ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Νέα ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας για το νερό στην Κρανιά

Την Τρίτη 7/5/19 κλιμάκιο της ΔΕΥΑΕΛ επισκέφτηκε την Κρανιά με σκοπό, όπως έγραφε η ανακοίνωση, να ενημερώσει τους κατοίκους για τα θέματα του δικτύου ύδρευσης, μετά τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που είχαμε το Πάσχα.

Η όλη προσπάθεια δεν κατέληξε πουθενά, καθώς η μόνη προσπάθεια που έγινε ήταν για να πειστεί ο κόσμος, ότι σε καμία περίπτωση δεν έφταιγε το νερό. Δεν έπεισαν κανένα, γιατί δεν απάντησαν σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα, που τέθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες.

Είναι πολύ δύσκολο, να βρεθεί άλλος κοινός παράγοντας, που να οδηγήσει σε τόσα πολλά, ταυτόχρονα  κρούσματα, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (όπως κοιλιακούς πόνους, διάρροια, εμετό, πυρετό κ.α.).

Από την κουβέντα που γίνεται στο χωρίο φαίνεται ότι τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά, καθώς εκείνες τις μέρες στο χωριό βρισκόταν εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, απόδημοι και επισκέπτες, οι γειτονιές και τα σπίτια ήταν γεμάτα, γι’ αυτό τα κρούσματα (που στην πλειονότητα τους δεν απευθύνθηκαν σε δομές υγείας) υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες. Υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτοί που ήταν «τυχεροί» και δεν νόσησαν εκείνες τις μέρες έπιναν εμφιαλωμένο νερό. Επίσης δεν νόσησαν άτομα που ήρθαν τη Δευτέρα και είχαν μάθει ήδη για το θέμα, όποτε απέφυγαν την κατανάλωση νερού του δικτύου.

Επίσης βασικό ζήτημα παραμένει αν το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση, καθώς όλος ο κόσμος ακόμα προμηθεύεται εμφιαλωμένα νερά.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν τις προηγούμενες μέρες παραμένουν αναπάντητα, αναφέρουμε κάποια για υπενθύμιση:

  1. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη μαζική γαστρεντερίτιδα;
  2. Έγινε χλωρίωση στο νερό και πότε; Λειτουργούσε όλες τις ημέρες το σύστημα χλωρίωσης;
  3. Έριξαν στο δίκτυο νερό από δεξαμενή- αποθήκη στον Άγιο Απόστολο;
  4. Ποιος επίσημος φορές θα μας πει υπεύθυνα αν το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση και πότε;
  5. Έχει γίνει διερεύνηση μήπως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες επιμόλυνσης (π.χ. Βλάβη στο δίκτυο, εισροή λυμάτων, κτλ)

Καθώς τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και δεν υπάρχει καμία διαχείριση του ζητήματος, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ελασσόνας ζητάμε:

  • Να γίνει άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το νερό στην Κρανιά
  • Να παρθούν μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων, όπως παροχή πόσιμου νερού (είτε εμφιαλωμένου, είτε με άλλο τρόπο που να τηρεί τις υγειονομικές προϋποθέσεις) μέχρι να γίνει επίσημη ανακοίνωση ότι το νερό είναι κατάλληλο.
  • Δήμος, Περιφέρεια αλλά και κρατικός μηχανισμός να προβούν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες ώστε το νερό του δικτύου να εξακριβωθεί ότι είναι ασφαλές και να γίνει επίσημη ανακοίνωση στους κατοίκους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ