ΟΙ κ.κ.  ΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΝΤΑΒΑΡΟΥΚΑΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 80% ΣΤΟ ΝΕΡΟ;

Ανακοίνωση της Συν Πολιτεία του Παν. Σαρχώση

Βάσει των πολιτικών που εφάρμοσε η παράταξη των Μαλάκου – Αμάρι στην τιμολόγηση του νερού και των μεγάλων χρεώσεων που επέβαλαν στους πολίτες.

Βάσει της άρνησης των Μαλάκου – Αμάρι- Νταβαρούκα  στην κατάργηση του τέλους 80% και την αρνητική ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο τoν Γενάρη του  2015.

Βάσει της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε από την παράταξή τους για την ΔΕΥΑΤ (και για να είμαστε ακριβείς παραθέτουμε τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του επικεφαλής της παράταξης κ. Μαλάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα),  θα θέλαμε εμείς, όπως και όλοι οι πολίτες να μάθουμε την σημερινή γνώμη του κ. Αμάρι για την επαναφορά του 80% στο νερό.

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Μαλάκου στη συνεδρίαση στις 15/1/2015

………..Ερχόσαστε λοιπόν με την πρόταση αυτή να καταργήσετε ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του ν. 1069/80 του ιδρυτικού νόμου της ΔΕΥΑΤ, ο οποίος αναφέρει «επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ κατά των διατάξεων των παρόντων νόμο συσταθεισομένων επιχειρήσεων προς το σκοπό μελέτης κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως και δια μια 10ετια μέχρι την 1η του επομένου της συστάσεως του έτους εις ποσοστόν 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου ύδατος. Το αυτό τέλος επιβάλλεται και εν περιπτώσει συστάσεως της επιχειρήσεως». Με μια σειρά λοιπόν νόμων του ν. 3013/2002 κ.λ.π. παίρνει κάποιες παρατάσεις άρα έχουμε ένα νόμο, τον ν. 1069/80, ο οποίος υποχρεώνει τις δημοτικές επιχειρήσεις να επιβάλουν αυτό το τέλος για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία είναι στον αέρα, είναι παρά το νόμο, άρα και σήμερα ενδεχομένως το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση παράνομη.

…………Επομένως κύριοι συνάδελφοι έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα να καταργήσει παρανόμως το ειδικό τέλος 80%. Έχουμε εμείς αυτό το δικαίωμα; Δε νομίζω. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να υποκαταστήσουμε τη νομοθετική εξουσία; Δεν έχουμε πιστεύω αυτό το δικαίωμα και πάνω από όλα σχετικά με το 80% που το ξέρετε όλοι σας πολύ καλά επειδή όπως προείπε και ο κύριος Κουλιός ότι έχουμε από τα πιο φθηνά τιμολόγια στη χώρα. Είναι γνωστό σε όλους εδώ στο Σώμα ότι για τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης παίρνουμε και από το αποθεματικό ενίοτε το 80%, για να πληρώσουμε; Επίσης είναι γνωστό ότι όλα τα έργα του ΕΣΠΑ στην αρχή όταν αναλάβαμε εμείς ήταν συγχρηματοδοτούμενα, τώρα όμως είναι απολύτως χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Τι θα γίνει όμως με τη συμπληρωματική σύμβαση των συνδέσεων της αποχέτευσης του Αργυροπουλίου περί τις 176.000,00 €. Πώς θα πληρωθεί; Εάν δεν πληρωθεί γνωρίζετε ότι το έργο θα απενταχθεί;

……………Επομένως αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα εμείς θα κληθούμε να πάρουμε μια παράνομη απόφαση. Δεν είμαστε ένα παράνομο όργανο και δε θα καθίσω στην παρανομία της αποφάσεως, θα καθίσω στη σημασία που έχει το ειδικό τέλος 80%. Μπορεί να φαίνεται δυσβάσταχτο αλλά στη πορεία αυτή της ΔΕΥΑΤ, η οποία ξέρετε ότι αποτελεί την κορωνίδα των μικρομεσαίων δημοτικών επιχειρήσεων, το τέλος 80% δεν είναι μόνο για το σκοπό που αναφέρετε αλλά και για να κατασκευάζονται νέα έργα.

 ………..Επομένως η ψήφιση που εμείς είμαστε αρνητικοί και θα καταψηφίσουμε της απαλλαγής του ειδικού τέλους 80% πρώτον είναι παράνομη και ουτοπική και δεύτερον με μαθηματική ακρίβεια γιατί εδώ θα είμαστε και στα επόμενα Συμβούλια και θα βλέπουμε πόσο θα είναι τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΤ.

……………Επομένως καταψηφίζουμε σήμερα αυτή τη τιμολογιακή πολιτική και φυσικά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την απαλλαγή του 80% γιατί είναι παράνομο και να είστε σίγουροι ότι θα απορριφθεί διότι εμείς δεν μπορούμε να μην εφαρμόζουμε ένα νόμο.

Τελικά τίθεται το ερώτημα, θα επιμείνει η παράταξη του κ. Αμάρι στις απόψεις της ή θα αλλάξει, αποδεχόμενη τη νέα πραγματικότητα   που το τέλος 80% δεν επιβάλλεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ