ΆΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2008

Ερώτηση του Κ. Μπαργιώτα στον υπουργό Παιδείας

Το 2008 διενεργήθηκε γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων πλην δασκάλων (αριθμ. 1Π/2008, 2Π/2008, 3Π/2008, 4Π/2008 και 5Π/2008 Προκηρύξεις ΑΣΕΠ) και συντάχθηκαν οι πίνακες με σειρά κατάταξης. Το Υπουργείο Παιδείας δεν προέβη ποτέ σε ανοιχτή πρόσκληση προς τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς,

ώστε να πραγματοποιηθούν οι διορισμοί με βάση τη σειρά κατάταξης του πίνακα ΑΣΕΠ 2008. Περίπου 480 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους και δικαιώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στους διορισμούς μόνο των δικαστικά προσφυγέντων. Η απόφασή του εγείρει εντονότατες αντιδράσεις, καθώς απαξιώνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς με υψηλές βαθμολογίες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008. Η στάση του Υπουργείου οδηγεί σε άνιση μεταχείριση επιτυχόντων και είναι και αντιφατική, δεδομένου ότι από τη μια με το ν.4589/2019 δεν λαμβάνει υπόψη τις βαθμολογίες του ΑΣΕΠ στο νέο σύστημα προσλήψεων-προσοντολόγιο, τη στιγμή που, από την άλλη, αποφασίζει να διορίσει τους δικαστικά δικαιωθέντες-επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008, πανηγυρίζοντας μάλιστα για αποκατάσταση μιας αδικίας που υπέστησαν επί δέκα χρόνια.

Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προβεί σε διορισμούς από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, υποχρεούται να διορίσει το 40% του κάθε κλάδου από τον πίνακα του ΑΣΕΠ με βάση τη σειρά κατάταξης στον πίνακα και όχι να περιοριστεί αποκλειστικά σε όσους δικαιώθηκαν δικαστικά. Εύλογα τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν ομαδικές προσφυγές εκπαιδευτικών-επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008, που όμως δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους, προκειμένου να διοριστούν. Επίσης, ήδη (3/5/2019) κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα εκπαιδευτικών της κατηγορίας ΠΕ60 εναντίον του υπουργείου Παιδείας εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ρωτά τον Υπουργό με ποιο τρόπο σκοπεύει να αποκαταστήσει την κατάφωρη αδικία σε βάρος των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους, και αποκλείονται τώρα του διορισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ