσές» παίρνει τα συγχαρητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών , για το συστηματικό ξέπλυμα του ιμπεριαλισμού, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που από τη μια τον ματώνουν καθημερινά με αβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή τον στέλνουν στο πολεμικό σφαγείο. Μόνο οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να εγγυηθούν ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, με πραγματική ειρήνη και ευημερία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ