ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Βέβαιος για την εκλογική νίκη της Συν Πολιτεία, εμφανίστηκε από τον Αμπελώνα ο Παναγιώτης Σαρχώσης

Για συγκινητική παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια εκλογικού κέντρου της Συν Πολιτείας στον Αμπελώνα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης και εκ νέου υποψήφιος ευχαριστώντας τους δημότες για τη στήριξη στον ίδιο και στο συνδυασμό.

Αναφερόμενος στους συνεργάτες και στους υποψήφιους τόνισε:

“Όσες και όσοι συμμετέχουμε στους συνδυασμούς της συνΠολιτείας, μπορεί να έχουμε διαφορετικές διαδρομές στα κοινά, μπορεί να έχουμε διαφορετικά πολιτικά μετερίζια, μας ενώνει όμως η πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να είναι κύτταρο αποδοτικών και αποτελεσματικών συνεργασιών, να είναι φορέας υποστήριξης των δημοσίων αγαθών, να είναι ο θεσμός που θα αναγεννήσει την τοπική κοινωνία, με όραμα και στρατηγική, με σχέδιο και στόχους, με διαφάνεια, αξιοκρατία και δημοκρατία. Να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμός ανάδειξης μιας αλληλέγγυας κοινωνίας

Απέναντι σε Δημοτικές Αρχές του παρελθόντος, που βολευτήκαν στον περιθωριακό ρόλο της αυτοδιοίκησης, που άσκησαν και αρκέστηκαν σε μια «ουδέτερη» και αναιμική πολιτική, εμείς εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να ασκούμε πολιτική και να μας σέβονται η κυβέρνηση και η περιφέρεια, οι πολίτες και οι παραγωγοί μας, να θεωρούν το Δήμο αξιόπιστο συνομιλητή και θεσμικό παράγοντα, αποδείξαμε ότι είμαστε πολιτικά αποτελεσματικοί και εξωστρεφής, με αγώνες και αγωνίες, με σχεδιασμό και πολιτικό λόγο, με επιμονή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ορίσουμε το παρών και το μέλλον.

Απέναντι σε «παράδοξες» και αυταρχικές πολιτικές, εμείς προβάλλουμε το πρότυπο ενός νέου «κοινοτισμού», μιας νέας συνΠολιτείας και αναδείξαμε το ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση στην προώθηση και επίλυση ζωτικών προβλημάτων.

Απέναντι στην αδράνεια και τις πολιτικές απορρύθμισης της κοινωνίας, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να πραγματώσουμε ένα «αξιο-βίωτο» τόπο, που σέβεται τον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για έναν τόπο, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε να ξεπεράσουμε αντιθέσεις του παρελθόντος, να νικήσουμε την καχυποψία και να εδραιώσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κοινωνική ισονομία, είναι το χρέος μας απέναντι στο κοινό μας μέλλον. Είμαστε η δημοτική αρχή που μπροστά στην ένταση των κοινωνικών αλλαγών, συγκροτήσαμε και προτείνουμε ένα σχέδιο για την οργάνωση της ζωής μας, για την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Γι΄ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε το ήθος και την αξιοπιστία, γιατί οι πολίτες, μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και σεβασμό, γιατί είμαστε αποτελεσματικοί και επιλύουμε προβλήματα, γιατί μοχθούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, με επιμονή και αγωνία, μέσα σε αντίξοες οικονομικά και θεσμικά συνθήκες να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους για την καθημερινή μας ζωή. Εσείς οι πολίτες του Αμπελώνα το γνωρίζεται καλά αυτό”.

ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευσή του 2014 για τη μείωση του ειδικού τέλους 80% στο νερό και τον αγώνα που έδωσε η δημοτική αρχή για να την τηρήσει λέγοντας:

“Τον Μάιο του 2014 την ημέρα τον εγκαινίων του εκλογικού μας κέντρου, είχα εξαγγείλει την οριστική αναστολή της επιβολής του τέλους 80%, πολλοί τότε το θεώρησαν προεκλογική εξαγγελία, για μένα όμως ήταν δέσμευση και ορθή πολιτική ανάταξης της ΔΕΥΑΤ. Ας θυμίσω τα γεγονότα, τα είπα και στον Τύρναβο και δεν θα κουράζομαι να τα επαναλαμβάνω, γιατί είναι παράδειγμα πολιτικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, που τόσο έχουμε ανάγκη στο δημόσιο βίο

Το 2014 οι μισοί δημότες καταναλωτές νερού είχαν μεγαλύτερο κόστος από τους άλλους μισούς. Πάνω από το 25% των καταναλωτών αρνούνταν να πληρώσουν νερό και όλα αυτά γιατί υπήρξε μια αναποτελεσματική και ανορθολογική τιμολογιακή και όχι μόνο πολιτική που είχε εφαρμοσθεί. Σήμερα όλοι οι δημότες – καταναλωτές νερού πληρώνουν το ίδιο. Όλοι οι δημότες – καταναλωτές πληρώνουν όσο καταναλώνουν. Σήμερα πληρώνουμε το φθηνότερο νερό σ’ όλη τη χώρα, χωρίς τέλος 80% το είχαμε υποσχεθεί και το υλοποιήσαμε. Κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο μας είπαν πως θα καταστρέψουμε την επιχείρηση την ΔΕΥΑΤ.

Σήμερα συνεχίζουμε να έχουμε μια υγιή ΔΕΥΑΤ, που δεν χρωστά σε κανένα, που έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους καταναλωτές και ετοιμάζεται να κάνει στην επόμενη πενταετία το μεγαλύτερο επενδυτικό άλμα στην ιστορία της ύψους 26.500.000 €.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλες δεσμεύσεις υπογραμμίζοντας τα εξής:

“Πάλι σε εκείνη την ομιλία μου το 2014, για να θυμόμαστε και να κρίνουμε, είχα αναφερθεί στην ανάταξη των υποδομών του Αμπελώνα και συγκεκριμένα για την ανάγκη παρεμβάσεων:

  • στην καθαριότητα και φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων και την ανάπλαση του αρδευτικού αύλακα που διέρχεται από την πόλη
  • στην δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων
  • στην ανάπλαση σε αθλητικό κέντρο του σταδίου της πόλης
  • στην μετατροπή του κτηρίου του παλιού Δημαρχείου σε πολιτιστικό κέντρο και την αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
  • στα έργα αγροτικής οδοποιίας και ιδιαίτερα τον δρόμο προς το πεδίο βολής

δεν είχαμε προβλέψει όμως, ούτε μας είχε ενημερώσει κανείς από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την κατάσταση, στα κοιμητήρια και τις παιδικές χαρές, ούτε τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα στο πολεοδομικό σχέδιο του Αμπελώνα, στο σχέδιο της επέκτασης του Αμπελώνα, στις χρήσης γης του κέντρου του Αμπελώνα, στα ιδιοκτησιακά προβλήματα μέσα στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Είναι προβλήματα που υποθηκεύουν την ίδια την ανάπτυξη της πόλης, που βάζουν τροχοπέδη στο σχεδιασμό του πάρκου, στην επίλυση του προβλήματος εισόδου του Αμπελώνα από την Λάρισα. Δεσμευόμαστε εδώ και τώρα, όπως τότε και εκεί ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης τους, όπως λύσαμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε πριν πέντε χρόνια”.

Σε απάντηση αυτών που υποστηρίζουν, ότι η δημορική αρχή αδιαφόρησε για τον Αμπελώνα ανέφερε:

  • στους κοινόχρηστους χώρους του Αμπελώνα, αντικαταστήσαμε το σύνολο σχεδόν των υπόγειων δικτύων άρδευσης, εγκαταστήσαμε δεκάδες αυτόματα συστημάτα ποτίσματος, αντικαταστήσαμε και συντηρήσαμε εγκαταστάσεις φωτισμού, κουρέψαμε και κατεβάσαμε επικίνδυνα κλαδια μεγάλων δέντρων μετά από μελέτη και εγκρίσεις, καθαρίσαμε τον αρδευτικό αύλακα δύο φορές και τοποθετήσαμε προστατευτικές μπάρες, , συντηρήσαμε τις πλακοστρώσεις και τα παγκάκια της κεντρικής πλατείας, αλλά και το ρολόι εδώ μπροστά μας, μεταφέραμε το άγαλμα της «Αγρότισσάς», επιλύσαμε το πρόβλημα της αποχέτευσης ομβρίων στην Θερμοπυλών και έγινα τσιμεντοστρώσεις πεζοδρομίων, προσβάσεις και την σημάνσεις ΑΜΕΑ. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα μιας πόλης που πράγματι είχαμε παραλάβει εγκαταλειμμένη.
  • στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου υλοποιήσαμε παρεμβάσεις εξωραϊσμού στα στέγαστρα, στα καμαρίνια και τους χώρους υγιεινής, στην άρδευση και φύτευση του πάρκου, στην καθαριότητα του, στην υπογείωση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, στις περιφράξεις και τα ξύλινα γεφύρια.

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους του Αμπελώνα ξεπέρασε τις 300.000 και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τα οικονομικά τις ΤΑ και φυσικά και του Δήμου Τυρνάβου.

  • στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου που πήραμε σαν Δήμος ύψους 200.000 € το διαθέσαμε για να επιλύσουμε προβλήματα της πόλης του Αμπελώνα και συγκεκριμένα: την κατασκευή δύο παιδικών χαρών και την μελέτη για την αναθεώρηση 350 στρεμμάτων του σχεδίου της πόλης, ενώ με ίδιους πόρους του δήμου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της πράξης εφαρμογής της ανατολικής γειτονιάς που χρόνιζε και ταλαιπωρεί ακόμα τους συνδημότες μας από το μακρινό 2004 και τα δύο σχέδια βρίσκουν την οριστική τους λύση, μέσα στο 2019 και δεσμεύομαι εδώ και τώρα πως στη νέα περίοδο θα λύσουμε και το υπόλοιπο πρόβλημα της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης

Νέα έργα

Ο κ. Σαρχώσης παρουσίασε στη συνέχεια τα έργα που πρόκειται να γίνουν άμεσα έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση:

  • έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων του Αμπελώνα προϋπολογισμού 1.200.000 € από το περιφερειακό ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των οδών Ειρήνης και Καραϊσκάκη, ένθεν και ένθεν του αύλακα, την λαϊκή αγορά και την κατασκευή 3 χλμ ποδηλατόδρομου, από το χώρο των σχολείων, στο κέντρο του Αμπελώνα και πέριξ του αύλακα.
  • και συνεχίζω στο πρόγραμμα LEADER. Η μοναδική πρόταση του δήμου μας ύψους 600.000 € αφορά και πάλι εξολοκλήρου τον Αμπελώνα και είναι η αναβάθμιση και μετατροπή του κτηρίου του παλιού δημαρχείου σε Πολιτιστικό Κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθέσεων.
  • στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αγροτική οδοποιία εντάχθηκε και υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο προκειμένου να κατασκευασθεί στις επόμενες μέρες, η ασφαλτόστρωση του δρόμου για το πεδίο βολής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 150.000 €, ενώ στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπ. Εσωτερικών έχει ενταχθεί η ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου στην προέκταση της Θερμοπύλων έως το Οινοποιείο Τυρνάβου και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400.000 €
  • και συνεχίζω και πιστεύω πως δεν σας κουράζω, στην πρόταση του δήμου πάλι στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Αμπελώνα προϋπολογισμού 600.000 €. Τα έργο περιλαμβάνει την δημιουργία υποδομών για την λειτουργία των ακαδημιών του Αμπελωνιακού, αλλά και τις υποδομές για των χώρο του μαζικού αθλητισμού. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους του Αμπελώνα και όχι μόνο, ένα αθλητικό κέντρο σύγχρονο, λειτουργικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες αθλητικών δραστηριοτήτων.

Κλείνοντας ανέφερε και τα εξής:

“Και συνεχίζω για να γνωρίζουμε και να κρίνουμε. Το 2014 πήραμε την απόφαση να μελετήσουμε την επέκταση του κοιμητηρίου Αμπελώνα και να προχωρήσουμε στην κατασκευή του και να μην χαλάσουμε τους διαδρόμους του κοιμητηρίου όπως μας πρότεινε πρώην αντιδήμαρχος τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, πριν καν αναλάβουμε. Τα περιστατικό δείχνει το αδιέξοδο που είχε περιέλθει ο δήμος και όχι μόνο στον Αμπελώνα, ακόμα και στις πιο αυτονόητες υπηρεσίες, όπως ο ενταφιασμός.

αλλά και τα σχολεία του Αμπελώνα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αμπελώνα, το κτήριο της βιβλιοθήκης και του ΚΑΠΗ Αμπελώνα γνώρισαν επίσης την φροντίδα μας και έγιναν παρεμβάσεις και για όλα αυτά δαπανήθηκαν επίσης πάνω από 200.000 €

  • και συνεχίζω, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον περασμένο Δεκέμβρη σε ειδική εκδήλωση εδώ στον Αμπελώνα την κατάσταση της ΔΕΥΑΤ και τις νέες προοπτικές. Θα ήταν χρήσιμο και για τους αντιπάλους μας, αντί να αποφεύγουν τον διάλογο να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σίγουρα θα ήταν πιο εποικοδομητικοί, από το να πετροβολούν από τα παρασκήνια. Δεν μπαίνω στον πειρασμό να αναφερθώ εδώ στο συνολικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΤ, ούτε πως σώθηκε στο παραπέντε η αποχέτευση Αμπελώνα, ούτε για την κατασκευή του βιολογικού, θέλω όμως να αναφερθώ στα 31 χλμ αντικατάστασης αμιεντοσωλήνων που τα μισά θα γίνουν εδώ στον Αμπελώνα και στις γεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα αντλιοστάσια του Αμπελώνα για να λύσουμε το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος και κατά συνέπεια νερού. Έργα που έχουν προϋπολογισμό μόνο για τον Αμπελώνα περίπου 1.500.000 €.

Τα ανέφερα όλα αυτά, πέρα από την ανάγκη ενός προεκλογικού προγραμματικού λόγου, για θυμίσω και να υπογραμμίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είμαστε απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις μας στις δεσμεύσεις του 2014 και για να πω ακόμα μια φορά, ότι ο Αμπελώνας ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας και του ενδιαφέροντος μας, στις προτεραιότητες της δημοτικής μας αρχής. Άλλοι είναι αυτοί που είχαν εγκατάλειψη τον Αμπελώνα, άλλοι ήταν αυτοί που είχαν κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, άλλοι ήταν αυτοί που με ανορθολογική πολιτική και ερασιτεχνισμούς δημιούργησαν εκρηκτικές καταστάσεις στην τοπική κοινωνία και έβαλαν σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή του δήμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν μπορούν λοιπόν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι να ζητούν τη ψήφο σας, την ψήφο των Αμπελωνιτών, γιατί έχουμε μνήμη κρίνουμε και αξιολογούμε”.

Κλείνοντας ζήτησε την ψήφο των δημοτών τονίζοντας με νόημα:

“Εκφράζουμε μια Δημοτική Αρχή αγωνιστική και διεκδικητική, που εμπνέει και ενώνει τους πολίτες της εργασίας και της δημιουργίας, πολίτες με όραμα, που κοιτάνε το μέλλον με αισιοδοξία.

Σας καλώ σε μια ανοιχτή και διάφανη συνεργασία, για ένα Δήμο εκφραστή του συλλογικού οράματος για το τόπο.

Ζητώ από σας μια σαφή εντολή να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ, γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάμε πιο μπροστά το δήμο στη νέα εποχή, γιατί το ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

Γιατί το μέλλον μας ενώνει!!!!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ