ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΔ – ΔΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, έχει  ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο με απροκάλυπτο  στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό,  σε  αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ούτε λέξη μέχρι τώρα από τη ΔΑΚΕ για τη φρίκη που περιμένει μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αν ποτέ εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Γιατί απλά η ΔΑΚΕ είναι ο Δούρειος ίππος για την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, για την εμπορευματοποίηση της γνώσης σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

Οι  λέξεις αναβάθμιση, ελευθερία, καινοτομία, αυτονομία, αριστεία, πρότυπα, διαστρέφονται και χάνουν το αληθινό τους νόημα, καθώς ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος της Ν.Δ. :

  • Οικονομική αυτονομία σχολείου με όρους που θυμίζουν πολυεθνική εταιρεία.
  • Έσοδα σχολείων από εκμετάλλευση και ενοικίαση χώρων τους.
  • Άσκηση ανήλικων μαθητών σε επιχειρήσεις.
  • Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών),
  • Πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες,
  • Άρση της της μονιμότητας των εκπαιδευτικών.
  • Κουπόνια (vouchers) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου και ανάλογη με τον αριθμό των κουπονιών χρηματοδότηση των σχολείων – κατηγοριοποιεί και αποδυναμώνει αισθητά τα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να οδηγούνται σε κλείσιμο και να διευρύνονται οι εκπαιδευτικές ανισότητες.
  • Επαναφορά της καταργημένης ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και σύνδεση με μισθολογική εξέλιξη, εξωτερική αξιολόγηση σχολείων και ανάλογη χρηματοδότηση, σχολεία δηλαδή που θα αναζητούν πόρους και χορηγούς.
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάλυψη κενών στα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.
  • Εξετασιοκεντρικό Λύκειο, εξετάσεις από τάξη σε τάξη με Τράπεζα θεμάτων και εθνικό απολυτήριο με συνυπολογισμό του βαθμού όλων των τάξεων. Δοκιμασμένες μέθοδοι που οδηγούν σε αύξηση της παραπαιδείας (ιδιωτικοποίησης), σε σχολική διαρροή και μορφωτικό αποκλεισμό.

Στο όνομα της «αναβάθμισης» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ιδού το  νέο αγοραίο νεοφιλελεύθερο σενάριο:

  • Αυτονομία ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, Επιλογή τομέων, πιστοποιήσεων, πρακτικής άσκησης και ειδικών μαθημάτων από συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα οι «κοινωνικοί εταίροι» (επιχειρήσεις και εργοδότες δηλαδή, που θα διαμορφώνουν προγράμματα σπουδών).
  • Τα πρότυπα ΕΠΑΛ και σε 2 χρόνια όλα τα ΕΠΑΛ θα έχουν συμβούλιο σύνδεσης με αγορά εργασίας από διευθυντές ΕΠΑΛ, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων. Είναι η πλήρης υποταγή των επαγγελματικών Λυκείων στην τοπική αγορά εργασίας και η επαναφορά “διαθεσιμοτήτων” όταν η αγορά θα κρίνει πως δεν της κάνουν οι ειδικότητες…
  • Επαναφορά της κατάρτισης σε μεταγυμνασιακό επίπεδο και της μαθητείας ανηλίκων.
  • Στη μαθητεία θα διδάσκουν επαγγελματικά στελέχη επιχειρήσεων.
  • Τα ΕΠΑΛ δεν θα εποπτεύονται από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών, όπως τώρα, άρα όλο το σύστημα μπαίνει στη λογική της στενής κατάρτισης και της αγοράς.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά καιρούς  είναι αποκαλυπτικές:

“δεν είμαι διατεθειμένος, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων – να δούμε πραγματικά πόσους δασκάλους και καθηγητές χρειαζόμαστε και που τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας – το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι  ξεπερασμένο κ.α.”

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να καταδικάσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να γίνει ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί  μαζί με το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας και για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού, ενός πραγματικά ποιοτικού σχολείου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και  θα παραμένει ανοιχτό στις ανάγκες όλων των μαθητών/τριών του και της κοινωνίας.

ΣΥΝ.Ε.Κ. – ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ