ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ «ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ»

«Την ώρα που οι περισσότεροι θεωρούμε το σωφρονιστικό σύστημα εκδικητικό κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι που το παλεύουν. Πρόκειται για μια συγκινητική προσπάθεια, όχι γιατί οι συγγραφείς αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά γιατί τα κείμενα γράφτηκαν με περίσσιο κουράγιο και δύναμη».

Αυτά αναφέρθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Λεσχών Πολιτισμού και Βιβλιοθηκών και της Λάρισας «Πόλη που Μαθαίνει» του Δήμου Λαρισαίων, που σε συνεργασία με το 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας και το σύλλογο «Διέξοδος» παρουσίασαν το βιβλίο «εκ προθέσεως» με κείμενα δημιουργικής γραφής έγκλειστων στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευόμενων στο σχολείο της φυλακής.

«Στην ουσία δεν πρόκειται για μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά για μια προσπάθεια του «περιθωρίου» να εκφραστεί «εκ προθέσεως», να σταθεί στα πόδια του, να μοιραστεί την ψυχή του με την υπόλοιπη κοινωνία», ανέφεραν οι διοργανωτές, ενώ για το βιβλίο αλλά και την εμπειρία της συνεργασίας τους με τους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Λάρισας μίλησαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια και η Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γ. Γιαννακόπουλο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Κατερίνα Μπέκου και ο Απόστολος Λύγδας διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο με συνοδεία πιάνου από την Φρόσω Κτιστάκη, ενώ η πιανίστρια μαζί με τον μουσικό Όμποε Δημήτρη Χατζούλη και την Έλενα Γκατζά απέδωσαν κλασσικά μουσικά αποσπάσματα.

Για για την εμπειρία της συγγραφής μίλησαν έγκλειστοι συγγραφείς και οι συντονίστριες Δέσποινα Μήτσιου και Βασιλική Κουτζεκλίδου, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα των έγκλειστων, καθώς είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η έκδοση του βιβλίου «εκ προμελέτης», ενώ στο φουαγιέ του Χατζηγιάννειου εθελόντριες της «Διεξόδου», του ΝΠΙΔ για την αντεγκληματική πολιτική, το σωφρονισμό και την επανένταξη, παρουσίασαν έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες των έγκλειστων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ